• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Basisrecept: zelf bavarois van kwark maken voor taart of dessert

Zelf bavarois van kwark maken voor taart of dessert

Connie Derks door Connie Derks
in Nagerecht
0
Bavarois van kwark

Bavarois van kwark

Bavarois van kwark is de perfecte basis voor een frisse kwarktaart of een eenvoudig nagerecht. In plaats van een pakje mix met toevoegingen, gebruik je in dit recept alleen verse ingrediënten. De combinatie van kwark, citroen en room maakt het luchtig en lekker fris. En dat met maar een paar stappen werk.

Je maakt deze bavarois van kwark in een handomdraai. Even goed roeren, luchtig opscheppen, en dan alleen nog even geduld hebben tot het opgesteven is. Deze hoeveelheid is geschikt voor een vorm van 24 of 26 cm. Of verdeel het over kleine glaasjes als nagerecht. Zo hou je het eenvoudig én lekker.

Bavarois van kwark

Porties:8 personen / 1 liter
Voorbereiding:10 minuten
Bereiding:20 minuten
Wachttijd:6 uur
Totale tijd:6 uur en 30 minuten

Ingrediënten:

  • 675 gram kwark
  • 300 ml slagroom
  • 110 gram suiker
  • het sap van 1 1/2 citroen
  • 9 blaadjes gelatine
  • 1 eetlepel vanillesuiker

Zo maak je Bavarois van kwark:

Leg de blaadjes gelatine in een kommetje koud water om te wellen.

Klop de slagroom met de suiker en vanillesuiker lobbig.

Doe de kwark in een kom.

Verwarm het citroensap tot het bijna kookt. Haal van het vuur af en los er de uitgeknepen blaadjes gelatine in op.

Meng de gelatine met een klopper door de kwark en zet even opzij.

Spoel de kom waar je de bavarois in wil doen om met koud water of zet de taartbodem in een springvorm klaar.

Schep 1/3 van de geklopte slagroom door de kwark. Voeg er de rest van de geklopte slagroom bij en schep luchtig door.

Verdeel de bavarois van kwark over de vorm en zet die minimaal 4 uur, maar liefst 6 uur koud weg.

Om de bavarois te lossen: Vul een schaal met warm water. Zet een bord of schaal klaar en spoel die even af. Doordat het bord nat is, kun je de bavarois nog verplaatsen als dat nodig is.

Zet de vorm met bavarois kort in de bak met warm water. Maak met je vingers de randjes los. Leg het bord op de vorm en draai samen om.

Decoreer de bavarois van kwark eventueel met slagroom, citroenrasp of vers fruit naar keuze.

Als je een springvorm met koekbodem gevuld hebt, snijd je eenvoudig de randen los en verwijder je de ring.

Tafel lekker !!

Niveau: Makkelijk
Dieet: Vegetarisch
Kooktechniek: -
Kooktijd: 15-30 minuten
Verse ingrediënten: Kwark, Slagroom

Bavarois van kwark is de perfecte basis voor een zelfgemaakte kwarktaart of een fris nagerecht. In dit recept gebruik je verse kwark, citroen en room. Het resultaat is een luchtige bavarois van kwark die je helemaal zelf op smaak kunt brengen. Zonder pakjes, zonder toevoegingen, gewoon puur en zelfgemaakt.

Bavarois van kwark zonder mix maken

Bavarois van kwark maken zonder mix is verrassend eenvoudig. Je hebt alleen kwark, room, suiker, citroen en gelatine nodig. In een pakje mix zit vaak vooral suiker en bindmiddel, met aroma’s en emulgatoren. Dat heb je helemaal niet nodig. Als je eenmaal weet hoe het moet, wil je niets anders meer. De bavarois is iets minder snel klaar dan een mix, maar dat is bij dit type taart geen probleem. Je zet het immers altijd al vooraf klaar.

Gebruik verse ingrediënten voor een beter resultaat

Verse kwark geeft de basisstructuur, citroensap zorgt voor een frisse smaak en slagroom maakt het luchtig. De gelatine zorgt dat alles stevig wordt. Gebruik blaadjes gelatine, dat werkt nauwkeurig en geeft een mooier resultaat dan poeder. Eén blaadje is goed voor ongeveer 85 gram vocht. Door het sap even te verwarmen en de gelatine daarin op te lossen, verdeel je het mooi egaal door de kwark.

Varieer eenvoudig met echt fruit

Wil je een bavarois van vruchtenkwark maken? Vervang een deel van het citroensap door gepureerd fruit of sap. Denk aan aardbei, framboos, perzik of mango. Voeg dan wel een extra blaadje gelatine toe. Let op bij fruit als kiwi, ananas of mango: die moet je eerst kort koken om enzymen te deactiveren die anders de gelatine afbreken.

Maak je een taart, gebruik dan een koekbodem en zet alles in een springvorm. Voor dessertglaasjes giet je de bavarois direct in kleine schaaltjes of glazen. Laat het minimaal vier uur opstijven, maar liever nog zes. Werk af met vers fruit of wat extra slagroom. Zo maak je zelf een heerlijke bavarois van kwark — helemaal naar jouw smaak.

Bavarois van kwark

Porties: 8 personen / 1 liter
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 675 gram kwark
  • 300 ml slagroom
  • 110 gram suiker
  • het sap van 1 1/2 citroen
  • 9 blaadjes gelatine
  • 1 eetlepel vanillesuiker

Bereidingswijze van dit recept

Leg de blaadjes gelatine in een kommetje koud water om te wellen.

Klop de slagroom met de suiker en vanillesuiker lobbig. Doe de kwark in een kom. Verwarm het citroensap tot het bijna kookt. Haal van het vuur af en los er de uitgeknepen blaadjes gelatine in op. Meng de gelatine met een klopper door de kwark en zet even opzij.

Spoel de kom waar je de bavarois in wil doen om met koud water of zet de taartbodem in een springvorm klaar. Schep 1/3 van de geklopte slagroom door de kwark. Voeg er de rest van de geklopte slagroom bij en schep luchtig door. Verdeel de bavarois van kwark over de vorm en zet die minimaal 4 uur, maar liefst 6 uur koud weg.

Om de bavarois te lossen: Vul een schaal met warm water. Zet een bord of schaal klaar spoel die even af. Doordat het bord nat is, kun je de bavarois nog verplaatsen als dat nodig is. Zet de vorm met bavarois kort in de bak met warm water. Maak met je vingers de randjes los. Leg het bord op de vorm en draai samen om. Decoreer de bavarois van kwark eventueel met slagroom, citroenrasp of vers fruit naar keuze.

Als je een springvorm met koekbodem gevuld hebt, snijd je eenvoudig de randen los en verwijder je de ring.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegrilde pruimen
Nagerecht

Gegrilde pruimen uit de oven

Yoghurtijs met blauwe bessen
Nagerecht

Yoghurtijs met blauwe bessen; zonder ijsmachine

Griesmeelpudding met rode bessensaus
Nagerecht

Griesmeelpudding met rode bessensaus; makkelijk en puur natuur

Pruimenclafoutis van verse pruimen
Bakken

Pruimenclafoutis van verse pruimen

Blauwe bessen pannenkoekjes
Nagerecht

Blauwe bessen pannenkoekjes; een echt lekker ontbijt

Citroenroom met zacht zomerfruit
Nagerecht

Makkelijk toetje: Citroenroom met zacht zomerfruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!