Chipolatapudding – Dit is een echte klassieker uit de Nederlandse keuken. Vroeger stonden dit soort puddingen vaak op tafel. De chipolatapudding is een echt feestelijke pudding door de kleurrijke vulling van vruchtjes en bitterkoekjes, en natuurlijk mag een flinke scheut marasquin niet ontbreken. Met onderstaand recept maak je hem zelf!
Een echte ouderwetse pudding
Je ziet ze niet meer zo vaak, die ouderwetse puddingen, best jammer eigenlijk, want zo’n pudding staat toch altijd feestelijk, zeker na een gezellige maaltijd. Een pudding is ook makkelijk, want iedereen pakt zoveel als hij zelf graag heeft en je hoeft op het allerlaatste moment geen hoogstandjes uit te halen met allerlei liflafjes. Je maakt de pudding gewoon als je tijd hebt en ook het afwerken hoeft niet op het laatste moment. Het recept voor een stressvrij diner. Met een chipolatapudding zet je dus gemak, maar ook trots op tafel.
Je ziet ze niet meer zo vaak de ouderwetse puddingen, jammer eigenlijk want zo’n pudding staat toch altijd feestelijk na een gezellige maaltijd
Wat gaat er allemaal in een chipolatapudding?
Eieren en zuivel zijn de basis van het recept bij het maken van een pudding. In dit geval eieren en slagroom. Gelatine zorgt voor de binding en mandarijntjes, ananas, bigarreaux en bitterkoekjes vormen de heerlijke en kleurrijke vulling. Misschien lijkt zelf maken veel werk, maar als je onderstaand recept gewoon volgt, ga je zien dat dat heel erg meevalt. En dan maak je voortaan je eigen pudding.
Cees Holtkamp
De basis van dit recept voor chipolatapudding komt uit het boek “De Banketbakker“ van Cees Holtkamp. Een boek dat het meer dan waard is om er regelmatig bij te pakken bij het koken en bakken. Puddingen, kroketten, pasteien en nog veel meer hartige versnaperingen werden vroeger en nu soms nog gemaakt in de banketbakkerij. Veel van die prachtige klassieke gerechten staan beschreven in dit boek, zo ook de chipolatapudding.
Zuivel
Werken met verse zuivel is lekker en gezond. Melk, Yoghurt, Kwark en Boter gebruik je liefst puur. Toevoegingen aan zuivel doe je beter zelf.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Chipolatapudding
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 ei
- 4 eidooiers
- 50 gram suiker
- 10 gram gelatineblaadjes
- 40 gram marasquin
- 450 gram slagroom
- 50 gram suiker
- 150 gram bigarreaux
- 100 gram mandarijntjes
- 100 gram ananas
- 50 gram bitterkoekjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je chipolatapudding:
Als je gebruikmaakt van verse ananas, verwarm die dan vooraf een minuutje in de magnetron af laat ze 2-3 minuten met een heel klein beetje water garen. Dit doe je omdat verse ananas en gelatine niet samengaan en de gelatine niet zal werken.
Week de gelatineblaadjes in 80 gram koud water.
Klop het ei, de dooiers en 50 gram suiker au bain-marie tot ze bijna wit en heel luchtig zijn.
Verwarm de gelatine voorzichtig in een pannetje op het fornuis of in de magnetron op lage stand tot de gelatine opgelost is. Let wel op, want de gelatine mag niet warmer worden dan 70 graden.
Meng de gelatine door het luchtige eimengsel en roer de marasquin erdoor.
Klop de slagroom met de andere 50 gram suiker tot hij lobbig is. Spatel een gedeelte van de slagroom door het eimengsel en als dit mooi vermengd is spatel je voorzichtig de rest erdoor.
Snijd de bitterkoekjes en het fruit in niet al te kleine stukjes en voeg ze aan de pudding toe als die begint te geleren.
Spoel een vorm of kom om met koud water en doe de pudding in de vorm. Tik een paar keer met de vorm op het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen.
Zet de chipolatapudding een nachtje in de koelkast om op te stijven.
Zet de chipolatapudding kort in een bak met heet water zodat de vorm warm wordt.
Leg een bord omgekeerd op de pudding en draai dit samen met de pudding om. Haal de vorm voorzichtig van de pudding.
Versier de chipolatapudding eventueel met wat slagroom en fruit maar ook zonder versieringen is de chipolatapudding erg lekker en mooi om te zien.
Tafel lekker !!
Leuk recept. Enige wat niet erin staat is dat je geen verse ananas mag gebruiken. Dit doet de gelatine teniet om dat de enzymen van de ananas de werking tegen gaan. Helaas mijn pudding is gefaald.
Gr
Jacco
Sorry Jacco je hebt gelijk, ik heb het direct aangepast.
L.S.,
Wat wordt bedoeld met: Verwarm de gelatine voorzichtig in een pannetje op het fornuis of in de magnetron op lage stand tot de gelatine opgelost is.
Waar los ik de gelatine dan in op? In de 80gram water of in het ei suikermengsel?
Bvd.
Deze verwarm je met het aanhangend water, dus de gelatine weken en een beetje uitknijpen. Gelatine smelt erg snel, en stijft ook makkelijk op, daarom gaat het bij het lauwwarme eimengsel zodat deze mooi verdeeld wordt.