Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Lunch

Croute au fromage: brood met een smeuïg kaaskorstje

Redactie door Redactie
in Lunch
1
Croute au fromage: brood met een smeuïg kaaskorstje

Croute au fromage: brood met een smeuïg kaaskorstje – Terugdenkend aan mijn laatste skivakantie loopt het water me al in de mond wanneer ik aan de croute au fromage denk. Nee, niet iedere uitspanning had dit heerlijke gerecht op de kaart staan. Alleen de ‘betere’ tentjes. Toch is Croute au fromage eigenlijk een heel simpel gerecht: een broodje kaas uit de oven zou je kunnen zeggen, maar toch nét even anders. Een dikke plak lekker (ambachtelijk) brood wordt eerst gegrild en daarna – besprenkeld met witte wijn – in een pannetje of ovenschaaltje gedaan en bedolven onder een béchamel met Zwitserse kaas. De Croute au fromage een mooi korstje laten vormen onder diezelfde gril en aanvallen maar.  Een soort gemakkelijke kaasfondue beleving en nét iets minder machtig. Te garneren met – voor de grote trek – nog een gebakken ei erop, en/of augurkjes, uitjes en/of lekkere (Zwitserse) vleeswaren.

Croute au fromage

Lunch voor 2 personen:

  • 2 (dikke) plakke brood naar keuze
  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 1 dl melk
  • +/- 1 ons Zwitserse kaas naar keuze (bijvoorbeeld Gruyère, Beaufort, Appenzel)
  • 1/2 teen knoflook
  • 2 el witte wijn
  • wat peper en zout

Eventueel nog:

  • augurkjes en/of zilveruitjes
  • wat vleeswaar zoals gerookte of gedroogde ham of, als je er aan kunt komen: Bundnerfleisch/Viande de Grisons
  • 1 of 2 eieren

Verwarm de oven voor op grilstand en op 200 graden. Leg de plakken brood vast in de oven.

Doe ondertussen de bloem en de boter in een pannetje en zet op een halfhoog vuurtje. Zodra de boter is gesmolten en een klompje met de bloem heeft gemaakt, de melk toevoegen en met een garde doorroeren. Zo, nu heb je al een béchamel. Rasp de helft van de kaas en voeg die toe aan je béchamel. Pers het halve teentje knoflook uit en voeg dat ook toe. En breng op smaak met zout en peper.

Houdt ondertussen je broodjes in de gaten. Mischien even omkeren. Je wilt een krokante boterham, maar geen kurkdroge.

Haal de broodjes uit de oven en doe ze in een koekenpan die in de oven kan of anders in een ovenschaaltje (of twee individuele schaaltjes). Besprenkel elke boterham met een eetlepel witte wijn, iets meer mag ook. Verdeel de béchamel over de twee boterhammen en voeg nog de rest van de kaas toe die je er in plakken overheen legt.

Zet de Croute au fromage nog ongeveer 10 minuutjes in de oven die nog steeds op grillstand staat. Ondertussen misschien nog de eitjes bakken en anders vast de garnering klaar zetten. Mes en vorkje erbij, misschien nog een lekker glas (warme) wijn of warme chocomel en genieten maar!

Ontdek ook eens deze broodjes kaas.

Tags: Kaas
DeelPin16TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
Lunch

Wraps met gegrilde groenten en mozzarella

Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata
Lunch

Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Tosti caprese
Lunch

Tosti caprese, maak een heerlijke lunch met verse tomaten en Nederlandse mozzarella

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!