Appeltaart in een glaasje – Ook zonder oven kun je heerlijke zelfgemaakte appeltaart serveren. Niet zelf gebakken, want er komt geen oven aan te pas. Sla het maken van deeg maar over, geen geknoei met boter en bloem dit keer. Hoe makkelijk is dat.
Dit appeltaartje vraagt om Elstar appels
Welke appels je gebruikt voor een appeltaart is van groot belang, de soort appels bepalen de smaak en structuur van de taart. Je wil dat de punten mooi in vorm blijven als je een appeltaart aansnijdt. Alleen al daarom is appeltaart in een glaasjes geniaal. Het kan geen kant op, het is altijd goed. Een beetje structuur is echter wel lekker, anders kun je net zo goed appelmoes gebruiken.
Om een lekker friszuur appeltaartje te maken gebruiken je elstar. De Elstar is friszoet en knapperig en zorgt voor een beetje bite. Bovendien laat hij tijdens het bakken niet veel vocht los waardoor je een mooie stevige vulling met lekker stukjes appel krijgt.
Ook appeltaart in een glaasje heeft een bodem nodig
Zoals gezegd geen geknoei met boter en bloem dit keer. Je maakt de bodem heel eenvoudig door koekjes helemaal fijn te malen. De helft van die verkruimelde koekjes gebruik je voor de bodem en de andere helft voor de deksel want een appeltaart hoort een deksel te hebben. Nu maak je bijvoorbeeld bij een kwarktaart ook een bodem met koekjes. Daar doe je dan boter bij voor de stevigheid. Voor de appeltaart in een glaasje gebruik je hiervoor geen boter. Wel gaat er een beetje boter in de pan om de appelstukjes te bakken.
Appelstukjes bakken in de roomboter
Het is mooi om kleine, gelijkmatige blokjes appel te snijden, omdat je ze door het glas ziet. Die blokjes bak je kort beetgaar in een beetje roomboter. Die roomboter is belangrijk, want ook die zorgt voor heel veel smaak. Die smaak trekt door het vocht van de appels in de koekkruimels en daardoor wordt de koeklaag iets steviger.
Bij appeltaart hoort slagroom
Bij appeltaart is slagroom wel heel erg lekker. Het brengt de smaken zo mooi samen. Bovendien ziet het er ook altijd erg feestelijk uit. Zeker als je er mooie toeven van spuit en er als extraatje nog een paar schijfjes verse appel oplegt.
Warme of koude appeltaart in een glaasje
Het makkelijkste is als je de appeltaart in een glaasje op kamertemperatuur serveert. Maar op een koude dag kan iets warms erg lekker zijn. Je kunt dan de appeltaart in een glaasje even opwarmen in de magnetron. Let er dan wel op dat je hittebestendig glas gebruikt! Denk bijvoorbeeld aan een dik theeglas of aan een ander kommetje wat in de magnetron kan. Die slagroom doe je er dan later op, of je spuit hem op een apart schaaltje zodat hij niet smelt door de warmte.
De allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Appeltaart in een glaasje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 elstar appels
- 25 gram rozijnen
- 2x1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel kaneel
- 20 gram roomboter
- 12 Bastogne koeken
- 150 ml slagroom
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appeltaart in een glaasje:
Schil de appels en houd een halve appel met schil apart voor decoratie. Snijd de rest in kleine blokjes.
Verwarm de boter en bak de appels samen met de rozijnen, kaneel, citroensap en een eetlepel suiker zodat het vocht verdampt en de appels beetgaar worden.
Verkruimel de koekjes tot fijne kruimels, dit gaat het makkelijkste met een keukenmachine of door ze in een zakje te doen en te pletten met een deegrol of lege fles.
Verdeel iets meer dan de helft van de koekkruimels over de bodem van 4 glazen. (Let op, als je de appeltaartjes warm wil eten gebruik dan hitte bestendige glazen.) Druk de kruimels goed aan, dit gaat het beste met een cocktailstamper of een klein glaasje of kommetje met platte bodem.
Verdeel de nog warme gebakken appels over de bodems en druk ook de appels goed aan. Zorg voor een mooie gladde bovenkant.
Verdeel de rest van de koekkruimels over de warme appels en druk ook die weer mooi gelijkmatig aan.
Zet de appeltaart in een glaasje minimaal een uur, maar liever langer koud weg tot gebruik.
Haal de glaasjes uit de koelkast en klop de slagroom met een eetlepel slagroom mooi stevig. Spuit hiervan mooie toeven op de appeltaartjes en decoreer ze met een paar mooie dun gesneden stukjes appel.
Tafel lekker !!
Leuk idee voor de kerst, dank je wel.
Graag gedaan Eva, leuk dat je ze gaat maken voor het kerstmenu.