• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten

Mini quiches met stoofpeertjes en blue stilton

Redactie door Redactie
in Recepten
0
0
Mini quiches met stoofpeertjes en blue stilton

Mini quiches met stoofpeertjes en blue stilton – Vóór 1600 kende men vooral de stoofpeer, ook wel keukenpeer genoemd. De eerste handperen werden in Frankrijk en Italië geoogst. Handperen waren in die tijd vooral een delicatesse voor de elite, het plebs ( lagere volk ) mocht het doen met de stoofperen. Maar deze mensen bleken inventief in hoe deze wrange steenharde vruchten smakelijk te maken. Ze kookten de peren urenlang in rode wijn, zodat de peren zacht en smaakvol werden.

Het was een erg gewilde vrucht in die tijd omdat ze lang goed bleven. Van de honderden stoofpeer-rassen zijn alleen nog maar de Saint Rémy en Gieser Wildeman over. De Saint Rémy is van een redelijk goede kwaliteit, maar jammer genoeg geen echte roodkoker. Onze Gieser Wildeman daarentegen, wordt prachtig rood na ongeveer drie uur koken. De stoofpeer was vroeger niet weg te denken bij stoofvlees met spruitjes op zondag, en was een trouwe metgezel bij het kerstdiner.

De stoofpeer was vroeger niet weg te denken bij stoofvlees met spruitjes op zondag, en was een trouwe metgezel bij het kerstdiner.

Onderstaande hartige mini-quiches met stoofpeer, blue stilton en port/ bosvruchten-saus is daar een leuke afwisseling op. Ook een stoofpeer moet een beetje met zijn tijd mee.

Dit gerecht kan als tussengerecht worden geserveerd als onderdeel van een menu, maar ook als hoofdgerecht met bijvoorbeeld spruitjes of broccoli.

Stoofperen

Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Mini quiches met stoofpeertjes en blue stilton

Nodig voor twee quiches:

  • 2 mini springvormpjes van 12 cm doorsnee (te koop bij de AH of Hema)
  • 1 vel bakpapier
  • 1 pak filodeeg (twee delen in een verpakking)
  • gesmolten roomboter of olijfolie voor het invetten
  • 125 g ricotta
  • 1 ei
  • 100 g bleu stilton
  • peper & zout
  • 6 mooie rode stoofpeertjes met steeltje, gebruik voor dit recept mooie kleine stoofperen

Voor het sausje:

  • 1/2 dl rode port
  • 1 flinke el bosvruchtenjam
  • klein stukje van groentebouillontablet
  • 1/2 tl maizena met 1 tl water

Garnering:

  • 50 g garneer-amandelen

Zo maak je mini quiches met stoofpeertjes en blue stilton:

(Voor)bereiding filodeeg-bakjes: vet de twee vormpjes in met boter of olie. Knip voor de bodem twee cirkels uit het bakpapier ter grootte van de springvormpjes en leg erin.
Knip het filodeeg in de lengte door (12 cm breed) en vet aan beide kanten in. Leg vijf lapjes elkaar overlappend in iedere vorm. Laat de randen omhoog staan. Druk de filodeeg goed aan in de vorm. Knip het deeg wat boven de rand uitsteekt weg en bewaar.

(Voor)bereiding vulling: klop met een garde de ricotta los met het ei, peper en zout. Verkruimel de helft van de stilton erdoor en breng verder op smaak met peper en zout.

Bereiding geroosterde amandelen: rooster de amandelen bruin in een anti-aanbakpannetje op hoog vuur. Wel goed in beweging houden. Ze moeten niet verbranden.

Bereiding: vul de filodeeg-bakjes met het ricotta-mengsel, plaats drie stoofpeertje rechtop in ieder taartje met het steeltje naar boven en verkruimel de rest van de bleu stilton er omheen.
Plaats de quiches in een voorverwarmde oven van 180 graden en bak ze in 25 minuten mooi bruin en gaar.
Intussen heb je mooi de handen vrij om het sausje te maken.

Voor het sausje: kook de rode port met de jam in tot de helft. Verkruimel er een stukje bouillontablet boven en bind bij met de iets aangelengde maïzena

Serveren: Haal de springvorm-rand om de quiches weg, en plaats met een spatel de mini quiches met stoofpeertjes en blue stilton op twee mooie borden. Drapeer er wat saus over- en omheen en garneer met de geroosterde amandelen en wat gehakte peterselie.

Tip: verfrommel het overgebleven filodeeg in twee proppen en bak in klein ovenschaaltje mee. Dit is lekker later bij de koffie met geroosterde amandelen met honing erover gesprenkeld.

Tags: Fruit
DeelPin6VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegrilde entrecote
Vleesgerechten

Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Zomerse fruitsalade van steenfruit
Salade

Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip

Spread van snijbonen en Rotterdamsche Oude
Saus

Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

groene lasagne
Pastagerechten

Groene lasagne; van top tot teen gezond

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!