• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten

Ingelegde citroenen

Gemaakt met maar twee ingrediënten en toch barstensvol smaak

0
Ingelegde citroenen

Ingelegde citroenen – Ze zijn al eeuwenlang een onmisbaar ingrediënt in de Midden-Oosterse, Noord-Afrikaanse en de Mediterrane keukens. Met hun intense smaak en aromatische schil, voegen ingelegde citroenen een unieke, diepe, citroensmaak toe aan talloze gerechten, van stoofschotels tot salades en van granen tot visgerechten.

Ingelegde citroenen geven zoveel smaak, en dat met maar twee ingrediënten

Ingelegde citroenen worden gemaakt door citroenen in zout en citroensap te conserveren. Het zout trekt het vocht uit de citrusvruchten en creëert een zoute, zure vloeistof die niet alleen het fruit conserveert, maar ook hun smaak versterkt. Traditioneel worden kleine citroenen met een dikke schil gebruikt, omdat die het beste reageren op het inlegproces. Als je hier niet aan kunt komen, kun je biologische citroenen nemen voor dit recept.

Als je de ingelegde citroenen gaat gebruiken, spoel de benodigde partjes dan eerst af, om het ergste zout te verwijderen. Dan snijd je het vruchtvlees weg, want alleen de schil wordt gebruikt. Die schil kun je in zijn geheel mee laten stoven en later verwijderen uit het gerecht, of je snijdt hem in dunne reepjes of in kleine stukjes, voor een lekker veel smaak in salades en andere gerechten.

Citroenen wassen en snijden

Was de citroenen voordat je ze gaat inleggen altijd eerst in een badje met baksoda, ook de biologische citroenen. Ze moeten goed schoon zijn, zodat de ingelegde citroenen niet gaan gisten. Je moet de pot ook goed schoonmaken met baksoda en naspoelen met kokend heet water. Droog hem niet af, maar laat hem op een schone theedoek uitlekken, zodat bacteriën geen kans krijgen.

Snijd ze in handige partjes

Als de citroenen worden gesneden, worden ze vaak kruislings ingekerfd of doormidden gesneden voordat ze in het zout belanden. In dit recept is er voor gekozen ze in parten te snijden. Dit heeft twee redenen. Ze passen makkelijker in de pot en een partje gaat gelijk op. Een hele of zelfs halve ingelegde citroen is vaak te veel, waardoor je steeds een overschot hebt.

Geduld wordt beloond

Het inleggen van citroenen is niet moeilijk, het is veel lastiger om te wachten tot de citroenen voldoende gefermenteerd zijn. De ingelegde citroenen zijn na enkele weken gebruiksklaar. Je kunt de citroenen maanden in de pot bewaren, waarbij ze langzaam fermenteren en hun unieke smaak ontwikkelen. Hoe langer ze fermenteren hoe lekkerder ze worden. Je kunt gerust tussendoor een stukje ingelegde citroen uit de pot nemen als je nodig hebt. Gebruik hiervoor wel een schone vork en zorg ervoor dat er geen vuil in de pot terechtkomt.

Citroen

Citroen; een veelzijdige supervrucht

De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.

Ingelegde citroenen

Porties: een pot vol
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 6 biologische citroenen
  • 6-8 eetlepels zout
  • 1 eetlepel baksoda

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je ingelegde citroenen:

Los een eetlepel baksoda op in een liter lauw water en was hierin de citroenen. Spoel ze goed af en droog ze met een schone doek of stukje keukenpapier.

Maak een passende glazen pot goed schoon door hem ook met baksoda te wassen en om te spoelen met kokend water.

Snijd de boven- en onderkant van 5 citroenen en snijd ze daarna in parten. Pers de zesde citroen uit.

Doe steeds een paar partjes citroen in de pot met daarop een flinke hoeveelheid zout. Doe zo alle citroen en zout in de pot en druk ze goed aan. Voeg nu zo veel vers geperst citroensap toe tot de citroenen onderstaan. Het beste is dat de pot maar net dicht kan en dat de citroenen een beetje onder druk staan.

Draai de (schone) deksel op de pot en zet de pot in een hoekje op het aanrecht. Schud de eerste paar dagen een paar keer zodat alle sap en zout goed kunnen mengen.

Na een minimaal week zet je de pot in de koelkast en kun je de partjes ingelegde citroen gebruiken. Als de schil iets glaziger begint te zien zijn de ingelegde citroenen klaar om te gebruiken. Gebruik ze met mate, want de smaak is geweldig, maar overheerst snel.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit header

    Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit

  • pruimenjam maken

    Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Apfelstrudel

    Maak het jezelf makkelijker: Apfelstrudel van bladerdeeg

  • Drie-in-de-pan

    Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

  • Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

    Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

  • zelf limonade maken

    Zelf limonade maken

  • Gestoofde appeltjes

    Gestoofde appeltjes; heerlijk bij vlees … of als toetje!

  • Aardbei mocktail mojito style

    Een feestelijke aardbei mocktail in de stijl van een mojito

  • Tonijnsalade met appel-min

    Tonijnsalade met appel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.