Appel custard uit de oven is een makkelijk nagerecht dat je maakt met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Een paar appels, eieren, suiker, wat bloem, melk en een beetje roomboter – meer heb je niet nodig. Het resultaat is een zachte custard waarin plakjes appel mee garen tot ze precies goed zijn: niet te hard, niet te zacht. De geur van appel en kaneel vult de keuken en alleen daarvoor wil je dit dessert al maken. Gebruik bij voorkeur jonagold appels; die blijven stevig en geven een frisse, volle smaak.
De appel custard uit de oven vraagt nauwelijks werk. Je hoeft niets op het fornuis te doen, alleen de appels in plakjes snijden en het beslag mengen. Daarna doet de oven de rest. Terwijl het dessert bakt, vormt zich een licht krokant laagje bovenop de romige custard. Serveer hem lauwwarm voor het beste resultaat, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een beetje slagroom. Ook koud is hij lekker, bijvoorbeeld de volgende dag bij de koffie. Zo zet je zonder moeite een geurige, huiselijke afsluiter op tafel waar iedereen blij van wordt.
Appel custard uit de oven
Ingrediënten voor dit recept
- 3-4 jonagold appels
- 3 eieren
- 80 gram suiker + 2 eetlepels
- 50 gram bloem
- 3 eetlepels gesmolten boter
- 240 ml volle melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appel custard uit de oven:
Snijd de appel van af het steeltje naar onderen doormidden.
Snijd dan met een appelboor of mesje het klokhuis eruit.
Leg de snijkant op een snijplank en snijd de appel in plakjes van ongeveer een halve cm dik.
Besmeer een ovenschaal van ongeveer 20-24 cm doorsnede met 1 eetlepel gesmolten boter.
Zet de appelschijven met de rechte kant naar beneden netjes in de vorm.
Klop in een litermaat, de eieren, 80 gram suiker, de vanillesuiker, 2 eetlepels gesmolten boter, de bloem, de melk en een beetje zout tot een glad en vrij dun beslag. Dit gaat perfect met een staafmixer maar een gewone garde kan ook. Zorg er wel voor dat er geen klontjes meer in zitten.
Meng 2 eetlepels suiker met de kaneel.
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Giet de custard voorzichtig bij de appels. Zorg dat de custard minimaal 1 cm onder de rand blijft.
Bestrooi de appels met de kaneelsuiker.
Zet de appel custard in de oven en bak in 40-50 minuten gaar. Dit is een beetje afhankelijk van de grootte en diepte van de schaal en de dikte van de schijven appel.
Laat de appel custard als hij uit de oven komt nog 10 minuten staan voor je hem serveert. Zo kan de vulling zich nog een beetje zetten. De custard kan licht vloeibaar blijven.
Serveer de appel custard lauwwarm met eventueel een bolletje ijs.
Tafel lekker !!
