• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Blauwe bessen pannenkoekjes; een echt lekker ontbijt

Ontbijt of brunch met warme pannenkoekjes met een friszoete bessensaus

0
Blauwe bessen pannenkoekjes

Blauwe bessen pannenkoekjes zijn een heerlijke traktatie voor elk moment van de dag. Met dit recept zet je in een handomdraai luchtige pannenkoekjes met blauwe bessen op tafel.

De blauwe bessen pannenkoekjes worden extra bijzonder door de warme bessensaus die je er zelf bij maakt. Dat is weer eens wat anders dan de standaard stroop of poedersuiker!

Door verse blauwe bessen te gebruiken proef je echt het verschil. Ze geven de pannenkoekjes een frisse, fruitige smaak en zorgen voor mooie kleine smaakexplosies in elke hap.

Voor dit recept gebruik je simpele ingrediënten die je misschien al in huis hebt. Het beslag is zo gemaakt en met een bakring bak je de pannenkoekjes mooi rond en luchtig. Heb je geen ring? Geen probleem, dan bak je ze gewoon los in de pan. Deze blauwe bessen pannenkoekjes zijn ideaal voor een uitgebreid ontbijt in het weekend, een gezellige brunch of gewoon als zoete verwennerij tussendoor. Neem de tijd om de saus te maken, want die maakt het echt af. Zo zie je maar: met verse ingrediënten en een klein beetje aandacht zet je iets op tafel dat net wat specialer is. Blauwe bessen pannenkoekjes maken? Zeker doen!

Blauwe bessen pannenkoekjes

Porties:8 kleine pannenkoekjes
Voorbereiding:15 minuten
Bereiding:30 minuten
Wachttijd:0 minuten
Totale tijd:45 minuten

Ingrediënten:

  • 135 gram bloem
  • 35 gram suiker + 1 eetlepel
  • 5 gram bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 130 ml melk
  • 25 gram gesmolten boter of olie + boter om in te bakken
  • 150 gram blauwe bessen
  • sap van een halve citroen
  • 1 ei

Zo maak je blauwe bessen pannenkoekjes:

Zeef de bloem met de bakpoeder boven een kom.

Voeg er de 35 gram suiker, het zout, het ei, de gesmolten boter en de melk aan toe. Roer goed door tot een egaal beslag.

Voeg er de helft van de blauwe bessen aan toe. De andere helft wordt in de saus gebruikt.

Verwarm een pan en smelt er een klein beetje boter in.

Smeer een klein beetje boter in de rand van een bakring van ongeveer 8 cm doorsnede en zet die in de pan.

Schep een sauslepel beslag in de ring en bak tot het beslag begint te stollen. Haal de ring er voorzichtig met een tang af en draai het pannenkoekje.

Zet de ring er eventueel weer terug op en bak tot het beslag mooi bruin en gaar is.

Leg op een bord en dek af met een schone theedoek. Bak zo alle beslag op. Heb je geen bakring? Schep dan kleine pannenkoekjes in de pan. De randen zullen iets minder mooi zijn, maar dit doet aan de smaak niets af.

Als je alle pannenkoekjes gebakken hebt, doe je 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels water en het citroensap in de warme pan.

Voeg er de rest van de bosbessen aan toe en kook dit tot de besjes zacht zijn en hun sap loslaten. Voeg, als dat nodig is, nog een beetje water toe als er te veel vocht verdampt is.

Verdeel de blauwe bessen pannenkoekjes over 2 of 4 bordjes en verdeel er de warme saus overheen.

Tafel lekker !!

Niveau

Makkelijk

Dieet

Vegetarisch

Kooktechniek

Bakken

Kooktijd

30-60 minuten

Verse ingrediënten

Blauwe bessenMelk

Blauwe bessen pannenkoekjes zijn een mooi voorbeeld van hoe je met simpele ingrediënten iets bijzonders kunt maken. Door verse blauwe bessen te gebruiken en de saus zelf te maken, proef je pure smaken die je met kant-en-klare pakjes nooit krijgt. De frisse bessen combineren heerlijk met het luchtige beslag en een vleugje citroen maakt het extra smaakvol. In de praktijk betekent dat: even de ingrediënten afwegen, beslag maken, rustig bakken en genieten. Zo maak je met een kleine inspanning iets waar iedereen blij van wordt.

Gebruik altijd verse blauwe bessen voor de beste smaak. Die kun je jaarrond krijgen, maar in de zomer zijn ze op hun top. Een bakring helpt om mooie ronde pannenkoekjes te maken, maar zonder lukt het ook prima. Bak de pannenkoekjes niet te heet, zo blijven ze mooi luchtig. De zelfgemaakte saus is echt de moeite waard: even in dezelfde pan opwarmen en je hebt een dikke, warme bessensaus. Serveer de blauwe bessen pannenkoekjes warm, bijvoorbeeld met een kop thee of koffie.

Blauwe bessen pannenkoekjes en verse ingrediënten

Wie wel eens een kant-en-klare mix gebruikt weet dat daar vaak onnodige toevoegingen in zitten. Dit recept laat zien dat je met bloem, melk, ei en wat verse bessen net zo snel klaar bent en veel meer smaak hebt. Verse ingrediënten maken elk gerecht beter, ook zoet gebak of pannenkoekjes. Bewaar overgebleven saus gerust in een afsluitbaar potje in de koelkast, zo kun je de volgende dag nog een keer genieten. Warm de saus dan kort op in een pannetje of magnetron.

Blauwe bessen pannenkoekjes zijn niet alleen lekker als ontbijt, maar ook als brunch of dessert

Stapel ze op een mooi bord, giet er rijkelijk de saus overheen en garneer eventueel met nog wat verse bessen. Zo maak je van een gewone ochtend een klein feestje aan tafel.

Blauwe bessen pannenkoekjes

Porties: 8 kleine pannenkoekjes
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: Makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 135 gram bloem
  • 35 gram suiker + 1 eetlepel
  • 5 gram bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 130 ml melk
  • 25 gram gesmolten boter of olie + boter om in te bakken
  • 150 gram blauwe bessen
  • sap van een halve citroen
  • 1 ei

Bereidingswijze van dit recept

Zeef de bloem met de bakpoeder boven een kom.

Voeg er de 35 gram suiker, het zout, het ei, de gesmolten boter en de melk aan toe. Roer goed door tot een egaal beslag.

Voeg er de helft van de blauwe bessen aan toe. De andere helft wordt in de saus gebruikt.

Verwarm een pan en smelt er een klein beetje boter in.

Smeer een klein beetje boter in de rand van een bakring van ongeveer 8 cm doorsnede en zet die in de pan.

Schep een sauslepel beslag in de ring en bak tot het beslag begint te stollen. Haal de ring er voorzichtig met een tang af en draai het pannenkoekje.

Zet de ring er eventueel weer terug op en bak tot het beslag mooi bruin en gaar is.

Leg op een bord en dek af met een schone theedoek. Bak zo alle beslag op. Heb je geen bakring? Schep dan kleine pannenkoekjes in de pan. De randen zullen iets minder mooi zijn, maar dit doet aan de smaak niets af.

Als je alle pannenkoekjes gebakken hebt, doe je 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels water en het citroensap in de warme pan.

Voeg er de rest van de bosbessen aan toe en kook dit tot de besjes zacht zijn en hun sap loslaten. Voeg, als dat nodig is, nog een beetje water toe als er te veel vocht verdampt is.

Verdeel de blauwe bessen pannenkoekjes over 2 of 4 bordjes en verdeel er de warme saus overheen.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Roomsaus of bechamelsaus

    Basisrecept voor roomsaus of bechamelsaus; snel klaar en veelzijdig

  • bechamel van bloemkool

    Bechamel van bloemkool voor pasta, vis en groente

  • Pannenkoek met gist naar oma’s recept

    Pannenkoek met gist naar oma’s recept

  • Pannenkoek met groenten en kaas

    Pannenkoek met groenten en kaas; groot, mini of als lunchwrap

  • Slagroomijs zelf maken

    Thuis slagroomijs zelf maken met of zonder ijsmachine

  • puddingbroodjes

    Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste

  • yorkshire pudding

    Yorkshire pudding – eenvoudig zelf maken

  • Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken

    Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken: klassiek recept met boekweitbloem

  • Vla zelf maken

    Vla zelf maken; van boerenmelk een echt lekkere vla maken

  • Chocoladepudding

    Chocoladepudding met echte chocolade – de écht lekkere chocopudding

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.