• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Lunch

Zeeuwse bolussen; zoet en plakkerig lekker

Een typisch Zeeuwse lekkernij

Connie Derks door Connie Derks
in Lunch
1
Zeeuwse bolussen

Zeeuwse Bolussen – Je bent vast wel eens in Zeeland geweest. En heb je daar dan ook de lokale streekgerechten gegeten? Dan ken je vast de bolus wel. Dat culinaire icoon uit de Zeeuwse keuken heeft een karakteristieke vorm en smaak. De textuur is zacht en luchtig, met de warme smaak van kaneel. Het traditionele Zeeuwse product is in heel Nederland populair en je kunt ze ook op andere plekken dan in Zeeland kopen. Hartstikke leuk natuurlijk. Maar duik eens zelf de keuken in. Hoe leuk is het om die Zeeuwse bolussen, met behulp van onderstaand recept, uit jouw eigen keuken te toveren? Reken maar dat je gasten blij worden als je dat doet!

Geen bezoekje aan Zeeland zonder dit traditionele broodje

Een bezoekje aan Zeeland is dus niet compleet zonder een Zeeuwse bolus. Dit heerlijke plakkerige suikerbroodje is een traditioneel Zeeuws recept. En dat moet je natuurlijk geproefd hebben. Iedere bakker geeft er letterlijk en figuurlijk zijn eigen draai aan die Zeeuwse bolus. Zo wil de manier van knopen van het deeg en de verhouding kaneel en suiker nog wel eens per bakker verschillen. Zeeuwse bolussen worden bij de koffie gegeten, waarbij er vroeger nog een flinke lik roomboter op de onderkant gesmeerd werd. Maar ook zonder de roomboter zijn ze superlekker.

Bak eens zelf Zeeuwse bolussen

Je kunt die Zeeuwse bolussen ook zelf thuis maken. Het deeg is niet het probleem, het is een lekker soepel zoet brooddeeg dat niet zo moeilijk te maken is. Het rollen in de suiker is een ander verhaal, maar als je het in etappes doet, is het wel te doen. Het uitrollen in de kaneelsuiker zorgt ervoor dat de suiker goed aan het deeg blijft plakken. Je zou ze eerst uit kunnen rollen en daarna door de suiker, maar de smaak is toch intenser dan als je ze in het deeg uitrolt.

gebak met roomboter

Gebak met roomboter

Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.

Zeeuwse bolussen

Porties: 15 stuks
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram bloem
  • 25 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 45 gram verse gist
  • 275 ml water
  • 75 gram zachte boter
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Zeeuwse bolussen zelf:

Los de gist op in het water en meng het met de bloem en de suiker. Kneed dit tot een glad deeg. Voeg er dan het zout en de zachte boter aan toe en kneed nog even goed door. Zet het deeg afgedekt een kwartier op een warme tochtvrije plek.

Verdeel het deeg in 15 porties en maak er bolletjes van.

Meng de basterdsuiker met de kaneel en verdeel dit over je werkblad.

Rol de bolletjes in de kaneelsuiker tot strengen van 20 tot 25 cm, dit is het makkelijkste om in etappes te doen. Rol de strengen in een spiraal en doe het uiteinde aan de onderkant. Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat.

Verwarm de oven voor op 210 graden en laat de bolussen nog een half uurtje rijzen.

Bak de Zeeuwse bolussen ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn.

Tafel lekker !!

Tags: BrunchBrunchenZeeland
DeelPin27VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

wrapdriehoekjes met pittige kip
Lunch

Zelfgemaakte wrapdriehoekjes met pittige kip; tussendoor of bij de borrel

Boerenomelet met verse groenten
Lunch

Boerenomelet met verse groenten en echte kaas: makkelijk, voedzaam en vers

wrapdriehoekjes met ham en kaas
Lunch

Zelf maken: wrapdriehoekjes de luxe met ham en kaas; snel én vers

Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
Lunch

Wraps met gegrilde groenten en mozzarella

Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata
Lunch

Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Tosti caprese
Lunch

Tosti caprese, maak een heerlijke lunch met verse tomaten en Nederlandse mozzarella

Reacties 3

  1. Eline says:
    10 jaar geleden

    Dit is niet het orgineel recept voor bolussen. Mijn betovergrootouders hadden een bakkerij op Schouwen.
    Ik ga alleen niet vertellen wat er niet goed aan is aan het recept, maar het gaat smaken als een droog witbrood met kaneel en wat suiker….sorry

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      10 jaar geleden

      Uit je reactie blijkt al Eline dat het originele recept nogal een uitdaging is.

      Donderdag, vrijdag of zaterdag kan ik bij de bakkerij op Schouwen aanwezig zijn…. we gaan de uitdaging dan ook heel graag aan!

      Lukt dat niet? Dan blijven we trots dit huisgemaakte en zelf geteste recept promoten. sorry

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief