Zeeuws spek met witlof, appelstroop en aardappelmousseline – Mooie ingrediënten maken een mooi gerecht. Het is écht waar! Boodschappenkarren vol met ingrediënten zijn niet nodig. Slechts een paar verse ingrediënten en de nodige kennis van koken is voldoende. In onderstaand recept combineren we aardappelen, groenten en vlees tot een zeker niet alledaags maar voortreffelijk gerecht. Zo’n bordje dat je met trots serveert.
Zeeuws spek
Zeeuws spek is heerlijk gekruid, en zacht krokant gebakken spek. Een ware lekkernij. Toch is het Zeeuwse spek dat je tegenwoordig bij de slager koopt, niet gemaakt volgens het authentieke recept. Vroeger werd het spek zachtjes gekookt in een mengsel van specerijen en laurier. Tegenwoordig wordt het spek eerst gemarineerd in een mengsel van ketjap of anders sojasaus met knoflook, paprikapoeder en nog wat specerijen naar eigen invulling en wordt het spek gegrild of gebakken. Het ouderwetse recept heb ik nooit geproefd, maar ik kan je verklappen dat het moderne recept heerlijk smaakt. Alsof je sappige spareribs van de barbecue eet. Maar dan zonder de botjes.
Je eet Zeeuws spek meestal op de boterham of bij de borrel, maar waarom niet als avondmaaltijd? Immers, opgewarmd heeft Zeeuws spek nóg meer smaak. Helemaal als je er een zoetzuur accent aan toevoegt van de appelstroop en vandaar onderstaand recept. Simpel, smaakvol en verrassend. O, en ‘aardappelmousseline’ is een mooi woord voor een gladde aardappelpuree. Die maak je gewoon door er net wat meer melk door te doen en de aardappels wat fijner door te stampen/prakken.
Aardappelen en Groenten
Een gekruid stuk vlees vraagt om stevige smaken. Het Zeeuws spek past dan ook prima bij witlof. De wat bittere smaaktoon van witlof maakt dit tot een mooie smaakcombi. Om in het bekende AGV’tje (Aardappelen, Groenten, Vlees) te blijven maken we van de aardappel een heerlijke mousseline. Dit is niets anders dan een fijne aardappelpuree.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Zeeuws spek met witlof, appelstroop en aardappelmousseline
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram Zeeuws spek
- 800 gram kruimig kokende aardappelen
- 600 gram witlof
- 1 flinke eetlepel appelstroop
- 50 gram boter
- 100 ml. melk
- 1 eetlepel crème frâiche of mascarpone
Bereidingswijze van dit recept
Zeeuws spek met witlof, appelstroop en aardappelmousseline maak je zo:
Verwarm de oven voor op 170 graden en zet het Zeeuws spek in de oven.
Schil of schrap de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in koud, gezouten water ongeveer 15 minuten, totdat ze gaar zijn.
Was het witlof en snijd ze in de lengte door tweeën. Doe twee derde van de boter in een brede koeken- of hapjespan en bak de stukken witlof op een halfzacht vuurtje in 15 minuten gaar. Af en toe moet je de stukjes omkeren en zet na ongeveer 5 minuten het vuur iets zachter en een deksel op de pan. Dan suddert het witlof als het ware gaar.
Zet het vuur weer iets hoger, voeg de appelstroop, wat peper en zout toe en een paar eetlepels water. Laat de stroop smelten, roer even goed door en zet het vuur dan uit.
Giet de aardappels af en prak ze fijn met de resterende boter, de melk en crème frâiche of mascarpone. Breng nog op smaak met peper en zout.
Haal het spek uit de oven en snijd het in plakken van ongeveer een centimeter dik.
Schep de puree op de borden, leg er wat stukken witlof op en drapeer daar het vlees op en schenk er rijkelijk wat appelstroopsaus over.
Tafel lekker !!