Aardbeien tiramisu – Je kent ongetwijfeld tiramisu, het heerlijke Italiaanse dessert, gemaakt van mascarpone, eieren en lange vingers, met espresso en amandellikeur en bestrooid met cacaopoeder. Maar wist je dat je hier een geweldige variatie op kunt maken met aardbeien? Als je van aardbeien houdt, zou je dit geweldige nagerecht met aardbeien zeker eens moeten maken. Daar ga je geen spijt van krijgen! Laat je overigens vooral niet afschrikken door de lange bereidingstijd. Het grootste deel daarvan is de wachttijd, als de aardbeien tiramisu in de koelkast staat op om te stijven.
Zomerkoninkjes; Hollandse aardbeien!
Begin juni is de tijd dat er volop Nederlandse aardbeien zijn. En Nederlandse aardbeien, dat zijn gewoon de lekkerste. Na de Lambada’s is het nu de tijd voor de Elsanta aardbei. Dit is het meest geteelde aardbeienras in Nederland. Eerst nog uit de kas, een paar weken later komt dit fruit van de volle grond! En dat is een moment waar je gebruik van moet maken. De prijzen gaan dan omlaag en je koopt voor niet te veel geld de lekkerste aardbeien. En met die aardbeien maak je dan weer de lekkerste toetjes. Ga eens voor de heerlijk fruitige aardbeien tiramisu. Helemaal niet moeilijk te maken, en de complimenten van je tafelgenoten vliegen je vast om de oren als je dit op tafel zet!
Mascarpone
In de aardbeien tiramisu gaat ook mascarpone. Mascarpone is een Italiaanse kaas die al eeuwenlang wordt geproduceerd in Lombardije, Noord-Italië. Mascarpone wordt gemaakt van room met 25% vet. Door de toevoeging van wijnsteenzuur wordt het een dik, romig product, dat goed smeerbaar is. Het wordt vooral gebruikt in tiramisu, maar je kunt het ook heel goed inzetten bij het klaarmaken van andere toetjes en zoet gebak.
Variaties op de aardbeien tiramisu
Wil je eens een variatie maken op aardbeien tiramisu? Vervang dan eens een deel van de aardbeien, of alles natuurlijk, door ander zachtfruit. Denk aan frambozen, maar ook met blauwe bessen of gemengd zachtfruit maak je een heerlijke tiramisu.
Tiramisu; het basisrecept + de recepten voor heerlijke variaties
De bekende klassieker tiramisu in vele variaties. Mascarpone, lange vingers en nog veel meer lekkers met steeds een ander resultaat.
Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt
Verse aardbeien, een paar andere ingrediënten en een klein beetje tijd. Meer is er niet nodig voor de allerlekkerste toetjes met aardbeien.
Aardbeien tiramisu
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 ml vruchtensap, aardbei, sinaasappel, appel o.i.d.
- 4 eetlepels aardbeien of bosvruchtenlikeur
- 750 gram aardbeien, gewassen en in stukjes, eventueel een paar heel laten ter garnering
- 3 eieren
- ongeveer 30 lange vingers
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels suiker
- 250 gram mascarpone
Bereidingswijze van dit recept
Verder nodig: een rechthoekige schaal van ongeveer 20 bij 16 cm.
Zo maak je aardbeien tiramisu:
Splits de eieren. Zorg er voor dat er zeker geen spoortje eigeel in het eiwit terechtkomt en dat de kom waarin je het eiwit doet vetvrij is. Anders is het eiwit niet stijf te kloppen. De mengkom eventueel nareinigen met citroensap.
Klop de eiwitten stijf met een mixer.
Klop in een andere kom de eierdooiers, suiker en citroensap met een garde schuimig. Roer hier lepel voor lepel de mascarpone doorheen. Als alle mascarpone is opgenomen spatel je voorzichtig het stijfgeklopte eiwit hier doorheen. Het moet een luchtig geheel blijven.
Doe het vruchtensap met de likeur in een laag schaaltje. Wil je geen alcohol gebruiken, laat de likeur dan weg.
Doop de lange vingers een voor een in het sap en leg ze in de rechthoekige schaal. Let er op dat ze niet te vochtig worden. Dus er in dopen en er gelijk weer uit. Je moet dus snel werken. Leg de helft van de lange vingers op de bodem van de schaal. Verdeel daar over de helft van het mascarponemengsel, en strijk glad met de achterkant van een lepel. Daar over heen de helft van de aardbeien.
Dan leg je er een tweede laag lange vingers op. Vervolgens de andere helft van het mascarponemengsel.
Als laatste laag gebruik je de andere helft van de aardbeien.
Dek de schaal aardbeien tiramisu af met aluminiumfolie of plastic huishoudfolie.
Zet de schaal minimaal voor 4 uur in de koelkast. Langer kan ook.
Als je de aardbeien tiramisu gaat serveren kun je eventueel als extra garnering een paar hele aardbeien en overgebleven lange vingers gebruiken.
Tafel lekker !!
Zo .. Die ziet er lekker uit!! Heerlijk zomers!
Dankjewel Henrike. Het is echt een héérlijk zomer toetje. Dus… als de aardbeien in de aanbieding zijn…!??