Spitskool met zoete aardappel en tomaat – een smakelijk eenpansgerecht met kruidige kaasblokjes.
Spitskool met zoete aardappel en tomaat
Als er een zomergroente is die echt meer op tafel mag komen is het spitskool. De kool heeft een heerlijk zachte smaak en is vrij snel gaar en past bij vrijwel alle andere groenten. Hierdoor is de kool ideaal om te verwerken in een eenpansgerecht. Bij dit eenpansgerecht is om dezelfde reden voor zoete aardappel gekozen. Die is namelijk ook vrij snel gaar en past goed bij de spitskool. De tomaat zorgt voor een heerlijk frisse toets en kleur. Door de wokschotel van spitskool met zoete aardappel en tomaat af te werken met blokjes kaas heb je in een half uurtje een volwaardige maaltijd op tafel staan.
Voor dit heerlijke gerecht is maar 1 pan nodig
De spitskool en zoete aardappel snijd je natuurlijk zelf
Eenpansgerechten zijn ideaal voor een drukke dag. Dat je groente moet snijden hoort er nu eenmaal bij. Je kunt natuurlijk kiezen voor voorgesneden groenten, maar zelf snijden heeft echt veel voordelen waarbij dat kleine beetje extra tijd in het niet valt.
- Zelf snijden is veel lekkerder! Echt! Proef het maar eens naast elkaar
- Een kilo ongesneden groenten is veel goedkoper dan een kilo gesneden groenten
- Je kunt ongesneden groenten makkelijker meenemen dan zakjes gesneden groenten die koel moeten blijven.
- Ongesneden groenten is langer houdbaar dan gekoelde voorgesneden spitskool.
Heb je door omstandigheden dit gerecht niet kunnen maken? Dan kan dat altijd de volgende week nog als je met ongesneden groenten werkt. De voorgesneden groenten belanden op zo’n moment 9 van de 10 keer in de vuilnisbak. Zonde toch?
Welke zoete aardappel kies je
Misschien wist je niet eens dat ze bestonden, maar in het recept is een paarse zoete aardappel gebruikt. Een paarse schil wil alleen niet zeggen dat de aardappel ook paars is. De structuur is iets bloemiger dan de standaard oranje variant, je kunt het een beetje vergelijken met een zeer bloemige aardappel. De smaak en kleur van de zoete aardappel met paarse schil doet een beetje denken aan koolraap.
Spitskool; van alle markten thuis!
Het is een echte zomerkool, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Van een stoofpotje, tot een salade, in de soep, spitskool is lekker!
Zoete aardappel recepten; van basis tot out of the box
Zoete aardappel recepten - een selectie smakelijke gevarieerde gerechten met deze zoete en zachte knol uit Amerika. Van soepjes tot pizza!
Spitskool met zoete aardappel en tomaat
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram zoete aardappel
- 800 gram spitskool
- 250 gram cherrytomaatjes
- 6 takjes verse tijm
- 1 theelepel vadouvan of kerrie
- zout en peper
- 250 gram kruidenkaas, in blokjes
- olijfolie, om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spitskool met zoete aardappel en tomaat:
Schil de zoete aardappel, spoel af en snijd in schijven van 1 cm dik. Snijd de schijven, afhankelijk van de grootte, doormidden of in vieren. Snijd de spitskool in niet te fijne repen.
Verhit een scheutje olie in de wok en bak hierin de zoete aardappel tot hij net gaar is en een kleurtje heeft.
Haal de zoete aardappels uit de wok en roerbak hier nu de spitskool in.
Begin met de helft en voeg, als hij geslonken is, de rest toe.
Ris de blaadjes van de takjes tijm en bak die mee.
Voeg de vadouvan en zout en peper naar smaak toe.
Voeg nu ook de cherrytomaatjes toe en meng alles samen even op hoog vuur tot de tomaatjes heet zijn.
Meng er de gebakken zoete aardappels onder en warm alles even goed door.
Schep de roerbakschotel van spitskool met zoete aardappel en kaas in een schaal en bestrooi met blokjes kruidenkaas.
Tafel lekker !!
De spitskool met zoete aardappel en tomaat is ook heel lekker met Jamaican Jerk. Echt supermakkelijk en snel. Maar vooral dus, LEKKERRRR!
Ook heerlijk, vooral blijven genieten Henk.