Appel crumble – Van niets, of van weinig, iets maken, dat is een van de dingen waar een hobbykok trots op is. Dat wordt nog mooier als je dat kunt maken van lokale producten. Fiets eens langs een appelteler of haal een zak appels bij zo’n gezellig kraampje langs de weg. Ga naar een landwinkel voor appels of koop gewoon een kilo appels bij de groentespecialist, gewoon omdat jij daar blij van wordt. Je weet dan precies wat je gekocht hebt, en daar ga je natuurlijk vol trots iets lekkers van maken. Hou dat vooral lekker eenvoudig. De smaak van jou net gekochte verse ingrediënt is al krachtig genoeg. In het geval van appels is een appel crumble dan het antwoord op de vraag, wat zal ik daar eens van maken. Niet zomaar een appel crumble, maar een appel crumble met een verhaal. Zo eentje die je met heel veel passie maakt en met evenveel trots op tafel schuift. Dat is de kracht van eenvoud!
Appel crumble is een makkelijk nagerecht waar iedereen blij van wordt
De appel crumble is een nagerecht dat altijd, maar vooral op koude dagen echt lekker is. Het is een heel simpel te maken recept, dat bijna niet kan mislukken. Je maakt het van lekker veel Nederlandse appels, met daarop een laag kruimeltjes, vandaar de naam ‘crumble’. De lichtzure vulling met daarop die knapperige zoete kruimels zijn zo lekker dat niemand daar nee tegen zegt. Zet een schaal geurige warme appel crumble op tafel, met daarnaast een paar kommetjes, zodat iedereen zoveel kan nemen als hij graag lust. Om het feest helemaal compleet te maken kun je er nog ijs, vanillesaus of slagroom bij serveren.
Je kiest natuurlijk voor de lekkerste appels uit Nederland
Verse, smaakvolle en Nederlandse appels zijn erg belangrijk voor de smaak van een recept met appel en dus ook voor de appel crumble. In Nederland worden volop appels zoals de goudrenet, jonagold, elstar en de golden delicious geteeld, die je heel goed kunt gebruiken voor een appel crumble. Er zijn nog veel meer soorten Nederlandse appels die je kunt gebruiken om crumble te maken, iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Laat ons eens weten voor welke appel jij meestal kiest en waarom je die kiest.
Het is erg lekker om elstar en goudrenetten te mengen, dan krijg je de zachte structuur en de zure smaak van de goudrenetten, met nog stevige stukjes van de frisse elstar. Je kunt eventueel nog extra vulling zoals rozijnen, gedroogde cranberry’s of ander gedroogd fruit toevoegen. Gebruik hiervan echter niet te veel, want gedroogd fruit overheerst snel. En, zoals je al las aan het begin, je hebt vaak genoeg aan de smaak van echte Nederlandse ingrediënten.
Een knapperige, zoete, goudbruine kruimellaag
De knapperige zoete kruimellaag op de appel crumble is een heerlijk contrast met het zacht zure van de appels. Door een beetje havermout door het deeg te mengen krijgen de kruimels net dat beetje extra smaak en stevigheid, wat het nog lekkerder maakt. Echt waar, ook als je niet van havermout houdt!
Lust je graag grove of heb je liever fijne kruimels? Het kan allebei, en met hetzelfde recept. Fijne kruimels worden iets grover door ze net iets langer te mengen.
Liever grove kruimels? Meng het deeg dan iets langer!
De verhouding tussen de appels en de kruimels is bij een appel crumble best belangrijk. Als je te veel kruimels op de appels strooit krijg je een te dikke laag kruimels, die je niet mooi gaar krijgt. Duw de kruimels ook niet aan, maar strooi ze er luchtig over. Je mag best nog een paar stukjes appel zien zitten. De kruimels zetten tijdens het bakken ook nog een klein beetje uit. Door de kruimels er luchtig over te strooien, kan de stoom van de appels beter weg, wat er voor zorgt dat de kruimels knapperiger worden.
Je kunt een appel crumble al eerder op de dag maken
Je kunt de appel crumble al een paar uur eerder maken. Hij moet ongeveer 45 minuten in de oven, dus als iedereen aan tafel schuift, zet je nog vlug even de schaal met appel crumble in de oven. Wel even het wekkertje zetten, zodat hij niet vergeten wordt, al is dat bijna onmogelijk met die heerlijke geur die hij verspreidt. Hij mag, met de oven uit, nog best een tijdje in de oven staan, met de deur op een kier. Dan kan de ergste hitte eruit en kun je een heerlijk warm nagerecht serveren, zonder dat iedereen een uur hoeft te wachten.
De allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Appel crumble
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg gemengde appels, elstar en goudrenet
- 25 + 75 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 royale eetlepel custard poeder
- 30 gram rozijnen (optioneel)
- 100 gram koude roomboter
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram havermout
- 1 zakje vanillesuiker
- een snufje zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appel crumble:
Meng het zelfrijzend bakmeel met de 75 gram suiker, de vanillesuiker, een snufje zout en de havermout.
Snijd de boter in blokjes en doe dit bij het bloemmengsel. Nu wrijf je net zo lang met de vingers de boter tussen de bloem tot er kruimels vormen. Heb je een keukenmachine dan kun je hiervoor de vin gebruiken. Blijf er wel bij, want voor je het weet zijn de kruimels een deegje geworden.
Schil de appels en snijd ze in blokjes. Meng ze met de custardpoeder, de 25 gram suiker, de kaneel en eventueel de rozijnen of andere vulling.
Doe de appels in een ovenschaal en verdeel ze gelijkmatig. Strooi de kruimels erover en bak de appel crumble 45 minuten, in een oven van 180 graden goudbruin en gaar.
Laat de appel crumble een paar minuten afkoelen voor je hem serveert.
Tafel lekker !!
Voor appelmoes, appeltaart en applecrumble gebruik ik alleen goudreinetten. Andere appels vind ik daar niet lekker in.
De vrijgezelle zussen van mijn vader trakteerden ons vroeger op “appelmoes-met-korst”. De appelmoes ging in een ovenschaal en daar overheen kwam een kruimellaag van fijngewreven beschuiten, gemengd met gesmolten roomboter en bruine suiker. Even in de oven tot het korstje bruin was en dan bij voorkeur gegeten met roomijs.
Wat een originele manier om crumble te maken, wat leuk dat je dit met ons deelt Lieke. En dat van die goudrenetten snap ik wel, dat is een van de weinige appels die zo lekker zacht en zuur is.