Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Lasagne met cavolo nero, pompoen en spekjes

Redactie door Redactie
in Recepten
0

Lasagne met cavolo nero, pompoen en spekjes – Cavolo nero, oftewel palmkool, komt uit Italië. Het lijkt op boerenkool, maar is zachter in smaak en knapperiger. Ik ben eens gaan kijken op het internet wat Italianen doen met cavolo nero. Ribollita kwam ik tegen, een groentesoep met brood, bonen en cavolo nero. Daarnaast waren er diverse pastagerechten te vinden waaronder lasagne. Vooral in Toscane wordt veel met cavolo nero gedaan.

Op diverse Italiaanse sites stond vermeld dat je de harde kern uit het blad moet halen. Gebruik je een zakje voorgesneden cavolo nero dan hoeft dat niet. Ik heb alleen de dikste nerven er een beetje uit geselecteerd. Ik kwam daaromtrent nog een goede tip tegen: gooi die nerven niet weg maar gebruik ze voor soep. Ik hou van dit soort tips!

In de lasagne gaat nog een halve pompoen. Bij mij was dat mijn laatste pompoen uit de moestuin. Met de andere helft van de pompoen is nog veel lekkers te maken. Als je de pompoen in blokjes snijdt, 15 minuten kookt in wat water, afgiet en pureert, kan je nog alle kanten op met de pompoenpuree: van pompoenmuffins tot pompoengnocchi.

Recepten met pompoen

Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?

Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.

lasagne cavolo nero4Lasagne met cavolo nero, pompoen en spekjes

  • 1 pak lasagnebladen
  • 400 gram (1 zak) fijn gesneden cavolo nero
  • ½ fles (butternut)-pompoen, van schil ontdaan en in kleine blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 200 gram gerookte spekjes
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • Zout, peper
  • 6 takjes tijm, de blaadjes
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 C.

Haal de hele dikke nerven uit de cavolo nero en blancheer de bladen 5 minuten in kokend water. Doe de cavolo nero in een vergiet en spoel af met ijskoud water om het kookproces te stoppen. Bak in een pan met een scheutje olijfolie de ui aan en daarna de pompoen. Bak 5 minuten en doe ze dan in een schaal. Bak in pan nog even de spekjes aan. Zet de pan uit.

Doe in een steelpannetje de boter en laat de boter smelten op laag vuur. Voeg dan de bloem toe en bak een paar minuutjes de bloem en de boter. Voeg dan het melk toe en blijf goed met een garde roeren totdat er een egale, gebonden saus is. Kruid met zout en peper.

Vet een ovenschaal in en start met een laag cavolo nero (de helft), sprenkel hier de helft van de pompoenblokjes, ui en spekjes over, kruid met zout en peper en de helft van de tijm, strooi er een beetje kaas over en verdeel ongeveer een kwart van de saus hierover. Bedek dan deze laag met lasagnebladen. Herhaal de eerste laag en dek deze weer af met lasagnebladen. Verdeel dan de laatste helft van de saus hierover en bestrooi met Parmezaanse kaas.

Zet de ovenschaal in het midden van de oven. De lasagna is in 30-40 minuten gaar. Bedek eventeel met aluminiumfolie als de bovenkant al bruin wordt voordat de kooktijd om is.

Tags: GroenteGroente - Kool - PalmkoolLasagne
DeelPin10TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Lunch salade met gemarineerde asperge en gepocheerd ei.
Salade

Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei

Kaaskletskoppen
Hartig

Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!