Hartige broodschotel met raapsteeltjes – Is een broodpudding alleen voor zoetekauwen? Nee hoor, je kunt ook de lekkerste hartige varianten maken. Proef de verrassend lekkere broodschotel met raapstelen, ham en kaas maar eens.
Ga verspilling tegen en maak broodpudding
Broodpudding of soms ook broodschotel genoemd ken je misschien wel. Het is een recept uit de oude doos dat weer helemaal in opkomst is. Zeker in de tijd waar de boodschappen steeds duurder worden wil je niets verspillen. De basis van de hartige broodschotel met raapsteeltjes is oud brood. Welk brood je hiervoor neemt, maakt niets uit. Dit kunnen oude broodjes, stokbrood, croissants, sneetjes wit, bruin of volkorenbrood zijn. Gevuld brood zoals rozijnen of suikerbrood kan ook voor een broodschotel, maar bewaar die liever voor een zoete variant.
Broodpudding is ontstaan om verspilling van brood tegen te gaan. Je verwerkt er dan ook oud brood in. Dat het brood oud en droog is is belangrijk. Hoe droger het brood, hoe meer van het heerlijke mengsel van ei, room en andere ingrediënten het kan opzuigen, des te meer smaak krijgt de hartige broodschotel met raapsteeltjes.
Lekker hartig met ham, kaas en raapsteeltjes
In een hartige broodschotel kun je heel veel ingrediënten kwijt. Er is hier gekozen voor raapsteeltjes. Die raapsteeltjes zijn erg lekker en maar kort verkrijgbaar. Je vindt ze op de markt of bij een goede groenteboer. Het is een echte voorjaarsgroente die je eet als sla of in een stamppot. Waarom dan ook niet in een broodschotel?
De smaak van raapsteeltjes heeft iets weg van spinazie en rucola, je kunt ze ook op dezelfde manier verwerken. De hartige broodschotel met raapsteeltjes wordt extra lekker door royaal gebruik te maken van ham en kaas.
Als er al iets van de broodschotel overblijft kun je het ook in kleine stukjes als een soort frittata warm of koud serveren bij de borrel.
Geef de smaken de tijd voor de lekkerste broodschotel
Maak een broodschotel ruim van tevoren, zo kunnen de smaken goed met elkaar vermengen. Het is een uitgelezen gerecht voor een makkelijke weekendlunch, waar je net iets extra op tafel wil zetten. Je hoeft het maar in de oven te schuiven en een uurtje later staat er een echt lekkere hartige broodschotel met raapsteeltjes op tafel.
Raapstelen, de eerste groente van de lente!
We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er alles over, mèt heerlijke recepten erbij!
Hartige broodschotel met raapsteeltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram oud brood naar keuze
- 250 gram raapsteeltjes
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 200 gram gekookte ham
- 100 gram blauwe kaas
- 3 takjes verse tijm
- 2 eetlepels grove mosterd
- 6 eieren
- 150 gram crème fraîche
- peper / zout / olijfolie
- 100 gram geraspte kaas
Bereidingswijze van dit recept
Een hartige broodschotel met raapsteeltjes:
Snijd de ui fijn, was de raapsteeltjes en snijd ze in stukjes.
Bak de ui in een beetje olijfolie in een koekenpan tot ze glazig zien. Pers er de knoflook boven en voeg de raapsteeltjes toe. Laat dit al roerende even slinken. Zet het vuur uit en zet opzij.
Snijd het brood in grove stukken en doe dit in een grote kom.
Snijd de ham in niet te kleine stukjes en doe hiervan 2/3 bij het brood.
Verdeel de blauwe kaas in stukjes en hussel dit samen met de ham door het droge brood zodat het straks minder aan elkaar plakt.
Klop de eieren los met de crème fraîche, tijm, mosterd en zout en peper naar smaak. Meng dit losjes door het broodmengsel.
Besmeer een ovenschaal met een beetje olijfolie. Meng het broodmengsel nogmaals kort en doe het in de ovenschaal. Hou het luchtig en druk niet aan. Hierdoor krijg je een zachte onderkant en een krokante bovenkant.
Laat de schotel minimaal een uur maar liever langer staan, zodat het ei goed in het brood kan trekken en dat de smaken zich goed kunnen verdelen.
Bak de hartige broodschotel met raapsteeltjes in ongeveer 45 minuten in een oven van 180 graden goudbruin en gaar. De baktijd hangt af van de grootte van je schotel, hoe hoog hij gevuld is. Ook als je hem een nacht in de koelkast hebt gehad zal hij natuurlijk langer in de oven moeten staan.
Tafel lekker !!