Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Broodpudding met gekaramelliseerde appeltjes

Want oud brood weggooien is zonde!

Connie Derks door Connie Derks
in Nagerecht
0
Broodpudding met gekaramelliseerde appeltjes

Broodpudding met gekaramelliseerde appeltjes – Eten weggooien is iets wat tegenwoordig echt niet meer kan. Maar vroeger werd er ook zo min mogelijk weggegooid. En zeker geen brood. Want van oud brood kun je ook nog eens de lekkerste dingen maken. Je kunt er zelfs heel makkelijk een pudding mee maken. Broodpudding wordt niet zo heel veel meer gemaakt, terwijl het toch echt een lekkere manier is om al die sneetjes oud brood makkelijk te verwerken. En je serveert er ook nog eens een origineel nagerecht mee. Nieuwsgierig geworden? Je vindt hieronder een heerlijk recept voor een echte, ouderwetse broodpudding.

Wat is een broodpudding?

Een broodpudding kun je makkelijk maken van elke soort brood. Er is geen vast recept. Meestal wordt er witbrood voor gebruikt, maar vaak ook rozijnenbrood of croissants. Het brood wordt geweekt in een mengsel van ei en melk en vaak ook suiker, rozijnen en kruiden of specerijen. Dit wordt in een hete oven afgebakken, zodat het gaar wordt en een lekkere knapperige korst krijgt. Als de broodpudding met gekaramelliseerde appeltjes eenmaal is afgekoeld, kun je er makkelijk porties uitsnijden. Maar warm is die pudding toch wel het allerlekkerst.

Gebruik wat je nog hebt liggen

Voor de broodpudding in dit recept gebruik je een oud witbrood. Het brood moet een beetje droog zijn, zodat het de smaken goed kan absorberen. Heb je nog ander brood liggen waarmee je de pudding zou willen maken, dan kan dat uiteraard ook. Koffiekoeken, croissants, een stukje rozijnenbrood of overgebleven zachte broodjes die zo niet erg lekker meer zijn, ze zijn allemaal geschikt. Wees creatief in de keuken en neem wat er is en wat je lekker lijkt en volg verder gewoon het recept. Hoe makkelijk kan het zijn? Meestal worden er rozijnen aan toegevoegd, dat zie je vaak terug in een recept voor broodpudding. In onderstaand recept verwerk je er gekaramelliseerde appel in, om daarmee een frisse draai aan de pudding te geven.

toetjes met appel

De allerlekkerste toetjes met appel

Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.

Broodpudding met gekaramelliseerde appeltjes

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 70 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 8 sneetjes witbrood
  • 3 jonagold appels
  • 125 gram rietsuiker
  • 250 gram melk
  • 3 eieren
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels vanillesuiker
  • boter om de vorm in te smeren
  • een snufje zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de broodpudding:

Haal van de sneetjes brood de korstjes en snijd de sneetjes in 6 grove stukken.

Schil de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd 8 parten en snijd die weer doormidden.

Neem een koekenpan en verhit die, strooi er 100 gram van de suiker in en laat dat smelten zonder te roeren. Als de suiker gesmolten is en begint te karamelliseren, het vuur laag zetten en voorzichtig de appels erbij doen en even zachtjes doorroeren. Leg nu een deksel op de pan en laat de appels 5 minuutjes sudderen.

Zet het vuur uit.

Haal de appels er voorzichtig uit en roer de resten karamel goed door het sap. Laat dit afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Smeer de vorm in met wat boter.

Hussel de afgekoelde appels door de stukken brood, niet te lang want de stukken moeten grof blijven.

Doe het broodmengsel in de vorm.

Klop het ei met de melk en een snufje zout los en schud dit in de pan. Roer de karamel er doorheen en schud dit gelijkmatig over het broodmengsel.

Bestrooi de schotel met de overgebleven suiker.

Bak de broodpudding 45 minuten tot een uur tot hij gaar is en een mooi bruin korstje heeft gekregen.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin1TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Tiramisu met aardbeien in glaasjes
Nagerecht

Tiramisu met aardbeien in glaasjes

Crema Catalana
Nagerecht

Zelfgemaakte Crema Catalana: Spaans dessert op z’n best

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!