Een boerenomelet is zo’n gerecht dat je in elke keuken wel tegenkomt, maar dan vaak in de vorm van een kant-en-klaar bakje uit de koeling. Zonde, want juist zelfgemaakt met verse groenten proef je pas echt hoe lekker een simpele omelet kan zijn. In deze boerenomelet met verse groenten gebruik je geen zakjes, poeders of voorverpakte mixen, maar gewoon wat je nog in huis hebt: aardappels van gisteren, een restje paprika, wat tomaat. Alles mag, zolang het maar vers is. En die echte boerenkaas erbij maakt het helemaal af.
Waarom verse groenten in je boerenomelet?
Het fijne aan dit recept is dat je het kunt aanpassen aan het seizoen. In de zomer verwerk je er gerust wat boontjes, courgette of spinazie in. In de winter zijn bloemkool, wortel, uien en champignons een heerlijke optie. Je kookt de stevige groenten eerst even beetgaar. Niet doorbakken dus, maar nét gaar genoeg zodat ze straks nog een beetje bite hebben. Die structuur is belangrijk.
De aardappels geven de boerenomelet z’n stevige karakter. Denk een beetje aan Spaanse tortilla: ei en aardappel is altijd een goede combinatie. Gebruik het liefst gekookte aardappels van een dag eerder. Dan zijn ze wat droger en bakken ze mooier mee.
Goede kaas maakt het verschil
We gebruiken jonge boerenkaas in dit recept, in blokjes gesneden zodat je bij elke hap een klein smeltmomentje hebt. Geen voorgesneden plakken of smeltkaas dus, maar echte kaas. Liefst van de kaasboer, het liefst lokaal. Jonge boerenkaas is romig, zacht van smaak en smelt mooi zonder te overheersen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor graskaas als die in het seizoen is, of een pittiger stukje oude kaas voor meer karakter.
De eieren klop je los met wat peper en zout, en dan gaat alles de pan in. Een goede pan met antiaanbaklaag is handig, maar wat ook helpt is rustig bakken op laag vuur. Geduld, en dan krijg je vanzelf een stevige boerenomelet die van onderen mooi goudbruin is en van boven langzaam stolt.
Makkelijk bewaren of meenemen
Een boerenomelet is niet alleen lekker vers uit de pan. Ook koud is hij heerlijk. Bewaar restjes maximaal twee dagen in de koelkast, dan heb je er nog plezier van bij de lunch of op een borrelplank. Snijd de omelet in punten, serveer er wat mosterd bij en je hebt een stevige snack bij een glas bier.
Wil je de boerenomelet invriezen? Dat kan, maar houd er rekening mee dat de structuur iets verandert. De groenten kunnen wat zachter worden. Laat ‘m in elk geval volledig afkoelen en vries porties in. Ontdooien doe je in de koelkast, opwarmen het liefst in de pan met een deksel erop of in de oven op lage temperatuur.
Omelet recepten; van basis tot luxe varianten
Een omelet bakken is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Laat de perfectie een beetje vieren en bak met deze recepten een heerlijke omelet.
Boerenomelet met verse groenten en echte kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 eieren
- 250 gram gekookte aardappelen
- 1 flinke ui
- 1 flinke winterwortel
- 1 paprika
- 250 gram champignons
- 2 tomaten
- 150 gram bloemkoolroosjes
- 1 lente-ui
- takje peterselie
- 200 gram jonge boerenkaas
- 20 gram boter
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Snijd de aardappels in grove blokjes.
Snijd de wortel, de paprika en de ui in blokjes en de champignon in plakjes. Snijd de lente-ui in ringetjes en snipper de peterselie grof.
Snijd de tomaat in grove stukken.
Snijd de kaas n blokjes.
Breng een pannetje met water aan de kook en kook daarin 5 minuten de wortel en de bloemkoolroosjes tot ze beetgaar zijn.
Klop de eieren los met een beetje zout en peper.
Verhit een ruime koekenpan met antiaanbaklaag met de boter en bak daarin de champignons, voeg de ui en de paprika toe en bak dit beetgaar. Voeg de aardappels toe en bak dit even mee door.
Schep 1/4 vulling uit de pan en verdeel de rest gelijkmatig over de bodem. Giet er het losgeklopte ei overheen en roer een klein beetje door elkaar zodat alles gelijkmatig gemengd is. Verdeel er de resterende vulling, de tomaat en de in stukjes gesneden kaas over en ;eg een deksel op de pan. Laat de boerenomelet op een zacht vuurtje in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar worden.
Bestrooi de boerenomelet met de gesneden peterselieen lente-ui en serveer.
Tafel lekker !!