• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Lunch

Oesterzwammen op toast

Een lekker en makkelijk vegetarisch lunchgerecht

0
Oesterzwammen op toast

 Oesterzwammen op toast – Champignons op toast, dat is een bekend lunchgerecht. Makkelijk, lekker en snel klaar te maken. Maar omdat steeds hetzelfde ook saai wordt, krijg je het recept voor een leuke variatie op dit gerecht. Namelijk: oesterzwammen op toast. Oesterzwammen zijn een erg lekkere, erg gezonde groente en paddenstoelen zijn heel leuk om mee te koken. Dus doe eens gek, laat de champignons liggen en ga eens voor oesterzwammen. Daar ga je vast geen spijt van krijgen!

Oesterzwammen

De meest verkochte paddenstoelen in Nederland zijn nog steeds de champignons. Daar zal ongetwijfeld weinig aan veranderen. Maar in het kader van “probeer eens iets anders” willen we graag een lans breken voor de oesterzwam. Vandaar dit recept voor oesterzwammen op toast. Waarom? Nou, om meerdere redenen. Om te beginnen kan het nooit kwaad om eens een ander recept te proberen. Met een beetje afwisseling kun je het alleen maar leuker maken. Daarnaast, oesterzwammen zijn een heel goede vleesvervanger, wat overigens niet geldt voor andere paddenstoelen. Ze bevatten meer ijzer en vitamine B1 dan vlees. Ook zijn oesterzwammen een heel duurzaam product. Het produceren van een kilo oesterzwammen levert een 1000 keer lagere CO2-uitstoot dan de productie van een kilo rundvlees. Ook wordt er 100 keer zo weinig water verbruikt vergeleken met de productie van rundvlees. Dus, pak eens wat vaker een oesterzwam in plaats van een biefstuk. Zo lever je heel makkelijk een bijdrage aan een beter milieu. Begin maar eens met het recept voor oesterzwammen op toast! Nog nooit oesterzwammen gegeten? De smaak is mild en de paddenstoel neemt makkelijk de smaak van andere gerechten op. De structuur is wat vleziger dan bijvoorbeeld champignons. Dat maakt ze heel geschikt om te gebruiken in vegetarische en vegan gerechten.

Oesterzwammen op toast, daar kun je ook heel makkelijk variaties op maken

In het recept zijn de oesterzwammen op toast vegan gehouden. Natuurlijk kun je als je dat lekker vindt er een gerecht met vlees van maken en een handje gerookte spekblokjes of stukjes ham meebakken.

In plaats van oesterzwammen op toast kun je het oesterzwammenmengsel ook heel goed in een pitabroodje serveren. Op die manier kun je er iets heel anders van maken.

Oesterzwammen bevatten aanzienlijk minder vocht dan champignons en veel andere paddenstoelen. Dat betekent ook dat ze veel minder slinken als je ze bakt. Je hebt er dus minder van nodig.

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!

Oesterzwammen op toast

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram oesterzwammen, in reepjes
  • 4 sneden brood naar keuze
  • 1 flinke sjalot, gesnipperd
  • 20 gram verse knoflook, gehakt (eventueel 1 teentje gewone knoflook)
  • 1 rode puntpaprika, in reepjes
  • 1 eetlepel olijfolie om in te bakken
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je oesterzwammen op toast:

Rooster 4 boterhammen in een broodrooster, in de oven of in de airfryer. Verdeel over twee borden.

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de oesterzwammen, met de sjalot, de verse knoflook en de rode puntpaprika aan. Schep af en toe om. Het mengsel is goed als de oesterzwammen gaar zijn. Breng het geheel op smaak met zout en een flinke draai vers gemalen peper.

Verdeel het mengsel over de toast op de borden. Bestrooi met peterselie en serveer direct.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons (Heerlijk op de borrelplank)

  • Tomatengroentesoep

    Tomatengroentesoep

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • boterboontjes

    Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

  • Uiensaus

    Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!

  • Verse aspergesoep

    Verse aspergesoep; met dit recept kun je zelf aspergesoep maken

  • gebakken zoete aardappels

    Gebakken zoete aardappels; lekker en snel

  • Hollandse zuurkoolstamppot met spek en rookworst

    Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.