Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Lunch

Griekse kip gyros met zelfgemaakt pita broodje

Connie Derks door Connie Derks
in Lunch
1
Griekse kip gyros

Griekse kip gyros met zelfgemaakt pitabroodje – Dit broodje brengt je terug in Griekenland, als je daar al eens geweest bent tenminste. Want die echte Griekse pitabroodjes die je daar eet zijn heerlijk, alleen dat broodje is hier in Nederland nergens te vinden. Het is een zacht pannenkoek-achtig broodje gevuld met gyros, tzatziki wat groenten en frietjes.

Een speciaal pitabroodje is belangrijk

Je kunt veel winkels afstruinen om dit soort broodjes te vinden. Je hebt de pita broodjes die je koopt bij de supermarkt en die de shoarmazaak ook heeft, maar die zijn te droog. Dan heb je de tortilla die is te plat, en het Turks brood is heerlijk, maar ook niet wat je zoekt.

Onderstaand een recept van pitabroodjes die wel lijken op die echte Griekse pita’s. Het is een vrij slap gistdeeg waar je met je handen pannenkoekjes van vormt. De pannenkoekjes worden in ongeveer 5 minuten gebakken in een koekenpan. Niet in de oven dus en supersnel te maken. Ze zijn perfect!!

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671

Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf

Koop je in de supermarkt je pitabroodjes of shoarmabroodjes? Dan zijn ze vaak gortdroog. Probeer ze eens zelf te maken en eet veel lekkerder!

Gyros betekent draaien

Gyros is een traditioneel Grieks gerecht. Het is van oorsprong gekruid varkensvlees gegaard aan een grote spies langs een verticale gril. Gyros betekent gewoon draaien in het Grieks (het zit ook in ons woord ‘gyroscoop’ bijvoorbeeld). Het vlees wordt er steeds met een scherp mes vanaf gesneden als het buitenste laagje weer gaar is. Maar thuis kun je daar niet aan tippen zou je denken, omdat je geen verticale grill hebt en omdat je simpelweg minder vlees gebruikt. Bak de reepjes gewoon in de koekenpan! Gebruik kipfilet voor zachter vlees maar varkensvlees kan ook prima. Neem dan halskarbonade of, als je liever mager vlees wilt: hamlapjes. Varkensvlees moet iets langer bakken voordat het gaar is, maar verder kun je dezelfde bereidingswijze aanhouden.

Bij een broodje Griekse kip gyros hoort natuurlijk ook tzatziki

Tzatziki is een lekkere Griekse knoflooksaus gemaakt van yoghurt en komkommer. Echt niet moeilijk te maken en veel lekkerder dan de saus uit een potje. En nog veel gezonder ook, want dit recept is gemaakt met Griekse yoghurt en verse komkommer, op smaak gebracht met knoflook, oregano en een lekkere olijfolie.

tzatziki

Tzatziki; zo maak je gegarandeerd de lekkerste

Bij gyros hoort een lekkere tzatziki. Je kunt de tzatziki echter ook als dipsaus geven met komkommer, paprika, bleekselderij of brood.

kipfilet recepten

Kipfilet recepten en inspiratie

Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.

Griekse kip gyros

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 recept voor pitabroodjes ( zie artikel boven dit recept )
  • 1 recept voor Tzatziki ( zie artikel boven dit recept )
  • 500 gram kipfilet
  • 2 uien
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel zout
  • snufje chili vlokken naar smaak
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • reepjes ijsbergsla
  • plakjes tomaat
  • plakjes komkommer
  • verkruimelde feta
  • dunne uienringen

Bereidingswijze van dit recept

Griekse kip gyros maak je zo:

Meng de olijfolie met de kruiden en de geperste knoflook. Snij het vlees in reepjes en doe dit in de kom met marinade. Haal de schil van de ui en snij de ui doormidden en dan in reepjes en voeg die ook toe aan de marinade. Meng alles goed en zet koel weg tot later gebruik maar minimaal een half uur.

Bak de gyros.

Neem een warm broodje en verdeel hierover wat ijsbergsla. Doe hierop een portie gyros. Neem dan een flinke lepel tzatziki en verdeel die erover. Garneer nu met ui, komkommer, tomaat en feta. Je pita kip gyros is klaar! Vouw het broodje dubbel of rol het op en rol het dan in een stukje bakpapier om het uit de hand te kunnen eten.

Tafel lekker !!

Tags: GrieksVlees
DeelPin3TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
Lunch

Wraps met gegrilde groenten en mozzarella

Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata
Lunch

Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Tosti caprese
Lunch

Tosti caprese, maak een heerlijke lunch met verse tomaten en Nederlandse mozzarella

Reacties 8

  1. Joost says:
    3 jaar geleden

    Byzonder dat je hier rouw vlees moet nuttigen. Er volgt geen later gebruik.
    Als je een ‘recept/handleiding’ schrijft mag dit niet ontbreken lijkt mij. Ohh snap best wat er moet gebeuren maar toch.. mijn vlees wacht nog steeds op tot later……………….

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Je hebt helemaal gelijk Joost. Gelukkig heb je het niet rauw gegeten. We passen het natuurlijk even aan.

      Beantwoorden
  2. Elenia says:
    6 jaar geleden

    Mooi recept! Maar zoals ik het ken van mijn Griekse geboortegronden hoort er in de tzatziki absoluut geen oregano, maar munt, dille, citroensap en meer dan 1 teen knoflook, zeker 4 tenen. Voor de chili vlokken gebruik je het best Bukowo en basilicum mag ook niet ontbreken. De ui vervang je het best voor rode ui. De pita’s zijn helemaal correct. Tip: De speciale pitabroodjes kun je in Nederland ook gewoon online kopen bij Griekse producten online punt nl. Je kunt ze ook invriezen.

    Kali Orexi,
    Elenia

    Beantwoorden
    • Kim says:
      4 jaar geleden

      Waarom zoek je in vredesnaam naar een recept online, als je zelf overtuigd bent het authentieke recept beter te weten? Alleen om het subtiel af te kraken en reclame te maken voor een online handel? Jammer! Als die broodjes zo goed zijn, zie ik daar graag het recept van. Er zijn altijd mensen die het toch liever zelf maken/proberen, en anderen die liever niet alle onderdelen maken. Namens de eerste categorie, mijn oprechte dank aan alle passionatas die recepten delen.

      Beantwoorden
  3. Renate says:
    6 jaar geleden

    Super lekkere pita’s gemaakt! Ik heb de tosti grill gebruikt om de pita’s te bakken (met een blokje tussen de bovenste grill) en dat werkt perfect!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 jaar geleden

      Superleuk Renate dat je het geprobeerd hebt, en dat je tevreden ben over het resultaat. ?

      Beantwoorden
  4. Kelly says:
    6 jaar geleden

    Heerlijk recept!
    Zou je de pita s ook kunnen invriezen denk je? Of worden ze dan droog
    Groetjes

    Beantwoorden
  5. Irene says:
    6 jaar geleden

    Hmmmmmmmmm, heerlijk!!!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!