• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Lunch

Croque-monsieur met gruyère en bechamelsaus

Een simpele Franse klassieker

0
Croque-monsieur met gruyère

Croque monsieur met gruyère en bechamelsaus – Als je denkt aan de Franse keuken, dan roept dat vaak beelden op van de meest verfijnde gerechten. Maar niet alle Franse klassiekers vereisen een ingewikkeld recept, uren voorbereiding, of dat je een chef-kok bent. Neem als voorbeeld van zo’n eenvoudige Franse klassieker eens de croque-monsieur. Dat is een simpele, maar wel superlekkere sandwich, die erg doet denken aan de Nederlandse tosti. Geef die tosti wat extra’s, maak die croque-monsieur met gruyère en bechamelsaus en je serveert een gerecht dat comfortfood combineert met culinaire finesse.

Oorsprong onbekend

De croque-monsieur met gruyère en bechamel wordt in Frankrijk al meer dan 100 jaar gemaakt. Rond 1910 verscheen het gerecht voor het eerst op de menukaart van een Parijs’ café. De exacte oorsprong van het recept is onbekend, maar over het algemeen wordt er aangenomen dat het ontstond omdat er behoefte was aan een eenvoudige, maar vullende maaltijd voor arbeiders en andere cafébezoekers die kwamen lunchen.

Wat maakt een croque-monsieur met gruyère en bechamelsaus zo bijzonder?

Zoals je al las, het gerecht doet ons Nederlanders vooral denken aan een tosti. Wat de croque-monsieur met gruyère bijzonder maakt, is de combinatie van knapperig geroosterd brood, smeuïge ham en kaas, en een laagje bechamelsaus. Het is hét voorbeeld van hoe de Fransen een recept met eenvoudige ingrediënten kunnen veranderen in iets bijzonders.

  • Brood: traditioneel gebruik je witbrood voor het maken van dit gerecht. Kies stevig boerenbrood of als je van zoet houdt, en eraan kunt komen, brioche. Ander brood kan natuurlijk ook. Let er wel op dat het stevig brood is.
  • Kaas: bij voorkeur maak je een croque-monsieur met gruyère. Die kaas heeft een heerlijk nootachtige smaak en wat ook belangrijk is voor het maken van dit gerecht, heel goede smelteigenschappen.
  • Ham: kies voor een gekookte of gerookte ham voor de croque-monsieur. De vleeswaren moeten sappig genoeg zijn, zodat de ham niet uitdroogt tijdens het bakken of grillen van het brood.
  • Bechamelsaus: er wordt ook croque-monsieur gemaakt zonder bechamel, maar door het toevoegen van een laagje bechamelsaus til je de croque-monsieur met gruyère zeker naar een hoger niveau.

En wat is dan een croque-madame?

Je vraagt je ongetwijfeld af of er ook een croque-madame bestaat. En jawel, die bestaat er zeker. Als je een croque-monsieur met gruyère en bechamelsaus belegt met een gebakken ei, dan wordt het een croque-madame!

Gruyère

Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas

Gruyère, die andere beroemde Zwitserse kaas! Het neefje van de Emmentaler, met een heerlijk complexe smaak, maar zonder de grote gaten!

Croque Monsieur met gruyère

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 sneetjes stevig witbrood
  • 2 plakken ham
  • 100 gram gruyère
  • 20 gram bloem
  • 20 gram roomboter
  • 200 ml volle melk
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • optioneel: mosterd

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een croque-monsieur met gruyère:

Maak eerst de bechamelsaus:

Smelt 20 gram boter in een sauspannetje. Laat de boter niet bruin kleuren.

Doe in één keer alle bloem erbij, en bak die een paar minuten al roerend om gaar te worden. Dit gaat het handigst als je roert met een rubberen spatel.

Schenk vervolgens, in scheutjes en al roerend, de melk erbij. Blijf roeren tot je een gladde saus hebt. Laat de bechamelsaus even doorkoken en breng hem op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Laat de saus een beetje afkoelen.

Verwarm de oven op 180 graden.

Rasp de gruyère.

Nu ga je de croque-monsieur met gruyère opbouwen. Besmeer de helft van de boterhammen met een dun laagje bechamelsaus. Leg daarop een plak ham. Smeer daar als je dat lekker vindt een dun laagje mosterd op. Bestrooi de ham met de helft van de gruyère. Leg daarop weer een boterham. Smeer daar een dun laagje bechamelsaus op en strooi daar de andere helft van de gruyère overheen.

Zet een rooster op de bakplaat van de oven. Leg daar de broodjes op.

Zet de bakplaat in de oven. Bak tot de kaas gesmolten is en bruin begint te kleuren.

Serveer de croque-monsieur met gruyère direct.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Kaassaus voor bij nacho's

    Kaassaus voor bij nacho’s; maar dan wel die lekkere zelfgemaakte

  • Hollandse borrelplank

    Hollandse borrelplank; een feestje!

  • Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

    Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

  • Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

    Hartig en gezond: Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

  • Hapjes met brie

    Hapjes met brie: vijf verrassend eenvoudige ideeën voor de borreltafel

  • Pasta met courgette en gehakt

    Pasta met courgette en gehakt – goedkoop en heerlijk vers

  • Cottage cheese pannenkoekjes

    Cottage cheese pannenkoekjes

  • Witlof met ham en kaassaus

    Witlof met ham en kaassaus; maar dan echt lekker

  • Pannenkoek met groenten en kaas

    Pannenkoek met groenten en kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.