Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Charlotte met stoofperen

Een feestelijk nagerecht!

Redactie door Redactie
in Nagerecht
0
Charlotte met stoofperen

Charlotte met stoofperen – Een dessert met een ‘wauwfactor’? Met een Charlotte met stoofperen maak je indruk op je gasten. Het leuke is dat dit nagerecht ook nog eens heel simpel te maken is. En jij kunt dat ook. Zo sluit je een bijzonder etentje, of natuurlijk je kerstdiner, wel heel feestelijk af! Het recept is makkelijker te maken dan je zult verwachten.

Najaar, dan zijn er weer stoofperen!

De liefhebbers van stoofperen kijken steevast uit naar het najaar, want dan zijn ze er weer. Gestoofde peren zijn heerlijk om zo te eten, door de yoghurt of met wat vanillevla. Maar soms wil je eens een wat meer bijzonder nagerecht serveren, en dan is de Charlotte met stoofperen een geweldig idee. De stoofpeer die is gebruikt in het recept is Gieser Wildeman. Dat is een stoofperenras dat je in vrijwel elke supermarkt, of groentekraam kunt kopen, tenminste in het stoofperenseizoen natuurlijk. Maar je kunt uiteraard ook elk ander stoofperenras gebruiken.

In het recept voor de Charlotte met stoofperen wordt uitgegaan van stoofpeertjes die al gestoofd zijn. Daarvoor zijn er 1250 gram geschilde en in partjes gesneden peren gestoofd in 750 ml wijn, 150 gram suiker, 2 kaneelstokjes, 3 steranijs en 5 kardemompeulen. Stoof tot de peertjes goed gaar zijn en laat ze afkoelen. Dit is een basisrecept. Je kunt ook gewoon je eigen recept voor stoofpeertjes gebruiken.

Een Charlotte met stoofperen kun je makkelijk voorbereiden

Je kunt de vulling voor de Charlotte met stoofperen een dag van tevoren maken. Dan kan hij ten eerste goed koud worden en op de dag dat je het nagerecht serveert heb je meer tijd voor andere dingen. Je kunt de Charlotte vlak dan voor het serveren in elkaar zetten en afwerken.

De bereidingstijd van het recept voor de Charlotte met stoofperen is exclusief het stoven van de peren.

Je hebt voor het maken van dit nagerecht een staafmixer of een blender nodig. Als je geen hoge, niet te grote vorm hebt, kun je hiervoor een kleine pan gebruiken.

Stoofperen

Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Charlotte met stoofperen

Porties: 6-8 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 900 gram gestoofde stoofperen (uitgelekt)
  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 250 ml slagroom
  • 8 eetlepels suiker
  • 8 blaadjes gelatine
  • 2 pakken lange vingers
  • lint

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een Charlotte met stoofperen:

Week de gelatine in een schaaltje koud water.

Pureer 400 gram stoofperen in een blender of met een staafmixer.

Klop 250 ml van de slagroom met 5 eetlepels suiker stijf. De rest is om de Charlotte met stoofperen te garneren.

Verwarm een paar eetlepels gepureerde stoofpeer en los hier de gelatine in op. Goed roeren!

Spatel de Griekse yoghurt door de slagroom. Voeg vervolgens de stoofperenpuree en de puree met de gelatine toe en spatel ze er voorzichtig doorheen.

Schep alles in een hoge, niet te grote vorm. Gebruik hiervoor eventueel een kleine pan. Bedek het mengsel met in stukjes gebroken lange vingers. Dek af met plastic huishoudfolie en plaats voor minstens 4 uur in de koelkast. Langer mag ook. Dit kan eventueel al een dag voor gebruik.

Houd de vorm heel even (ongeveer 8 seconden) in een pan met heet water. Stort vervolgens op een groot bord of een taartschaal.

Plaats rondom, langs de rand, de lange vingers. De hoeveelheid is afhankelijk van het formaat vorm dat je hebt gebruikt.

Bindt er een mooi lint omheen om alles bij elkaar te houden.

Werk de bovenkant af met de rest van de stoofperen, eventueel kun je ze in stukjes snijden als ze te groot zijn.

Klop de rest van de slagroom met 3 eetlepels suiker stijf. Doe de geslagen room in een spuitzak en garneer de Charlotte zoals jij dat mooi vindt, of geef de slagroom er bij het serveren apart bij.

Serveer de Charlotte met stoofperen direct.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Tiramisu met aardbeien in glaasjes
Nagerecht

Tiramisu met aardbeien in glaasjes

Crema Catalana
Nagerecht

Zelfgemaakte Crema Catalana: Spaans dessert op z’n best

Reacties 6

  1. Bianca says:
    1 jaar geleden

    Ziet eruit als een heerlijk recept, helaas staat er alleen niet vermeld hoeveel blaadjes gelatine er gebruikt worden.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 jaar geleden

      8 blaadjes gelatine, Bianca. De ingrediëntenlijst is inmiddels aangepast.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!