• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Lunch

Ricotta toast, een basisrecept en heel veel mogelijkheden

Met ricotta toast maak je van lunchen een feestje

0
Ricotta toast

Ricotta toast – of je nu een snelle lunch wil maken, een luxe brunch organiseert of een lekker tussendoortje zoekt, toast met ricotta is altijd lekker! De combinatie van toast met ricotta is niet alleen gezond, het biedt ook oneindige mogelijkheden om mee te variëren zonder dat het moeilijk hoeft te zijn. Of je nu van zoet houdt of liever hartig, met ricotta toast kan het beide.

Ricotta is een heel jong kaasje

Ricotta is een romige witte zachte kaas van koeien of schapenmelk. Het heeft een milde en zachte smaak en heeft een laag zout en vetgehalte. Ricotta is daarom niet alleen erg lekker, maar ook nog eens een gezonde keuze. Ricotta is de ideale spread voor op toast. Het is luchtig, makkelijk smeerbaar en heeft net genoeg smaak om een mooie en lekkere basis te vormen, zonder te overheersen. Bovendien is ricotta vrij neutraal van smaak zodat je het zowel met zoet als hartig kunt combineren. Met een paar lekkere sneetjes geroosterd brood en een flinke laag ricotta ben je dus al halverwege een heerlijke maaltijd.

Een basisrecept, de mogelijkheden zijn oneindig

Wat ricotta toast zo geweldig maakt, is dat je er alle kanten me op kunt. Er is voor iedereen wel een perfecte combinatie te bedenken. Met het basisrecept maak je oneindig veel combinaties. Hieronder vind je een aantal ideeën voor zowel zoete als hartige varianten, maar er zijn er nog veel meer. Welke variaties ga jij maken?.

Hartige variaties:

  • Gebakken kastanjechampignons en tijm
  • Avocado, citroen en chilivlokken
  • Met tomaat, basilicum en balsamico
  • Gerookte zalm en dille
  • Geroosterde groenten

Zoete variaties:

  • Plakjes vijgen en honing
  • Plakjes peer, honing en walnoten
  • Verse bosbessen of aardbeien en honing
  • Een lepel huisgemaakt jam
  • Plakjes banaan en stukjes chocolade

Ga je voor gewoon simpel beleg of juist lekker luxe? Je kunt eindeloos aanpassen naar eigen smaak.

Ricotta toast is altijd feest

Het leuke aan ricotta toast is dat het bijna onmogelijk is om iets fout te doen. De basis is altijd goed, het is de creativiteit van de toppings die het zo leuk maakt. Ga je voor gewoon simpel beleg of juist lekker luxe? Je kunt eindeloos aanpassen naar eigen smaak.

Toast met ricotta is altijd een heerlijke combinatie van romige kaas en lekkere en kleurrijke toppings. Of je nu alleen eet of een bord vol toast aan vrienden en familie serveert, het oog wil ook wat en met ricotta toast zit je dan altijd goed.

Dus de volgende keer dat je zin hebt in iets lekkers, of als je visite krijgt, weet je wat je moet doen. Koop lekker brood, rooster dat en maak die heerlijke basisvulling. Beleg ze met allemaal lekkere dingen of maak er een echt feestje van door allemaal schaaltjes op tafel te zetten en iedereen zelf te laten beleggen met wat ze lekker vinden. Succes gegarandeerd!

Ricotta

Ricotta; de Italiaanse kaas die geen kaas is

De kaas die geen kaas is maar een bijproduct van het kaasmaken. Toch wordt ricotta verkocht als kaas. Informatie en recepten vind je hier.

Ricotta toast

Porties: 6
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 6 sneetjes desembrood
  • 250 gram ricotta
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel citroensap
  • zout en peper
  • topping naar keuze (zie tekst)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je ricotta toast:

Rooster de sneetjes brood in de broodrooster en laat ze enigszins afkoelen.

Roer de ricotta met de olie en citroensap met een klopper goed los en een beetje luchtig. Breng op smaak met zout en peper.

Besmeer de toast royaal met ricotta en beleg met een topping naar keuze.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Kaassaus voor bij nacho's

    Kaassaus voor bij nacho’s; maar dan wel die lekkere zelfgemaakte

  • Hollandse borrelplank

    Hollandse borrelplank; een feestje!

  • Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

    Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

  • Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

    Hartig en gezond: Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

  • Hapjes met brie

    Hapjes met brie: vijf verrassend eenvoudige ideeën voor de borreltafel

  • Cottage cheese pannenkoekjes

    Cottage cheese pannenkoekjes

  • Pannenkoek met groenten en kaas

    Pannenkoek met groenten en kaas; groot, mini of als lunchwrap

  • Romige pastasaus van mascarpone en verse tomaten

    Romige pastasaus van mascarpone en verse tomaten

  • Biefstuk met roquefortsaus

    Biefstuk met roquefortsaus; dat is smaak!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.