Zeeuwse Bolussen – Je bent vast wel eens in Zeeland geweest. En heb je daar dan ook de lokale streekgerechten gegeten? Dan ken je vast de bolus wel. Dat culinaire icoon uit de Zeeuwse keuken heeft een karakteristieke vorm en smaak. De textuur is zacht en luchtig, met de warme smaak van kaneel. Het traditionele Zeeuwse product is in heel Nederland populair en je kunt ze ook op andere plekken dan in Zeeland kopen. Hartstikke leuk natuurlijk. Maar duik eens zelf de keuken in. Hoe leuk is het om die Zeeuwse bolussen, met behulp van onderstaand recept, uit jouw eigen keuken te toveren? Reken maar dat je gasten blij worden als je dat doet!
Geen bezoekje aan Zeeland zonder dit traditionele broodje
Een bezoekje aan Zeeland is dus niet compleet zonder een Zeeuwse bolus. Dit heerlijke plakkerige suikerbroodje is een traditioneel Zeeuws recept. En dat moet je natuurlijk geproefd hebben. Iedere bakker geeft er letterlijk en figuurlijk zijn eigen draai aan die Zeeuwse bolus. Zo wil de manier van knopen van het deeg en de verhouding kaneel en suiker nog wel eens per bakker verschillen. Zeeuwse bolussen worden bij de koffie gegeten, waarbij er vroeger nog een flinke lik roomboter op de onderkant gesmeerd werd. Maar ook zonder de roomboter zijn ze superlekker.
Bak eens zelf Zeeuwse bolussen
Je kunt die Zeeuwse bolussen ook zelf thuis maken. Het deeg is niet het probleem, het is een lekker soepel zoet brooddeeg dat niet zo moeilijk te maken is. Het rollen in de suiker is een ander verhaal, maar als je het in etappes doet, is het wel te doen. Het uitrollen in de kaneelsuiker zorgt ervoor dat de suiker goed aan het deeg blijft plakken. Je zou ze eerst uit kunnen rollen en daarna door de suiker, maar de smaak is toch intenser dan als je ze in het deeg uitrolt.
Gebak met roomboter
Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.
Zeeuwse bolussen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem
- 25 gram suiker
- 10 gram zout
- 45 gram verse gist
- 275 ml water
- 75 gram zachte boter
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels kaneel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Zeeuwse bolussen zelf:
Los de gist op in het water en meng het met de bloem en de suiker. Kneed dit tot een glad deeg. Voeg er dan het zout en de zachte boter aan toe en kneed nog even goed door. Zet het deeg afgedekt een kwartier op een warme tochtvrije plek.
Verdeel het deeg in 15 porties en maak er bolletjes van.
Meng de basterdsuiker met de kaneel en verdeel dit over je werkblad.
Rol de bolletjes in de kaneelsuiker tot strengen van 20 tot 25 cm, dit is het makkelijkste om in etappes te doen. Rol de strengen in een spiraal en doe het uiteinde aan de onderkant. Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat.
Verwarm de oven voor op 210 graden en laat de bolussen nog een half uurtje rijzen.
Bak de Zeeuwse bolussen ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn.
Tafel lekker !!
Dit is niet het orgineel recept voor bolussen. Mijn betovergrootouders hadden een bakkerij op Schouwen.
Ik ga alleen niet vertellen wat er niet goed aan is aan het recept, maar het gaat smaken als een droog witbrood met kaneel en wat suiker….sorry
Uit je reactie blijkt al Eline dat het originele recept nogal een uitdaging is.
Donderdag, vrijdag of zaterdag kan ik bij de bakkerij op Schouwen aanwezig zijn…. we gaan de uitdaging dan ook heel graag aan!
Lukt dat niet? Dan blijven we trots dit huisgemaakte en zelf geteste recept promoten. sorry