Frittata met prei en ham – Ken je de frittata al? Zo niet, dan wordt het tijd om dat Italiaanse recept snel te leren kennen. Want een frittata zet je niet alleen snel op tafel, het is ook nog eens een heel veelzijdig gerecht. Je hebt altijd wel eieren in huis, en met talloze andere ingrediënten kun je daar heel makkelijk een frittata mee maken. En zo heb je altijd de mogelijkheid om snel iets lekkers te maken. Ter inspiratie vind je hier een recept voor een frittata met prei en ham.
Dit is een frittata
Eten weggooien, dat is not done. Tegenwoordig niet, vroeger al helemaal niet. Eten was (en is!) duur en alle restjes werden gebruikt. In Italië, waar men over het algemeen warm luncht, is het een goede gewoonte om de restjes van het diner de volgende dag in die lunch te verwerken. En daar hebben ze ooit een fantastische manier voor uitgevonden. En dat is de frittata. Voor het recept uit dit artikel maak je een frittata met prei en ham, maar het kan met bijna alle ingrediënten. Je klopt wat eieren los, daar voeg je de restjes groente, kaas, vlees, vis, wat je maar wilt aan toe. Je doet alles in een ovenschaal en die zet je in de oven tot de eieren gestold zijn en de frittata licht gekleurd is. Dat is alles. Als je de schaal uit de oven haalt heb je een gerecht dat het een beetje houdt tussen een quiche en een omelet. En dat gerecht is heerlijk als lunch, maar in een wat grotere portie is het ook een prima diner.
Een frittata met prei en ham
Ondanks dat je een frittata met eigenlijk alles kunt maken, krijg je hier het recept om er eens een met ham en prei te maken. Want prei is een groente die een beetje wordt onderschat en dat is jammer. Hoe vaak gebruik je die prei niet alleen maar als smaakmaker in een wokschotel, in de nasi of in de soepgroente? Prei heeft een lekkere, uiachtige smaak en dat maakt de groente heel geschikt om ook eens de hoofdrol te spelen in een gerecht. Ham en prei is een klassieke combinatie, denk maar aan de ham-preisalade. Die combinatie doet het ook erg goed in de frittata met prei en ham. In het recept hier zijn gekookte hamblokjes gebruikt, maar stukjes gedroogde ham, denk aan Parmaham of Serranoham, passen ook heel goed bij de prei. Je topt de frittata af met gruyère.
Frittata recepten; de restjes van het weekend opmaken
Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Frittata met prei en ham
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 eieren
- een scheut melk
- 2 middelgrote preien
- 200 gram hamblokjes
- 1 teentje knoflook
- 1,5 eetlepel Italiaanse kruiden
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 75 gram gruyère
- zout en peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een frittata met prei en ham:
Snijd de preien over de lengte in tweeën en spoel ze goed schoon onder de kraan. Snijd ze in halve ringen. Spoel die nog even in een vergiet onder de kraan en laat goed uitlekken.
Hak de knoflook.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Breek de eieren in een grote kom. Klop ze los met een scheut melk. Voeg de Italiaanse kruiden en het gerookte paprikapoeder toe. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit, in een wok of een hapjespan, een scheut olijfolie. Laat hier al roerbakkend de prei in slinken. Voeg de ham toe en bak die nog even mee.
Vet een passende ovenschaal of bakvorm in met olijfolie.
Doe het ham- en preimengsel in de vorm. Giet het eimengsel eroverheen.
Bestrooi het geheel met de gruyère.
Zet de schaal in de oven. Bak tot de eieren gestold zijn en de frittata begint te kleuren. Een exacte tijd is hier niet voor te geven. Het kan 10 minuten duren, maar ook langer. Dat is afhankelijk van het formaat van de vorm en hoe dik de frittata is.
Haal de frittata uit de oven. Laat de vorm heel even rusten en schuif de frittata dan voorzichtig op een bord.
Snijd de frittata met prei en ham in punten en serveer hem direct.
Tafel lekker !!