Croque monsieur met gruyère en bechamelsaus – Als je denkt aan de Franse keuken, dan roept dat vaak beelden op van de meest verfijnde gerechten. Maar niet alle Franse klassiekers vereisen een ingewikkeld recept, uren voorbereiding, of dat je een chef-kok bent. Neem als voorbeeld van zo’n eenvoudige Franse klassieker eens de croque-monsieur. Dat is een simpele, maar wel superlekkere sandwich, die erg doet denken aan de Nederlandse tosti. Geef die tosti wat extra’s, maak die croque-monsieur met gruyère en bechamelsaus en je serveert een gerecht dat comfortfood combineert met culinaire finesse.
Oorsprong onbekend
De croque-monsieur met gruyère en bechamel wordt in Frankrijk al meer dan 100 jaar gemaakt. Rond 1910 verscheen het gerecht voor het eerst op de menukaart van een Parijs’ café. De exacte oorsprong van het recept is onbekend, maar over het algemeen wordt er aangenomen dat het ontstond omdat er behoefte was aan een eenvoudige, maar vullende maaltijd voor arbeiders en andere cafébezoekers die kwamen lunchen.
Wat maakt een croque-monsieur met gruyère en bechamelsaus zo bijzonder?
Zoals je al las, het gerecht doet ons Nederlanders vooral denken aan een tosti. Wat de croque-monsieur met gruyère bijzonder maakt, is de combinatie van knapperig geroosterd brood, smeuïge ham en kaas, en een laagje bechamelsaus. Het is hét voorbeeld van hoe de Fransen een recept met eenvoudige ingrediënten kunnen veranderen in iets bijzonders.
- Brood: traditioneel gebruik je witbrood voor het maken van dit gerecht. Kies stevig boerenbrood of als je van zoet houdt, en eraan kunt komen, brioche. Ander brood kan natuurlijk ook. Let er wel op dat het stevig brood is.
- Kaas: bij voorkeur maak je een croque-monsieur met gruyère. Die kaas heeft een heerlijk nootachtige smaak en wat ook belangrijk is voor het maken van dit gerecht, heel goede smelteigenschappen.
- Ham: kies voor een gekookte of gerookte ham voor de croque-monsieur. De vleeswaren moeten sappig genoeg zijn, zodat de ham niet uitdroogt tijdens het bakken of grillen van het brood.
- Bechamelsaus: er wordt ook croque-monsieur gemaakt zonder bechamel, maar door het toevoegen van een laagje bechamelsaus til je de croque-monsieur met gruyère zeker naar een hoger niveau.
En wat is dan een croque-madame?
Je vraagt je ongetwijfeld af of er ook een croque-madame bestaat. En jawel, die bestaat er zeker. Als je een croque-monsieur met gruyère en bechamelsaus belegt met een gebakken ei, dan wordt het een croque-madame!
Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas
Gruyère, die andere beroemde Zwitserse kaas! Het neefje van de Emmentaler, met een heerlijk complexe smaak, maar zonder de grote gaten!
Croque Monsieur met gruyère
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 sneetjes stevig witbrood
- 2 plakken ham
- 100 gram gruyère
- 20 gram bloem
- 20 gram roomboter
- 200 ml volle melk
- zout en peper
- nootmuskaat
- optioneel: mosterd
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een croque-monsieur met gruyère:
Maak eerst de bechamelsaus:
Smelt 20 gram boter in een sauspannetje. Laat de boter niet bruin kleuren.
Doe in één keer alle bloem erbij, en bak die een paar minuten al roerend om gaar te worden. Dit gaat het handigst als je roert met een rubberen spatel.
Schenk vervolgens, in scheutjes en al roerend, de melk erbij. Blijf roeren tot je een gladde saus hebt. Laat de bechamelsaus even doorkoken en breng hem op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Laat de saus een beetje afkoelen.
Verwarm de oven op 180 graden.
Rasp de gruyère.
Nu ga je de croque-monsieur met gruyère opbouwen. Besmeer de helft van de boterhammen met een dun laagje bechamelsaus. Leg daarop een plak ham. Smeer daar als je dat lekker vindt een dun laagje mosterd op. Bestrooi de ham met de helft van de gruyère. Leg daarop weer een boterham. Smeer daar een dun laagje bechamelsaus op en strooi daar de andere helft van de gruyère overheen.
Zet een rooster op de bakplaat van de oven. Leg daar de broodjes op.
Zet de bakplaat in de oven. Bak tot de kaas gesmolten is en bruin begint te kleuren.
Serveer de croque-monsieur met gruyère direct.
Tafel lekker !!