Komkommersandwich – Dit zijn heel eenvoudige, frisse sandwiches die meestal gegeten worden bij een Engelse picknick of bij een high tea. Het recept is zo kinderlijk eenvoudig dat je het niet eens een recept kunt noemen. Eigenlijk is het gewoon boterhammen smeren. Alleen gebruik je de komkommersandwich voor wat meer feestelijke aangelegenheden dan je gewone boterhammen.
De elitaire komkommersandwich
Weet je dat de klassieke komkommersandwich echt elite voedsel was in de tijd van de Britse koningin Victoria? Dat klinkt misschien gek voor een eenvoudig boterhammetje met roomboter en komkommer. Maar als je er even over nadenkt, is het wel logisch. De elite maakte zo een statement waarmee ze aangaven dat ze het zich konden veroorloven om iets te eten wat vrijwel geen voedingswaarde heeft. Het werkvolk kon natuurlijk niet leven op een dunne boterham met een paar plakjes komkommer.
Kies voor smaak en lokale producten!
De komkommersandwich is dan misschien een symbool van eenvoud en van lage calorieën. Maar als je de sandwiches op de allerlekkerste manier wil presenteren, kun je ze het beste maken met goed brood, boeren roomboter en Nederlandse komkommers. En daarmee wordt dit een echt zomers gerecht. Je kunt het in de winter maken, met Spaanse komkommers, maar ze zijn dan echt minder lekker.
De handigste tips bij het maken van een komkommersandwich
- Als je het brood even in de vriezer legt voordat je de sandwiches gaat maken, kun je de korsten er makkelijker en netter afsnijden.
- Zorg ervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is. Dat maakt het een stuk makkelijker om de boterhammen te besmeren.
- Een komkommer schillen en in dunne plakjes snijden doe je het makkelijkst met een dunschiller. Heb je die niet, gebruik dan gewoon de kaasschaaf.
- Wil je de komkommersandwiches niet direct serveren? Leg ze dan, verpakt in plastic huishoudfolie, in de koelkast tot gebruik.
Lekker variëren met komkommersandwiches
Het recept voor de sandwich in dit artikel is een klassieker, een basisrecept. Wil je eens variëren? Dat kan heel makkelijk. Als je de basis van witbrood en komkommer aanhoudt, kun je de leukste en lekkerste variaties bedenken. Besmeer een komkommersandwich eens met roomkaas in plaats van roomboter. Gebruik je roomkaas met een smaakje, dan is het effect weer anders. Ook met kruidenboter kun je een leuke variatie maken. Het is ook een idee om de sandwiches te besmeren met smeerleverworst of roompaté. Ook een smeersel als hummus kun je heel goed gebruiken om een sandwich te besmeren.
Lekker fris met komkommer – recepten en tips voor elke dag
Ontdek veelzijdige komkommerrecepten: van frisse salades tot verrassende warme gerechten. Laat je inspireren en geniet van deze gezonde groente!
Komkommersandwich
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 sneden wit (casino)brood
- boeren roomboter
- 1/2 à 1 Nederlandse komkommer
- witte peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een komkommersandwich:
Schil de komkommer en schaaf of snijd hem in dunne plakjes. Bestrooi de plakjes met wat zout en laat ze een half uurtje uitlekken in een zeef.
Besmeer de boterhammen met roomboter.
Beleg een boterham met plakjes komkommer en bestrooi ze met een beetje witte peper. Leg er een andere boterham bovenop. Snijd met een scherp broodmes de korsten van de sandwich en snijd ze diagonaal doormidden of eventueel in repen. Maak zo 8 sandwiches.
Serveer de komkommersandwiches direct. Wil je ze later serveren, bewaar ze dan verpakt in huishoudfolie in de koelkast.
Tafel lekker !!