Frittata met boerenkool en oude boerenkaas – Frittata ken je misschien als een gerecht vol met Italiaanse ingrediënten. Maar waarom zou je niet eens een frittata maken waar Hollandse ingrediënten in zitten? In plaats van allerlei mediterrane groenten gebruik je boerenkool en in plaats van Parmezaanse kaas ga je voor echte Nederlandse boerenkaas. Zeker weten dat een frittata met boerenkool en oude boerenkaas minstens zo lekker is als een echte Italiaanse. Geloof je het niet? Probeer het dan maar eens. Wedden dat je dit recept vaker gaat maken?
Dit is een frittata
Als je ‘frittata’ uit het Italiaans naar het Nederlands vertaalt, betekent dat ‘gebakken’. En dat klopt dan ook zeker, want uiteindelijk bestaat een frittata met boerenkool en oude boerenkaas uit verschillende ingrediënten die samengevoegd worden met losgeklopte eieren en dat wordt vervolgens gebakken. Dat kan in de koekenpan of in de oven. Dit is een gerecht dat eigenlijk is ontstaan uit armoede. Het wordt traditioneel gemaakt met de restjes die zijn overgebleven van de dag ervoor. Dat kan van alles zijn. Denk aan groenten, kaas, maar ook restjes pasta kunnen verwerkt worden tot een frittata. Omdat het weggooien van voedsel ook nu gewoon niet kan, is dit een recept om te bewaren. Je kunt de ingrediënten heel makkelijk aanpassen en er je eigen variant van maken. De frittata met boerenkool en oude boerenkaas is gemaakt in de oven. Dat is een makkelijke manier om een frittata te maken. Mocht je liever de koekenpan gebruiken, dan kan dat uiteraard ook.
Hollandse frittata met boerenkool en oude boerenkaas
Je vindt in dit artikel een recept voor een frittata die volledig bestaat uit typisch Hollandse ingrediënten. Boerenkool is natuurlijk een groente die vooral in Nederland wordt gegeten. En die oude boerenkaas spreekt ook voor zich. Want wat is er nu lekkerder dan een echte Hollandse boerenkaas? Houd je niet van oude kaas? Pak dan gewoon een iets jongere variant. Er gaat ook gerookt spek in de frittata met boerenkool en oude boerenkaas. Je kunt dat spek eventueel vervangen door hamblokjes.
Frittata recepten; de restjes van het weekend opmaken
Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Boerenkool recepten; van klassiek naar moderner
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?
Frittata met boerenkool en oude boerenkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram gesneden boerenkool
- 8 eieren
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 125 gram gerookte spekblokjes
- een scheut melk of karnemelk
- 125 gram oude boerenkaas
- zout en peper
- olijfolie om in te bakken en mee in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je frittata met boerenkaas:
Rasp de kaas.
Snipper de ui en hak de knoflook.
Vet een passende ovenschaal of een bakvorm in.
Verwarm de oven op 180 graden.
Verhit een scheut olie in een wok of een hapjespan. Bak hierin het spek zachtjes uit. Voeg de ui en de knoflook toe en bak mee tot de ui glazig is. Doe dan de boerenkool erbij en roerbak de groente tot ze geslonken is. Breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit.
Klop de eieren met de melk los in een grote kom. Roer de geraspte boerenkaas door de eieren. Schep het boerenkoolmengsel erdoor en giet alles over in de ovenschaal of bakvorm.
Zet de schaal in de oven en bak tot de eieren zijn gestold en licht beginnen te kleuren.
Haal de frittata uit de oven en schuif hem op een groot bord. Snijd hem in punten of kwarten.
Serveer de frittata met boerenkool en oude boerenkaas direct.
Tafel lekker !!
Hoeveel kaas moet hierin, kan het niet vinden..
125 gram, Susanne. Het recept is inmiddels aangepast.