Deze loempia gevuld met pittig gehakt maak je vanaf nul: geen kant-en-klaar, maar zelfgemaakt met verse groenten en kruidig vlees. Je bakt zelf de flensjes, maakt de vulling van vers gehakt en groente, en frituurt ze daarna goudbruin. Het is een middagje werk, maar het resultaat is zó veel lekkerder dan wat je uit de vriezer haalt. En misschien wel het leukste: je doet het samen.
In dit recept voor loempia gevuld met pittig gehakt werk je met verse ingrediënten: los rundergehakt, gesneden groenten en een beslag voor zelfgebakken flensjes. Geen pakjes of kant-en-klaarvellen. Alles maak je zelf – eenvoudig, stap voor stap. Zo weet je wat je eet én smaakt het beter.
Vers, structuur, smaak: Loempia gevuld met pittig gehakt zijn zelfgemaakt het lekkerst
De vulling van deze loempia gevuld met pittig gehakt bestaat uit gekruid rundergehakt en beetgare groente. Je snijdt wortel, kool en prei fijn en blancheert ze kort. Zo behouden ze kleur, bite en smaak. De taugé voeg je rauw toe, die gaart straks nog mee bij het frituren. De smaken worden verder opgetild door een beetje sambal, sojasaus en vissaus. Je hebt geen zakje nodig om dit goed te krijgen. Alles zit al in je kruidenrek.
Door te werken met losse groenten heb je volledige controle over wat je in je loempia stopt. Dat maakt het gezonder, lekkerder én verrassend betaalbaar.
Zelf flensjes bakken voor je loempia’s
Een loempia gevuld met pittig gehakt vraagt om een soepel, stevig vel. In plaats van kant-en-klaarvellen, bak je in dit recept zelf dunne flensjes. Het beslag maak je van bloem, water, ei en een beetje olie. Laat het even rusten in de koelkast, dan bakt het mooier uit. Giet een soeplepel in een hete pan en draai deze rustig rond zodat het beslag zich gelijkmatig verdeelt. Als de bovenkant dof is, kun je ‘m omdraaien en kort bakken.
Met deze zelfgebakken loempiavellen werk je makkelijker, scheurt er niks, en plak je de randjes gewoon dicht met wat beslag.
Samen maken, samen eten
Als alle flensjes klaar zijn, vul je ze één voor één met de gehaktgroentevulling. Rol ze netjes op, sluit goed af en leg ze klaar op een schaal. Frituren doe je per twee in zonnebloemolie van 180 graden. Laat ze daarna even uitlekken in een vergiet. Het resultaat? Goudbruine, krokante loempia’s gevuld met pittig gehakt – zó vers, dat je nooit meer anders wilt.
Over? Laat ze goed afkoelen en bewaar ze afgedekt in de koelkast. De volgende dag warm je ze op in de oven op 180 graden. Ze worden weer krokant, zonder extra vet. Ook invriezen is prima, maar dan wél pas nadat je ze hebt gebakken en helemaal hebt laten afkoelen.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Loempia gevuld met pittig gehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem
- 1 flinke theelepel zout
- peper
- 2 eetlepels maizena
- 2 eieren
- 1 liter water
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 500 gram rundergehakt
- 1 flinke ui
- 1 teentje knoflook
- 1 winterwortel
- 1 prei
- 250 gram witte kool
- 200 gram taugé
- 1 flinke theelepel sambal
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 eetlepel vissaus
- 1 eetlepel sojasaus
- zonnebloemolie om te frituren
Bereidingswijze van dit recept
Maak het beslag door bloem, zout, peper en maizena in een kom te doen. Voeg al roerend de helft van het water en de eieren toe. Klop goed door. Voeg de rest van het water en de eetlepel zonnebloemolie toe en klop tot een klontvrij beslag. Zet het beslag 1 uur in de koelkast.
Schil en rasp de wortel.
Snijd de witte kool in dunne reepjes.
Was de prei en snijd in dunne ringen.
Was de taugé.
Breng een pan met water aan de kook en kook de groenten 2 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet af en laat afkoelen.
Snijd de ui fijn en pers de knoflook.
Verhit wat zonnebloemolie in een pan en bak de ui en knoflook glazig.
Voeg het gehakt toe en bak rul.
Voeg sambal, zout, gemberpoeder, vissaus en sojasaus toe tijdens het bakken.
Zet het vuur uit en meng de groenten erdoor. Proef en breng eventueel verder op smaak.
Verwarm een grote koekenpan en bak ongeveer 12 dunne flensjes. Schep een soeplepel beslag in de pan en verdeel gelijkmatig. Keer om als de bovenkant dof is en haal uit de pan.
Leg een flensje op een werkvlak, schep 75 gram vulling net onder het midden.
Vouw de onderkant over de vulling, vouw de zijkanten dicht en gebruik wat beslag om te plakken.
Rol de loempia dicht en herhaal dit voor alle loempia’s.
Verhit zonnebloemolie in een frituurpan tot 180 graden. Bak de loempia’s per 2 goudbruin en gaar. Laat uitlekken in een vergiet.
Tafel lekker !!