• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Lunch

Zweedse sandwichtaart; echt een feest op tafel

0
Zweedse sandwichtaart

Zweedse sandwichtaart (Smörgåstårta) – Als je een origineel ideetje voor een recept voor de lunch of brunch zoekt, dan moet je de Zweedse sandwichtaart proberen! Een Zweedse sandwichtaart is een hartige taart gemaakt van verschillende laagjes brood, gevuld en versierd met hartige ingrediënten. Je maakt hem makkelijk van tevoren klaar. Als hij een nachtje koud heeft gestaan is hij zelfs lekkerder. Alle smaken zijn dan goed ingetrokken. Ga de sandwichtaart wel pas versieren vlak voor je ze gaat serveren, zodat je optimaal kan genieten van de heerlijk verse toppings!

Smörgåstårta, dat kun je misschien niet uitspreken, maar dat wil je wel echt opeten!

In Zweden kennen ze dit gerecht als smörgåstårta, maar noem het maar gewoon Zweedse sandwichtaart, of broodtaart. Je maakt dit recept immers met brood, belegd met zuivelspread en verse smeersels zoals eiersalade, gerookte vissalade en garnaalsalade.

Naar een Zweeds voorbeeld van Smörgåstårta, maak jij met dit recept een Nederlandse versie, met meer lokale ingrediënten.

Hollandse garnalen, gerookte zalmforel en forelkuit

Daar waar de Zweden voor zalm en grote garnalen in hun Smörgåstårta zouden kiezen, kies jij voor meer lokale vissoorten! Hollandse garnalen, zalmforel en forelkuit of foreleitjes.

Om een op-en-top Nederlands gerecht van deze Zweedse sandwichtaart te maken worden in dit recept lokale ingrediënten van het seizoen gebruikt. In een zomerse versie van de sandwichtaart kun je bijvoorbeeld de taart “inpakken” met komkommerslierten.

Meer is het niet, makkelijker wordt het niet, een (Zweedse) sandwichtaart. Je maakt verse broodsalades van Hollandse garnalen, van verse eieren en van gerookte zalmforel. Je smeert de salades in laagjes tussen sneetjes witbrood en werkt af met een laagje kruidenkaas en lekkere, kleurige toppings zoals citroen, kerstomaat en (rode en groene) bosuitjes.

Voor het maken van dit recept kies je eigenlijk toppings en smeersels die jij lekker vindt. Zodra je dit recept voor Zweedse sandwichtaart wat vaker gaat maken zul je ook wat meer gaan experimenteren. En dat valt vast niet tegen.

Serveer de sandwichtaart in zijn geheel aan je brunchtafel. Wedden dat je gasten versteld staan van dit lekker hartige gerecht, dat er feestelijk en uitnodigend uitziet? Lekker luxe toch? Je weet niet wat je proeft! Dit is een ongelooflijk lekkere, smeuïge hartige taart.

Recepten met Hollandse garnalen

Recepten met Hollandse garnalen

Kleine garnaaltjes met een heerlijke, romige, zoete smaak. Lekker Tafelen heeft de lekkerste recepten met Hollandse garnalen verzameld!

Zweedse sandwichtaart

Porties: 1 taart
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: gemiddeld

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 wit casinobrood
  • 6 eieren
  • 200 gram gerookte zalmforel
  • 250 gram Hollandse garnalen
  • 250 gram kruidenkaas
  • 250 gram mayonaise
  • bosui
  • forelkuit
  • 5 kerstomaten
  • 1 citroen
  • bieslook
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak jij een lekker luxe Zweedse sandwichtaart:

Maak de smeersels:

Eiersalade: kook de eieren hard gedurende 8 minuten. Laat schrikken onder koud water. Pel de eieren. Prak 3 van de eieren samen met 3 eetlepels mayonaise. Breng op smaak met zout en peper.

Gerookte forelsalade: snijd 150 gram gerookte zalmforel in fijne stukjes. Meng met 2 eetlepels mayonaise. Breng op smaak met peper uit de molen.

Garnaalsalade: snijd 150 gram garnalen in fijne stukjes. Meng met 2 eetlepels mayonaise. Breng op smaak met peper uit de molen.

Bouw de Zweedse sandwichtaart: Snijd de korsten van het brood. Leg drie sneetjes brood naast elkaar om de onderste laag van de taart te maken. Verdeel de garnaalsalade over de broodlaag.

Bedek met drie nieuwe sneetjes brood en smeer hier de eiersalade op. Bedek opnieuw met drie sneetjes brood en smeer hier de gerookte zalmforelsalade op. Bedek met drie sneetjes brood als bovenlaag. Druk zachtjes aan.

Smeer de hele buitenkant van de sandwichtaart in met een laag kruidenkaas. Laat de taart minimaal een uur opstijven in de koelkast

Decoratie: Garneer de bovenkant van de taart met in plakjes gesneden citroen, in plakjes gesneden kerstomaat, plakjes gerookte zalmforel, plakjes ei, Hollandse garnalen, forelkuit en gesnipperde bosuitjes. Werk af met een spriet bieslook.

Serveer de Zweedse sandwichtaart direct.

Tafel lekker !!

Frederike W.

Frederike W.

Ze zeggen van Belgen dat ze Bourgondiërs zijn. In mijn geval klopt dat. Ik hou van lekker tafelen en ik maak het ook nog eens graag zelf klaar. Hoe verser, hoe liever. In de zomer haal ik de groenten en kruiden recht uit de moestuin. En, ik durf ook wel eens aan de slag met minder vanzelfsprekende ingrediënten. Laat je verrassen!

Ook interessant

  • oven gegaarde zalm in roomsaus

    Ovengegaarde zalm in roomsaus

  • schol bakken

    Schol bakken; puur, eenvoudig en vooral erg lekker

  • pasta met gerookte makreel

    Pasta met gerookte makreel – gezond, betaalbaar en met heel veel smaak

  • Forel pakketje

    Forel pakketje uit de oven

  • Hele dorade uit de oven

    Hele dorade uit de oven

  • haring salade

    Rode bietjes-haring salade

  • lekkerbek

    Lekkerbek zelf maken doe je zo

  • Rijkgevulde vissoep

    Rijkgevulde vissoep met tomaten en veel verse groenten

  • gebakken mosselen

    Gebakken mosselen met paprika en ui; dit wil je proeven!

  • Kibbeling zelf maken

    Kibbeling zelf maken; gebakken vis naar jouw eigen smaak

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.