Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Ingelegde citroenen

Gemaakt met maar twee ingrediënten en toch barstensvol smaak

Connie Derks door Connie Derks
in Recepten
0
Ingelegde citroenen

Ingelegde citroenen – Ze zijn al eeuwenlang een onmisbaar ingrediënt in de Midden-Oosterse, Noord-Afrikaanse en de Mediterrane keukens. Met hun intense smaak en aromatische schil, voegen ingelegde citroenen een unieke, diepe, citroensmaak toe aan talloze gerechten, van stoofschotels tot salades en van granen tot visgerechten.

Ingelegde citroenen geven zoveel smaak, en dat met maar twee ingrediënten

Ingelegde citroenen worden gemaakt door citroenen in zout en citroensap te conserveren. Het zout trekt het vocht uit de citrusvruchten en creëert een zoute, zure vloeistof die niet alleen het fruit conserveert, maar ook hun smaak versterkt. Traditioneel worden kleine citroenen met een dikke schil gebruikt, omdat die het beste reageren op het inlegproces. Als je hier niet aan kunt komen, kun je biologische citroenen nemen voor dit recept.

Als je de ingelegde citroenen gaat gebruiken, spoel de benodigde partjes dan eerst af, om het ergste zout te verwijderen. Dan snijd je het vruchtvlees weg, want alleen de schil wordt gebruikt. Die schil kun je in zijn geheel mee laten stoven en later verwijderen uit het gerecht, of je snijdt hem in dunne reepjes of in kleine stukjes, voor een lekker veel smaak in salades en andere gerechten.

Citroenen wassen en snijden

Was de citroenen voordat je ze gaat inleggen altijd eerst in een badje met baksoda, ook de biologische citroenen. Ze moeten goed schoon zijn, zodat de ingelegde citroenen niet gaan gisten. Je moet de pot ook goed schoonmaken met baksoda en naspoelen met kokend heet water. Droog hem niet af, maar laat hem op een schone theedoek uitlekken, zodat bacteriën geen kans krijgen.

Snijd ze in handige partjes

Als de citroenen worden gesneden, worden ze vaak kruislings ingekerfd of doormidden gesneden voordat ze in het zout belanden. In dit recept is er voor gekozen ze in parten te snijden. Dit heeft twee redenen. Ze passen makkelijker in de pot en een partje gaat gelijk op. Een hele of zelfs halve ingelegde citroen is vaak te veel, waardoor je steeds een overschot hebt.

Geduld wordt beloond

Het inleggen van citroenen is niet moeilijk, het is veel lastiger om te wachten tot de citroenen voldoende gefermenteerd zijn. De ingelegde citroenen zijn na enkele weken gebruiksklaar. Je kunt de citroenen maanden in de pot bewaren, waarbij ze langzaam fermenteren en hun unieke smaak ontwikkelen. Hoe langer ze fermenteren hoe lekkerder ze worden. Je kunt gerust tussendoor een stukje ingelegde citroen uit de pot nemen als je nodig hebt. Gebruik hiervoor wel een schone vork en zorg ervoor dat er geen vuil in de pot terechtkomt.

Citroen

Citroen; een veelzijdige supervrucht

De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.

Ingelegde citroenen

Porties: een pot vol
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 6 biologische citroenen
  • 6-8 eetlepels zout
  • 1 eetlepel baksoda

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je ingelegde citroenen:

Los een eetlepel baksoda op in een liter lauw water en was hierin de citroenen. Spoel ze goed af en droog ze met een schone doek of stukje keukenpapier.

Maak een passende glazen pot goed schoon door hem ook met baksoda te wassen en om te spoelen met kokend water.

Snijd de boven- en onderkant van 5 citroenen en snijd ze daarna in parten. Pers de zesde citroen uit.

Doe steeds een paar partjes citroen in de pot met daarop een flinke hoeveelheid zout. Doe zo alle citroen en zout in de pot en druk ze goed aan. Voeg nu zo veel vers geperst citroensap toe tot de citroenen onderstaan. Het beste is dat de pot maar net dicht kan en dat de citroenen een beetje onder druk staan.

Draai de (schone) deksel op de pot en zet de pot in een hoekje op het aanrecht. Schud de eerste paar dagen een paar keer zodat alle sap en zout goed kunnen mengen.

Na een minimaal week zet je de pot in de koelkast en kun je de partjes ingelegde citroen gebruiken. Als de schil iets glaziger begint te zien zijn de ingelegde citroenen klaar om te gebruiken. Gebruik ze met mate, want de smaak is geweldig, maar overheerst snel.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin19TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Eenvoudige tomatensalade van verse tomaten
Salade

Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten

Reacties 1

  1. Eveline says:
    1 maand geleden

    Mooi en makkelijk recept voor de met zout ingemaakte citroenen. Ga ik direct uitproberen.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief