Hazelnootpasta; de homemade Nutella – Hhmm doe eens je ogen dicht en stel je voor…. warme witte broodjes, net uit de oven en daarop dan een flink lik hazelnootpasta. Dat is toch het ultieme genot voor bij een lekker ontbijt op een luie zondagochtend. Waarschijnlijk zijn er meerdere die hier echt van kunnen genieten.
Met een zak vol hazelnoten in de kast kun je de hazelnootpasta zelf maken en je zult blij verrast zijn als je deze zelfgemaakte pasta uit het potje op je boterham smeert, zo lekker at je eerder geen hazelnootpasta.
Kokosolie voor een extra kokossmaak
Door hazelnootpasta te maken met kokosolie geef je een zelfgemaakte hazelnootpasta een lichte kokossmaak mee. Een zeer aangename toevoeging! Houd je echter niet van de smaak van kokos kies dan voor een andere plantaardige olie.
Je kunt kiezen voor blanke hazelnoten, bij deze hazelnoten is het schilletje al verwijderd. Het verwijderen van het schilletje gaat echter relatief gemakkelijk en hazelnoten met schil zijn meestal goedkoper.
Het verwijderen van de schilletjes doe je zo:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verspreidt de hazelnoten over de bakplaat en plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven. Haal de noten na 10 minuten uit de oven en doe ze in een theedoek. Vouw de theedoek dicht en schudt flink met de theedoek. Vouw de theedoek weer open en je zult zien dat (de meeste) schilletjes netjes zijn losgelaten. Bijkomend voordeel is dat de hazelnoten al licht geroosterd zijn en daardoor meer smaak hebben.
Hazelnootpasta
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram hazelnoten
- 20 gram cacao
- 80 gram poedersuiker
- 35 gram gesmolten kokosolie
- snuf zout
- 1 tl vanille essence (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Hazelnootpasta zelf maken doe je zo:
Doe de hazelnoten in een keukenmachine en laat deze zeker 6 minuten draaien. De hazelnoten zullen langzaamaan veranderen in een hazelnootpasta.
Doe bij deze hazelnootpasta de cacao, de (kokos)olie, de poedersuiker, het zout en eventueel de vanille essence. Mix het geheel nog even door en schep de hazelnootpasta over in een schoon potje.
Deze hazelnootpasta is in een goed afgesloten pot zeker 2 weken houdbaar. Bewaar je de pasta in de koelkast houd er dan rekening mee dat de pasta iets hard wordt, eventueel kun je hem 10 seconde (niet langer dan wordt het te vloeibaar) in de magnetron verwarmen om de hazelnootpasta makkelijker smeerbaar te maken.
Tafel lekker !!
Kun je i.p.v. gesmolten kokosolie ook kokosmelk gebruiken?
Wij denken van niet Herma, maar je kunt het altijd met een klein beetje proberen.
Tips om het langer houdbaar te maken?
Lekker eten moet je niet bewaren Eva ? Maar dit is redelijk lang houdbaar toch?