Bitterkoekjespudding; een gegarandeerd succes na de maaltijd – Als je een toetje voor na het eten zoekt waarmee je al je tafelgenoten blij maakt dan hoef je helemaal niet lang na te denken welke dat zal gaan worden. Eigenlijk is er maar een toetje waarvan ze allemaal blij worden. De een vindt vanille vla lekker, de ander heeft liever een bakje yoghurt en vindt vla maar niets. Voor griesmeelpudding vind je ook nog wel een of zelfs wel twee liefhebbers, maar de rest bedankt ook daarvoor.
Wil je echt meerdere blije gezichten aan tafel als je het toetje serveert dan zul je toch echt bitterkoekjespudding moeten maken voor na de maaltijd.
Dat is ook echt wel smullen hoor, lekker met flinke stukken koek erin die eerst hebben liggen weken in een likeur. Standaard wordt eigenlijk altijd een amandellikeur gebruikt, maar de koekjes weken in advocaat met cognac kan ook. Wil je de amandellikeur niet helemaal los laten in de bitterkoekjespudding kies dan voor een mix. Het resultaat is overheerlijk, dit is smullen met een hoofdletter S.
Puddingen op basis van melk
De lekkerste puddingen op basis van melk komen uit je eigen keuken! Maak zelf eens pudding in plaats van er een te kopen. Proef het verschil!
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Bitterkoekjespudding
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram bitterkoekjes
- 40 ml amandellikeur
- 35 ml advocaat
- 500 ml amandelmelk
- 80 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 5 eidooiers
- 12 gram gelatine
- 500 ml slagroom
Bereidingswijze van dit recept
Zelf bitterkoekjespudding maken doe je zo:
Met de genoemde hoeveelheden maak je 1 liter bitterkoekjespudding, deze kun je maken in glazen, maar je kunt ook een puddingvorm of cakeblik gebruiken. Als je de bitterkoekjespudding wil storten spoel de vorm dan eerst met koud water en gebruik voor een cakeblik huishoudfolie in de vorm.
Snijd de bitterkoekjes in 4 stukken (houd er 6 apart voor de decoratie), doe ze in een kom. Schenk hierbij de likeur en de advocaat, mix even om en laat de koekjes nu zeker 12 uur weken. Splits de eieren, leg de blaadjes gelatine in een bakje koud water en laat dit minimaal 5 minuten wellen. Snijd het vanillestokje overlangs doormidden en schraap met de punt van een scherp mes het merg uit het stokje.
Doe de amandelmelk met 60 gram suiker, het merg van het vanillestokje en het uitgeschraapte vanillestokje in een pan en breng zachtjes aan de kook. Roer de overige suiker samen met de eidooiers tot een romige massa. Zet het vuur van de melk laag en haal het vanillestokje uit de melk. Schenk een klein beetje van de hete melk bij de eieren en roer dit even flink om, schenk vervolgens het eimengsel bij de melk. De melk nu niet meer laten koken, maar blijven roeren tot het indikt. Neem de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en roer door de warme pudding. Laat de pudding nu verder afkoelen. De pudding kun je sneller laten afkoelen door in de gootsteen wat koud water te laten lopen en de pan hierin te zetten.
Klop ondertussen de slagroom voor 3/4 stijf (yoghurtdikte). Zodra de pudding voldoende is afgekoeld schep je de bitterkoekjes erdoor en vervolgens de slagroom. Verdeel de bitterkoekjespudding over 6 glazen of schenk in een andere vorm en laat in de koelkast minimaal 4 uur opstijven. Decoreer vlak voor opdienen met de achtergehouden bitterkoekjes en eventueel wat geklopte slagroom.
Doordat in deze bitterkoekjespudding enkel eidooiers worden gebruikt houd je eiwitten over, gooi deze niet weg kijk hier eens voor leuke, lekkere ideeën met eiwit.
Tafel lekker !!