Kaastoast met Gruyère – Als je wel eens op wintersport bent geweest in Zwitserland heb je misschien wel eens crôute au fromage gegeten. Daarmee eet je een heerlijke lunch tijdens een dag op de skipiste. Op zijn Nederlands noem je dit gerecht ‘kaastoast met Gruyère’. En zeker weten dat die kaastoast hier op een koude dag na een boswandeling net zo lekker smaakt als in Zwitserland in de sneeuw. Als je er een kopje soep bij geeft, zou je dit gerecht ook als diner kunnen serveren. Met het recept uit dit artikel leer je heel eenvoudig zelf crôute au fromage maken.
Het juiste recept voor crôute au fromage
Zwitserland is het land van de bergkazen. Het gebruik van kaas in gerechten als kaastoast met Gruyère weerspiegelt dan ook de rijke zuiveltradities van de Zwitsers. In de alpenweiden die beroemd zijn om het gras vol wilde bloemen en kruiden, grazen de koeien die de melk geven waarmee de wereldberoemde Zwitserse kazen worden gemaakt. In het recept hier is gekozen voor kaastoast met Gruyère. Dit omdat die kaas in Nederland vrij makkelijk te vinden is. Ook de grotere supermarkten zullen het verkopen. In principe zou je ook Emmentaler of Appenzeller kunnen gebruiken. Dat geeft al aan dat er niet een exact en juist recept voor dit gerecht is te geven. Zoals met veel streekgebonden gerechten het geval is, zal ook in dit geval elke familie zijn eigen recept hebben om crôute au fromage te maken.
Kaastoast met Gruyère in verschillende varianten
Er zijn verschillende manieren om crôute au fromage te serveren. Voor het basisrecept maak je het gerecht met brood, knoflook, witte wijn en kaas. Vaak worden er in de restaurants wat luxere varianten van de kaastoast met Gruyère geserveerd. Voor dit recept is gekozen voor een wat luxere variant, waaraan ham is toegevoegd en die wordt geserveerd met een spiegeleitje er bovenop. Eet je liever geen vlees, laat de ham dan gewoon weg en volg verder het recept. Crôute au fromage wordt meestal geserveerd met wat augurken erbij.
Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas
Gruyère, die andere beroemde Zwitserse kaas! Het neefje van de Emmentaler, met een heerlijk complexe smaak, maar zonder de grote gaten!
Kaastoast met Gruyère
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 sneetjes desembrood naar keuze
- 200 gram Gruyère
- 2 grote plakken gekookte ham
- boter
- 1 teentje knoflook
- 2 eieren
- augurk
- 4 eetlepels droge witte wijn
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaastoast met Gruyère:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rasp de kaas.
Pers de knoflook.
Rooster de sneetjes brood in de oven. Haal ze eruit en verdeel ze over 2 vuurvaste schaaltjes. Smeer een beetje boter op elk sneetje.
Verdeel de knoflook over de schaaltjes en verdeel over elk schaaltje een eetlepel witte wijn.
Verdeel in elk schaaltje 50 gram geraspte Gruyère. Leg daar bovenop een plak ham. Verdeel daaroverheen de rest van de kaas.
Zet de schaaltjes in de oven en laat de kaas smelten tot ze net begint te kleuren.
Verhit wat boter in een koekenpan en bak daarin twee spiegeleitjes.
Haal de schaaltjes uit de oven en leg op elk schaaltje een spiegel ei.
Maal er wat zout en peper over en garneer de kaastoast met Gruyère met wat gesneden augurk en serveer het gerecht direct.
Tafel lekker !!