Oesterzwammen op toast – Champignons op toast, dat is een bekend lunchgerecht. Makkelijk, lekker en snel klaar te maken. Maar omdat steeds hetzelfde ook saai wordt, krijg je het recept voor een leuke variatie op dit gerecht. Namelijk: oesterzwammen op toast. Oesterzwammen zijn een erg lekkere, erg gezonde groente en paddenstoelen zijn heel leuk om mee te koken. Dus doe eens gek, laat de champignons liggen en ga eens voor oesterzwammen. Daar ga je vast geen spijt van krijgen!
Oesterzwammen
De meest verkochte paddenstoelen in Nederland zijn nog steeds de champignons. Daar zal ongetwijfeld weinig aan veranderen. Maar in het kader van “probeer eens iets anders” willen we graag een lans breken voor de oesterzwam. Vandaar dit recept voor oesterzwammen op toast. Waarom? Nou, om meerdere redenen. Om te beginnen kan het nooit kwaad om eens een ander recept te proberen. Met een beetje afwisseling kun je het alleen maar leuker maken. Daarnaast, oesterzwammen zijn een heel goede vleesvervanger, wat overigens niet geldt voor andere paddenstoelen. Ze bevatten meer ijzer en vitamine B1 dan vlees. Ook zijn oesterzwammen een heel duurzaam product. Het produceren van een kilo oesterzwammen levert een 1000 keer lagere CO2-uitstoot dan de productie van een kilo rundvlees. Ook wordt er 100 keer zo weinig water verbruikt vergeleken met de productie van rundvlees. Dus, pak eens wat vaker een oesterzwam in plaats van een biefstuk. Zo lever je heel makkelijk een bijdrage aan een beter milieu. Begin maar eens met het recept voor oesterzwammen op toast! Nog nooit oesterzwammen gegeten? De smaak is mild en de paddenstoel neemt makkelijk de smaak van andere gerechten op. De structuur is wat vleziger dan bijvoorbeeld champignons. Dat maakt ze heel geschikt om te gebruiken in vegetarische en vegan gerechten.
Oesterzwammen op toast, daar kun je ook heel makkelijk variaties op maken
In het recept zijn de oesterzwammen op toast vegan gehouden. Natuurlijk kun je als je dat lekker vindt er een gerecht met vlees van maken en een handje gerookte spekblokjes of stukjes ham meebakken.
In plaats van oesterzwammen op toast kun je het oesterzwammenmengsel ook heel goed in een pitabroodje serveren. Op die manier kun je er iets heel anders van maken.
Oesterzwammen bevatten aanzienlijk minder vocht dan champignons en veel andere paddenstoelen. Dat betekent ook dat ze veel minder slinken als je ze bakt. Je hebt er dus minder van nodig.
Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!
Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!
Oesterzwammen op toast
Ingrediënten voor dit recept
- 250 gram oesterzwammen, in reepjes
- 4 sneden brood naar keuze
- 1 flinke sjalot, gesnipperd
- 20 gram verse knoflook, gehakt (eventueel 1 teentje gewone knoflook)
- 1 rode puntpaprika, in reepjes
- 1 eetlepel olijfolie om in te bakken
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je oesterzwammen op toast:
Rooster 4 boterhammen in een broodrooster, in de oven of in de airfryer. Verdeel over twee borden.
Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de oesterzwammen, met de sjalot, de verse knoflook en de rode puntpaprika aan. Schep af en toe om. Het mengsel is goed als de oesterzwammen gaar zijn. Breng het geheel op smaak met zout en een flinke draai vers gemalen peper.
Verdeel het mengsel over de toast op de borden. Bestrooi met peterselie en serveer direct.
Tafel lekker !!

