• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Lunch

Croque-monsieur met gruyère en bechamelsaus

Een simpele Franse klassieker

Redactie door Redactie
in Lunch
0
Croque-monsieur met gruyère

Croque monsieur met gruyère en bechamelsaus – Als je denkt aan de Franse keuken, dan roept dat vaak beelden op van de meest verfijnde gerechten. Maar niet alle Franse klassiekers vereisen een ingewikkeld recept, uren voorbereiding, of dat je een chef-kok bent. Neem als voorbeeld van zo’n eenvoudige Franse klassieker eens de croque-monsieur. Dat is een simpele, maar wel superlekkere sandwich, die erg doet denken aan de Nederlandse tosti. Geef die tosti wat extra’s, maak die croque-monsieur met gruyère en bechamelsaus en je serveert een gerecht dat comfortfood combineert met culinaire finesse.

Oorsprong onbekend

De croque-monsieur met gruyère en bechamel wordt in Frankrijk al meer dan 100 jaar gemaakt. Rond 1910 verscheen het gerecht voor het eerst op de menukaart van een Parijs’ café. De exacte oorsprong van het recept is onbekend, maar over het algemeen wordt er aangenomen dat het ontstond omdat er behoefte was aan een eenvoudige, maar vullende maaltijd voor arbeiders en andere cafébezoekers die kwamen lunchen.

Wat maakt een croque-monsieur met gruyère en bechamelsaus zo bijzonder?

Zoals je al las, het gerecht doet ons Nederlanders vooral denken aan een tosti. Wat de croque-monsieur met gruyère bijzonder maakt, is de combinatie van knapperig geroosterd brood, smeuïge ham en kaas, en een laagje bechamelsaus. Het is hét voorbeeld van hoe de Fransen een recept met eenvoudige ingrediënten kunnen veranderen in iets bijzonders.

  • Brood: traditioneel gebruik je witbrood voor het maken van dit gerecht. Kies stevig boerenbrood of als je van zoet houdt, en eraan kunt komen, brioche. Ander brood kan natuurlijk ook. Let er wel op dat het stevig brood is.
  • Kaas: bij voorkeur maak je een croque-monsieur met gruyère. Die kaas heeft een heerlijk nootachtige smaak en wat ook belangrijk is voor het maken van dit gerecht, heel goede smelteigenschappen.
  • Ham: kies voor een gekookte of gerookte ham voor de croque-monsieur. De vleeswaren moeten sappig genoeg zijn, zodat de ham niet uitdroogt tijdens het bakken of grillen van het brood.
  • Bechamelsaus: er wordt ook croque-monsieur gemaakt zonder bechamel, maar door het toevoegen van een laagje bechamelsaus til je de croque-monsieur met gruyère zeker naar een hoger niveau.

En wat is dan een croque-madame?

Je vraagt je ongetwijfeld af of er ook een croque-madame bestaat. En jawel, die bestaat er zeker. Als je een croque-monsieur met gruyère en bechamelsaus belegt met een gebakken ei, dan wordt het een croque-madame!

Gruyère

Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas

Gruyère, die andere beroemde Zwitserse kaas! Het neefje van de Emmentaler, met een heerlijk complexe smaak, maar zonder de grote gaten!

Croque Monsieur met gruyère

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 sneetjes stevig witbrood
  • 2 plakken ham
  • 100 gram gruyère
  • 20 gram bloem
  • 20 gram roomboter
  • 200 ml volle melk
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • optioneel: mosterd

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een croque-monsieur met gruyère:

Maak eerst de bechamelsaus:

Smelt 20 gram boter in een sauspannetje. Laat de boter niet bruin kleuren.

Doe in één keer alle bloem erbij, en bak die een paar minuten al roerend om gaar te worden. Dit gaat het handigst als je roert met een rubberen spatel.

Schenk vervolgens, in scheutjes en al roerend, de melk erbij. Blijf roeren tot je een gladde saus hebt. Laat de bechamelsaus even doorkoken en breng hem op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Laat de saus een beetje afkoelen.

Verwarm de oven op 180 graden.

Rasp de gruyère.

Nu ga je de croque-monsieur met gruyère opbouwen. Besmeer de helft van de boterhammen met een dun laagje bechamelsaus. Leg daarop een plak ham. Smeer daar als je dat lekker vindt een dun laagje mosterd op. Bestrooi de ham met de helft van de gruyère. Leg daarop weer een boterham. Smeer daar een dun laagje bechamelsaus op en strooi daar de andere helft van de gruyère overheen.

Zet een rooster op de bakplaat van de oven. Leg daar de broodjes op.

Zet de bakplaat in de oven. Bak tot de kaas gesmolten is en bruin begint te kleuren.

Serveer de croque-monsieur met gruyère direct.

Tafel lekker !!

Tags: Kaas
DeelPinVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

wrapdriehoekjes met pittige kip
Lunch

Zelfgemaakte wrapdriehoekjes met pittige kip; tussendoor of bij de borrel

Boerenomelet met verse groenten
Lunch

Boerenomelet met verse groenten en echte kaas: makkelijk, voedzaam en vers

wrapdriehoekjes met ham en kaas
Lunch

Zelf maken: wrapdriehoekjes de luxe met ham en kaas; snel én vers

Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
Lunch

Wraps met gegrilde groenten en mozzarella

Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata
Lunch

Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Tosti caprese
Lunch

Tosti caprese, maak een heerlijke lunch met verse tomaten en Nederlandse mozzarella

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief