Ingelegde citroenen – Ze zijn al eeuwenlang een onmisbaar ingrediënt in de Midden-Oosterse, Noord-Afrikaanse en de Mediterrane keukens. Met hun intense smaak en aromatische schil, voegen ingelegde citroenen een unieke, diepe, citroensmaak toe aan talloze gerechten, van stoofschotels tot salades en van granen tot visgerechten.
Ingelegde citroenen geven zoveel smaak, en dat met maar twee ingrediënten
Ingelegde citroenen worden gemaakt door citroenen in zout en citroensap te conserveren. Het zout trekt het vocht uit de citrusvruchten en creëert een zoute, zure vloeistof die niet alleen het fruit conserveert, maar ook hun smaak versterkt. Traditioneel worden kleine citroenen met een dikke schil gebruikt, omdat die het beste reageren op het inlegproces. Als je hier niet aan kunt komen, kun je biologische citroenen nemen voor dit recept.
Als je de ingelegde citroenen gaat gebruiken, spoel de benodigde partjes dan eerst af, om het ergste zout te verwijderen. Dan snijd je het vruchtvlees weg, want alleen de schil wordt gebruikt. Die schil kun je in zijn geheel mee laten stoven en later verwijderen uit het gerecht, of je snijdt hem in dunne reepjes of in kleine stukjes, voor een lekker veel smaak in salades en andere gerechten.
Citroenen wassen en snijden
Was de citroenen voordat je ze gaat inleggen altijd eerst in een badje met baksoda, ook de biologische citroenen. Ze moeten goed schoon zijn, zodat de ingelegde citroenen niet gaan gisten. Je moet de pot ook goed schoonmaken met baksoda en naspoelen met kokend heet water. Droog hem niet af, maar laat hem op een schone theedoek uitlekken, zodat bacteriën geen kans krijgen.
Snijd ze in handige partjes
Als de citroenen worden gesneden, worden ze vaak kruislings ingekerfd of doormidden gesneden voordat ze in het zout belanden. In dit recept is er voor gekozen ze in parten te snijden. Dit heeft twee redenen. Ze passen makkelijker in de pot en een partje gaat gelijk op. Een hele of zelfs halve ingelegde citroen is vaak te veel, waardoor je steeds een overschot hebt.
Geduld wordt beloond
Het inleggen van citroenen is niet moeilijk, het is veel lastiger om te wachten tot de citroenen voldoende gefermenteerd zijn. De ingelegde citroenen zijn na enkele weken gebruiksklaar. Je kunt de citroenen maanden in de pot bewaren, waarbij ze langzaam fermenteren en hun unieke smaak ontwikkelen. Hoe langer ze fermenteren hoe lekkerder ze worden. Je kunt gerust tussendoor een stukje ingelegde citroen uit de pot nemen als je nodig hebt. Gebruik hiervoor wel een schone vork en zorg ervoor dat er geen vuil in de pot terechtkomt.
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Ingelegde citroenen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 biologische citroenen
- 6-8 eetlepels zout
- 1 eetlepel baksoda
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ingelegde citroenen:
Los een eetlepel baksoda op in een liter lauw water en was hierin de citroenen. Spoel ze goed af en droog ze met een schone doek of stukje keukenpapier.
Maak een passende glazen pot goed schoon door hem ook met baksoda te wassen en om te spoelen met kokend water.
Snijd de boven- en onderkant van 5 citroenen en snijd ze daarna in parten. Pers de zesde citroen uit.
Doe steeds een paar partjes citroen in de pot met daarop een flinke hoeveelheid zout. Doe zo alle citroen en zout in de pot en druk ze goed aan. Voeg nu zo veel vers geperst citroensap toe tot de citroenen onderstaan. Het beste is dat de pot maar net dicht kan en dat de citroenen een beetje onder druk staan.
Draai de (schone) deksel op de pot en zet de pot in een hoekje op het aanrecht. Schud de eerste paar dagen een paar keer zodat alle sap en zout goed kunnen mengen.
Na een minimaal week zet je de pot in de koelkast en kun je de partjes ingelegde citroen gebruiken. Als de schil iets glaziger begint te zien zijn de ingelegde citroenen klaar om te gebruiken. Gebruik ze met mate, want de smaak is geweldig, maar overheerst snel.
Tafel lekker !!