Frittata met pompoen en zachte geitenkaas – Als je op zoek bent naar een recept voor een smaakvolle, voedzame en makkelijk klaar te maken warme lunch, lees dan even verder. Heb je al eens gedacht aan een frittata? Dit Italiaanse gerecht dat lijkt op een omelet, maar ook op een quiche, is een heel geschikte keuze. Dit gerecht biedt je talloze mogelijkheden qua ingrediënten die je erin kunt verwerken. Inspiratie nodig? Ga eens voor een frittata met pompoen en zachte geitenkaas. Die twee smaken, het zoete van de pompoen en het zoute van de kaas doen het geweldig samen en ook in combinatie met de eieren.
Dit is een frittata
Een frittata met pompoen is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Italiaanse keuken. Traditioneel worden de restjes van de avondmaaltijd in een frittata verwerkt voor de lunch. Dit gebeurt door ze met eieren te bakken tot een soort dikke omelet. Je bakt een frittata in de koekenpan of in de oven. Op die manier kun je heel makkelijk die restjes opmaken en hoef je nooit eten weg te gooien. Daarnaast kun je bij het maken van een frittata eindeloos variëren. Voor dit recept is gekozen voor een frittata met pompoen en zachte geitenkaas. Door de pompoen is het natuurlijk een combinatie die je vooral in de herfst en de winter zult maken. Maar als je in de andere seizoenen aan pompoen kunt komen, is dit gerecht zeker het hele jaar door erg lekker.
Frittata met pompoen en zachte geitenkaas
Voor het maken van dit recept kun je een flespompoen of een Hokkaido pompoen gebruiken. Het voordeel van die pompoenen is dat ze makkelijk verkrijgbaar zijn. Een ander handigheidje aan die twee soorten is dat ze een eetbare schil hebben. Je hoeft de pompoen dus niet te schillen voor je hem gaat roosteren of koken. Dat schillen is het lastigste klusje bij het klaarmaken van pompoen, dus dat scheelt weer.
Om de frittata met pompoen te maken, gebruik je een zachte, Hollandse geitenkaas. De wat ziltige smaak van die kaas past heel goed bij het zoetige van een pompoen. Je brengt de frittata op smaak met verse of gedroogde tijm. Zo zet je op een makkelijke manier een bijzondere, smaakvolle lunch op tafel.
Frittata recepten; de restjes van het weekend opmaken
Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Frittata met pompoen en zachte geitenkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 eieren
- een scheut melk
- 150 gram verse zachte Hollandse geitenkaas
- 300 gram pompoenvlees
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 eetlepel verse tijm of een theelepel gedroogde
- olijfolie
- zout en peper
- een paar takjes verse peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een frittata met pompoen en zachte geitenkaas:
Was de pompoen. Snijd hem doormidden en verwijder de pitten en de draden. Snijd 300 gram pompoenvlees in kleine blokjes. Je mag de pompoen schillen, maar het hoeft niet.
Snipper de ui en hak de knoflook.
Hak de peterselie.
Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook aan. Kleuren hoeft niet, glazig is goed.
Voeg de pompoenblokjes en de tijm toe en bak ze op een laag vuurtje mee tot de pompoen en de uien zacht zijn.
Breek de eieren in een grote kom en roer ze los met de melk. Verkruimel de zachte geitenkaas in het eiermengsel.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schep de pompoen en de peterselie door het eiermengsel en breng op smaak met zout en peper.
Vet een quichevorm of een ovenschaal in en giet het ei met de pompoen daarin over.
Zet de vorm in de oven en bak tot de eieren zijn gestold en licht beginnen te kleuren.
Haal de schaal uit de oven en schuif de frittata op een groot bord. Snijd hem in kwarten of punten.
Serveer de frittata met pompoen en zachte geitenkaas direct.
Tafel lekker !!
Jammer dat de baktijd er niet bij staat….
De baktijd staat bewust niet in de tekst vermeld, Irene. De ervaring leert dat die baktijd heel wisselend kan zijn. Verschillende factoren kunnen invloed hebben op hoe lang een frittata nodig heeft om te garen. Denk aan het formaat van de bakvorm of schaal die je gebruikt, de hoeveelheid toegevoegde ingrediënten en veel ovens geven niet de juiste temperatuur aan. Het is een kwestie van opletten. Zoals in de tekst staat, bak tot de eieren gestold zijn en de frittata licht begint te kleuren. Dat kan 10 minuten duren, maar ook 15 of langer…