Ovenschotel van wentelteefjes met stoofperen – Ben je een liefhebber van wentelteefjes? Maak er eens feestelijke ovenschotel van samen met fruit van het seizoen. Erg lekker en makkelijk, want in plaats van ieder sneetje apart te moeten bakken, kun je de oven het werk laten doen. Het recept voor de ovenschotel van wentelteefjes vind je onderaan dit artikel.
Verloren brood, wentelteefjes of broodpudding
Wentelteefjes worden ook wel verloren brood genoemd. Het is een effectieve manier om oud brood te verwerken. Je bent allemaal wel eens vergeten die broodzak dicht te maken of je hebt brood liggen wat niet echt lekker meer is omdat het te droog is. Geef dat oude, droge brood een nieuw leven door het te laten weken in een beslag van melk en ei. Welk brood je hiervoor gebruikt, maakt niet zo veel uit. Stokbrood, croissants, suikerbrood, rozijnenbrood, maar ook dat tarwe of witbrood kun je goed gebruiken om wentelteefjes van te maken. Volkoren brood is er iets minder geschikt voor dit recept vanwege de sterkere smaak, maar het kan wel. Door het geweekte brood in de oven te bakken, maak je een ovenschotel van wentelteefjes, en krijg je heerlijke, zachte sneetjes brood met een iets krokant korstje.
Bak met gemak en gebruik de oven
Wentelteefjes worden meestal gebakken in de pan, maar je kunt je veel werk besparen door ze in een ovenschaal te zetten en de oven het werk te laten doen. Het fijne is dat je dan ook fruit mee kan bakken voor extra smaak en structuur. In het recept voor de ovenschotel van wentelteefjes gebruik je stoofpeertjes. Wil je liever ander fruit, dan kan dat natuurlijk altijd, want dat kunnen net zo goed appels, kersen, aardbeien of stukjes banaan zijn, net welk fruit er in het seizoen is. Pas het recept aan naar jouw smaak.
Een ovenschotel van wentelteefjes met stoofperen is feest op tafel
Wentelteefjes worden vaak als luxe ontbijt of lunch voor de kinderen gebakken. Door ze in een ovenschaal samen met heerlijke stoofpeertjes te bakken is het ook zeker voor volwassenen een erg lekker gerecht. Door de stoofperen krijgt een simpel gerecht als ovenschotel van wentelteefjes een totaal andere en luxe uitstraling. Je kookt kleine Gieser Wildeman peertjes met port, kruiden en specerijen, een dag vooraf, volgens het recept van de stoofpeertjes met port. Voor 6 personen is een half recept voldoende. Maar maak gerust een heel recept, want op gaan ze toch wel.
Je kunt het de dag ervoor helemaal klaarzetten. ’s Morgens zet je de oven aan en je hoeft de ovenschotel van wentelteefjes en stoofperen alleen maar af te bakken. Je kunt het als verwenontbijt serveren op een feestelijke dag, maar je serveert de ovenschotel net zo goed als een extraatje bij de lunch of een buffet en zelfs als dessert. Met een bolletje ijs, slagroom of een lekkere vanillesaus erbij is het feest helemaal compleet. Serveer je dit gerecht als dessert? Halveer dan wel de porties.
Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.
Ovenschotel van wentelteefjes met stoofperen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 sneetjes oud brood
- 250 ml volle melk
- 4 eieren
- 1/2 theelepel kaneel
- een mespunt kardamom
- 50 + 50 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels (riet)suiker
- boter voor de schaal
- 500 gram Gieser Wildeman peertjes
- 250 ml ruby port
- sap en schil van een 1/2 sinaasappel
- een stukje kaneel
- 1 steranijs
- 1/2 eetlepel maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ovenschotel van wentelteefjes met stoofperen:
Kook een dag vooraf de stoofpeertjes met port, volgens het recept op de site, en laat ze afkoelen. Snijd 12 mooie plakjes stoofpeer en snijd de rest in stukken.
Besmeer een ovenschaal met een beetje boter en doe hierin de helft van de gesneden stoofpeertjes.
Klop de eieren met de melk, kaneel, kardamom, vanille en 50 gram suiker los en giet dit in een grote schaal.
Snijd eventueel de korstjes van het brood en snijd ze diagonaal doormidden. Leg ze in de schaal met eimengsel. Draai ze een keer om zodat ze het mengsel goed op kunnen nemen.
Leg nu steeds een snee brood en een schijfje peer in de schaal tot alle brood op is.
Bestrooi de sneetjes brood met de rietsuiker.
Zet de ovenschotel met wentelteefjes en stoofperen 20 minuten in een oven van 180 graden.
Haal de schaal uit de oven en verdeel langs de zijkanten de resterende stoofpeertjes met aanhangend sap. Duw de wentelteefjes indien nodig een beetje naar het midden.
Zet de schaal nog 10 – 15 minuten terug tot alles goed heet en het brood een mooi korstje heeft.
Laat de ovenschotel van wentelteefjes met stoofpeer een klein beetje afkoelen en geniet!
Tafel lekker !!