Ricotta toast – of je nu een snelle lunch wil maken, een luxe brunch organiseert of een lekker tussendoortje zoekt, toast met ricotta is altijd lekker! De combinatie van toast met ricotta is niet alleen gezond, het biedt ook oneindige mogelijkheden om mee te variëren zonder dat het moeilijk hoeft te zijn. Of je nu van zoet houdt of liever hartig, met ricotta toast kan het beide.
Ricotta is een heel jong kaasje
Ricotta is een romige witte zachte kaas van koeien of schapenmelk. Het heeft een milde en zachte smaak en heeft een laag zout en vetgehalte. Ricotta is daarom niet alleen erg lekker, maar ook nog eens een gezonde keuze. Ricotta is de ideale spread voor op toast. Het is luchtig, makkelijk smeerbaar en heeft net genoeg smaak om een mooie en lekkere basis te vormen, zonder te overheersen. Bovendien is ricotta vrij neutraal van smaak zodat je het zowel met zoet als hartig kunt combineren. Met een paar lekkere sneetjes geroosterd brood en een flinke laag ricotta ben je dus al halverwege een heerlijke maaltijd.
Een basisrecept, de mogelijkheden zijn oneindig
Wat ricotta toast zo geweldig maakt, is dat je er alle kanten me op kunt. Er is voor iedereen wel een perfecte combinatie te bedenken. Met het basisrecept maak je oneindig veel combinaties. Hieronder vind je een aantal ideeën voor zowel zoete als hartige varianten, maar er zijn er nog veel meer. Welke variaties ga jij maken?.
Hartige variaties:
- Gebakken kastanjechampignons en tijm
- Avocado, citroen en chilivlokken
- Met tomaat, basilicum en balsamico
- Gerookte zalm en dille
- Geroosterde groenten
Zoete variaties:
- Plakjes vijgen en honing
- Plakjes peer, honing en walnoten
- Verse bosbessen of aardbeien en honing
- Een lepel huisgemaakt jam
- Plakjes banaan en stukjes chocolade
Ga je voor gewoon simpel beleg of juist lekker luxe? Je kunt eindeloos aanpassen naar eigen smaak.
Ricotta toast is altijd feest
Het leuke aan ricotta toast is dat het bijna onmogelijk is om iets fout te doen. De basis is altijd goed, het is de creativiteit van de toppings die het zo leuk maakt. Ga je voor gewoon simpel beleg of juist lekker luxe? Je kunt eindeloos aanpassen naar eigen smaak.
Toast met ricotta is altijd een heerlijke combinatie van romige kaas en lekkere en kleurrijke toppings. Of je nu alleen eet of een bord vol toast aan vrienden en familie serveert, het oog wil ook wat en met ricotta toast zit je dan altijd goed.
Dus de volgende keer dat je zin hebt in iets lekkers, of als je visite krijgt, weet je wat je moet doen. Koop lekker brood, rooster dat en maak die heerlijke basisvulling. Beleg ze met allemaal lekkere dingen of maak er een echt feestje van door allemaal schaaltjes op tafel te zetten en iedereen zelf te laten beleggen met wat ze lekker vinden. Succes gegarandeerd!
Ricotta; de Italiaanse kaas die geen kaas is
De kaas die geen kaas is maar een bijproduct van het kaasmaken. Toch wordt ricotta verkocht als kaas. Informatie en recepten vind je hier.
Ricotta toast
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 sneetjes desembrood
- 250 gram ricotta
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel citroensap
- zout en peper
- topping naar keuze (zie tekst)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ricotta toast:
Rooster de sneetjes brood in de broodrooster en laat ze enigszins afkoelen.
Roer de ricotta met de olie en citroensap met een klopper goed los en een beetje luchtig. Breng op smaak met zout en peper.
Besmeer de toast royaal met ricotta en beleg met een topping naar keuze.
Tafel lekker !!