Kip Malabar style – De Malabar, Malabarkust of de Peperkust is een kustgebied in het zuidwesten van India dat grotendeels in de deelstaat Kerala ligt. In het gebied groeien volop kokospalmen en het is dan ook niet verwonderlijk dat kokosmelk, kokosroom en geraspte kokos veel gebruikte ingrediënten zijn in de regionale keuken. De kenmerkende specerijen zijn: kaneel, kardemom, gember, groene en rode pepers, korianderzaad, komijn, kruidnagel, knoflook en geelwortel. Behalve hier en daar wat verse munt, koriander- of kerrieblaadjes gebruikt men er bijna geen andere verse kruiden.
Wie op authentieke wijze Indiaas wil koken, moet bereid zijn om wat extra werkzaamheden te verrichten. Vaak worden de (hele) specerijen eerst geroosterd, dan vermalen of gevijzeld om vervolgens samen met ingrediënten als verse gemberwortel, ui, knoflook enzovoort tot een pasta verwerkt te worden. De pasta (ook wel curry genoemd) bepaalt uiteindelijk de smaak van het gerecht. Wij slaan een deel van deze tijdrovende bewerkingen over omdat we in Nederland het fenomeen koek- en speculaaskruiden kennen. In dit kruidenmengsel zitten een aantal kruiden die je nodig hebt om een kipgerecht met kipfilet te maken uit de Malabar, namelijk: kaneel, kardemom, korianderzaad, kruidnagel en gember. Door met dit specerijenmengsel te werken, zijn we niet helemaal authentiek bezig. Maar, we zijn wel een stukje sneller klaar en dat maakt dit smaakvolle en milde gerecht geschikt om ook op een drukke doordeweekse dag te bereiden!
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Aubergine met tomaat en mozzarella
750 gram aubergines zout, peper 1 teentje knoflook 3 eetlepels olijfolie 2 blikjes tomatenblokjes `a 400 gram 2 theelepels suiker ½ eetlepel oregano 2 eetlepels gehakte basilicum 225 gram mozzarella (in dobbelsteentjes gesneden) 3 eetlepels geraspte (Parmezaanse) kaas vuurvaste ovenschaal Laat de tomatenblokjes goed uitlekken in een zeef. Was de...
Goed gevulde basilicum omelet
1 rode paprika 1 courgette 250 gram tomaten 2 teentjes knoflook 2 eetlepels pijnboompitjes 12 ontpitte zwarte olijven 8 eieren 6 eetlepels melk 2 eetlepels fijngehakte verse basilicum 30 gram boter of margarine 4 eetlepels olijfolie zout en peper wat takjes basilicum om te garneren Halveer de paprika's, verwijder de...
Bietenschoteltje
2 uien 400 gr gekookte bietjes Aardappelpuree van een halve kilo aardappelen 2 hard gekookte eieren 100 gr geraspte kaas 30 gr boter sap van 1 citroen zout en peper tijm kruidnagelpoeder Maak de uien schoon en snijd ze fijn. Snij de bieten in blokjes. Verhit de boter in een...
Kip Malabar style
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram kipfilet, in blokjes gesneden
- 40 gram geraspte kokos
- een halve ananas, in schijven of stukjes gesneden
- 3 knoflooktenen uit de knijper
- 1 ui, gehakt
- 150 gram tomaten, tot pulp gehakt
- 2 laurierblaadjes
- 2 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl komijnpoeder (djinten)
- 2 tl geelwortel (koenjit, kurkuma)
- 200 ml romige kokosmelk
- 200 ml dikke yoghurt (Grieks of Turks)
- 2 rode pepertjes
- (arachide)olie
- peper en zout
- een handje korianderblad, grof gesneden
- eventueel een handje amandelschaafsel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Kip Malabar style:
Rooster de geraspte kokos in een droge koekenpan goudbruin en zet opzij. Als je ook amandelschaafsel als garnering wil toevoegen, rooster dat dan eveneens kort in de koekenpan.
Verhit drie flinke eetlepels arachideolie in een braadpan en bak de ui zachtjes aan, voeg de knoflook na een minuutje of twee toe en bak even mee. Giet de tomatenpulp erbij en bak alles door tot het vocht van de tomaten grotendeels verdampt is. Voeg de koek- en speculaaskruiden, de geelwortel, het komijnpoeder, de kip en de laurierblaadjes toe en bak even mee tot de kip aan alle kanten gekleurd is.
Doe de kokosmelk, de yoghurt, de pepertjes en de geroosterde kokos in de pan en schep alles goed om. De pepertjes in zijn geheel toevoegen. Zo geven ze wel smaak en pit af, maar behoudt het gerecht zijn milde smaak. Stoof het gerecht met het deksel op de pan in ongeveer 15 minuten gaar en breng op smaak met zout en peper.
Je kunt ervoor kiezen de ananas(blokjes) aan het einde even kort mee te warmen, of je geeft de ananas er apart bij. (Niet iedereen houdt van warm fruit, daarom hou je de ananas apart.) Garneer de stoofschotel met verse koriander en strooi er eventueel wat geroosterd amandelschaafsel over.
Kip Malabar style is lekker met (basmati)rijst en naan.
Maak het gerecht een tikje zoeter door ook nog een handje rozijnen toe te voegen of maak het gerecht wat kruidiger door een theelepel mosterdzaad en/of extra kardemom mee te bakken.
Tafel lekker !!