Broodpudding met gekaramelliseerde appeltjes – Eten weggooien is iets wat tegenwoordig echt niet meer kan. Maar vroeger werd er ook zo min mogelijk weggegooid. En zeker geen brood. Want van oud brood kun je ook nog eens de lekkerste dingen maken. Je kunt er zelfs heel makkelijk een pudding mee maken. Broodpudding wordt niet zo heel veel meer gemaakt, terwijl het toch echt een lekkere manier is om al die sneetjes oud brood makkelijk te verwerken. En je serveert er ook nog eens een origineel nagerecht mee. Nieuwsgierig geworden? Je vindt hieronder een heerlijk recept voor een echte, ouderwetse broodpudding.
Wat is een broodpudding?
Een broodpudding kun je makkelijk maken van elke soort brood. Er is geen vast recept. Meestal wordt er witbrood voor gebruikt, maar vaak ook rozijnenbrood of croissants. Het brood wordt geweekt in een mengsel van ei en melk en vaak ook suiker, rozijnen en kruiden of specerijen. Dit wordt in een hete oven afgebakken, zodat het gaar wordt en een lekkere knapperige korst krijgt. Als de broodpudding met gekaramelliseerde appeltjes eenmaal is afgekoeld, kun je er makkelijk porties uitsnijden. Maar warm is die pudding toch wel het allerlekkerst.
Gebruik wat je nog hebt liggen
Voor de broodpudding in dit recept gebruik je een oud witbrood. Het brood moet een beetje droog zijn, zodat het de smaken goed kan absorberen. Heb je nog ander brood liggen waarmee je de pudding zou willen maken, dan kan dat uiteraard ook. Koffiekoeken, croissants, een stukje rozijnenbrood of overgebleven zachte broodjes die zo niet erg lekker meer zijn, ze zijn allemaal geschikt. Wees creatief in de keuken en neem wat er is en wat je lekker lijkt en volg verder gewoon het recept. Hoe makkelijk kan het zijn? Meestal worden er rozijnen aan toegevoegd, dat zie je vaak terug in een recept voor broodpudding. In onderstaand recept verwerk je er gekaramelliseerde appel in, om daarmee een frisse draai aan de pudding te geven.
De allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Broodpudding met gekaramelliseerde appeltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 sneetjes witbrood
- 3 jonagold appels
- 125 gram rietsuiker
- 250 gram melk
- 3 eieren
- 1 theelepel kaneel
- 2 theelepels vanillesuiker
- boter om de vorm in te smeren
- een snufje zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de broodpudding:
Haal van de sneetjes brood de korstjes en snijd de sneetjes in 6 grove stukken.
Schil de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd 8 parten en snijd die weer doormidden.
Neem een koekenpan en verhit die, strooi er 100 gram van de suiker in en laat dat smelten zonder te roeren. Als de suiker gesmolten is en begint te karamelliseren, het vuur laag zetten en voorzichtig de appels erbij doen en even zachtjes doorroeren. Leg nu een deksel op de pan en laat de appels 5 minuutjes sudderen.
Zet het vuur uit.
Haal de appels er voorzichtig uit en roer de resten karamel goed door het sap. Laat dit afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Smeer de vorm in met wat boter.
Hussel de afgekoelde appels door de stukken brood, niet te lang want de stukken moeten grof blijven.
Doe het broodmengsel in de vorm.
Klop het ei met de melk en een snufje zout los en schud dit in de pan. Roer de karamel er doorheen en schud dit gelijkmatig over het broodmengsel.
Bestrooi de schotel met de overgebleven suiker.
Bak de broodpudding 45 minuten tot een uur tot hij gaar is en een mooi bruin korstje heeft gekregen.
Tafel lekker !!