• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Lunch

Lunchen met restjes: Frittata met prei en ham

Een Italiaans eiergerecht vol smaak

0
Frittata met prei en ham

Frittata met prei en ham – Ken je de frittata al? Zo niet, dan wordt het tijd om dat Italiaanse recept snel te leren kennen. Want een frittata zet je niet alleen snel op tafel, het is ook nog eens een heel veelzijdig gerecht. Je hebt altijd wel eieren in huis, en met talloze andere ingrediënten kun je daar heel makkelijk een frittata mee maken. En zo heb je altijd de mogelijkheid om snel iets lekkers te maken. Ter inspiratie vind je hier een recept voor een frittata met prei en ham.

Dit is een frittata

Eten weggooien, dat is not done. Tegenwoordig niet, vroeger al helemaal niet. Eten was (en is!) duur en alle restjes werden gebruikt. In Italië, waar men over het algemeen warm luncht, is het een goede gewoonte om de restjes van het diner de volgende dag in die lunch te verwerken. En daar hebben ze ooit een fantastische manier voor uitgevonden. En dat is de frittata. Voor het recept uit dit artikel maak je een frittata met prei en ham, maar het kan met bijna alle ingrediënten. Je klopt wat eieren los, daar voeg je de restjes groente, kaas, vlees, vis, wat je maar wilt aan toe. Je doet alles in een ovenschaal en die zet je in de oven tot de eieren gestold zijn en de frittata licht gekleurd is. Dat is alles. Als je de schaal uit de oven haalt heb je een gerecht dat het een beetje houdt tussen een quiche en een omelet. En dat gerecht is heerlijk als lunch, maar in een wat grotere portie is het ook een prima diner.

Een frittata met prei en ham

Ondanks dat je een frittata met eigenlijk alles kunt maken, krijg je hier het recept om er eens een met ham en prei te maken. Want prei is een groente die een beetje wordt onderschat en dat is jammer. Hoe vaak gebruik je die prei niet alleen maar als smaakmaker in een wokschotel, in de nasi of in de soepgroente? Prei heeft een lekkere, uiachtige smaak en dat maakt de groente heel geschikt om ook eens de hoofdrol te spelen in een gerecht. Ham en prei is een klassieke combinatie, denk maar aan de ham-preisalade. Die combinatie doet het ook erg goed in de frittata met prei en ham. In het recept hier zijn gekookte hamblokjes gebruikt, maar stukjes gedroogde ham, denk aan Parmaham of Serranoham, passen ook heel goed bij de prei. Je topt de frittata af met gruyère.

Prei recepten

Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei

Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!

frittata recepten

Frittata recepten; de restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Frittata met prei en ham

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 8 eieren
  • een scheut melk
  • 2 middelgrote preien
  • 200 gram hamblokjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1,5 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 75 gram gruyère
  • zout en peper
  • olijfolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een frittata met prei en ham:

Snijd de preien over de lengte in tweeën en spoel ze goed schoon onder de kraan. Snijd ze in halve ringen. Spoel die nog even in een vergiet onder de kraan en laat goed uitlekken.

Hak de knoflook.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Breek de eieren in een grote kom. Klop ze los met een scheut melk. Voeg de Italiaanse kruiden en het gerookte paprikapoeder toe. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit, in een wok of een hapjespan, een scheut olijfolie. Laat hier al roerbakkend de prei in slinken. Voeg de ham toe en bak die nog even mee.

Vet een passende ovenschaal of bakvorm in met olijfolie.

Doe het ham- en preimengsel in de vorm. Giet het eimengsel eroverheen.

Bestrooi het geheel met de gruyère.

Zet de schaal in de oven. Bak tot de eieren gestold zijn en de frittata begint te kleuren. Een exacte tijd is hier niet voor te geven. Het kan 10 minuten duren, maar ook langer. Dat is afhankelijk van het formaat van de vorm en hoe dik de frittata is.

Haal de frittata uit de oven. Laat de vorm heel even rusten en schuif de frittata dan voorzichtig op een bord.

Snijd de frittata met prei en ham in punten en serveer hem direct.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen

    Romige soep van knolselderij en witte bonen

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • gevuld broodje ei

    Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

  • Pastinaak friet uit de oven

    Pastinaak friet uit de oven of airfryer; de gezonde variant van friet

  • Rode kool met stoofpeertjes

    Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.