Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Chipolatapudding; een heerlijke klassieker uit de Nederlandse keuken

Met een chipolatapudding zet je gemak, maar ook trots op tafel

Connie Derks door Connie Derks
in Nagerecht
0
Chipolatapudding

Chipolatapudding – Dit is een echte klassieker uit de Nederlandse keuken. Vroeger stonden dit soort puddingen vaak op tafel. De chipolatapudding is een echt feestelijke pudding door de kleurrijke vulling van vruchtjes en bitterkoekjes, en natuurlijk mag een flinke scheut marasquin niet ontbreken. Met onderstaand recept maak je hem zelf!

Een echte ouderwetse pudding

Je ziet ze niet meer zo vaak, die ouderwetse puddingen, best jammer eigenlijk, want zo’n pudding staat toch altijd feestelijk, zeker na een gezellige maaltijd. Een pudding is ook makkelijk, want iedereen pakt zoveel als hij zelf graag heeft en je hoeft op het allerlaatste moment geen hoogstandjes uit te halen met allerlei liflafjes. Je maakt de pudding gewoon als je tijd hebt en ook het afwerken hoeft niet op het laatste moment. Het recept voor een stressvrij diner. Met een chipolatapudding zet je dus gemak, maar ook trots op tafel.

Je ziet ze niet meer zo vaak de ouderwetse puddingen, jammer eigenlijk want zo’n pudding staat toch altijd feestelijk na een gezellige maaltijd

Wat gaat er allemaal in een chipolatapudding?

Eieren en zuivel zijn de basis van het recept bij het maken van een pudding. In dit geval eieren en slagroom. Gelatine zorgt voor de binding en mandarijntjes, ananas, bigarreaux en bitterkoekjes vormen de heerlijke en kleurrijke vulling. Misschien lijkt zelf maken veel werk, maar als je onderstaand recept gewoon volgt, ga je zien dat dat heel erg meevalt. En dan maak je voortaan je eigen pudding.

Cees Holtkamp

De basis van dit recept voor chipolatapudding komt uit het boek “De Banketbakker“ van Cees Holtkamp. Een boek dat het meer dan waard is om er regelmatig bij te pakken bij het koken en bakken. Puddingen, kroketten, pasteien en nog veel meer hartige versnaperingen werden vroeger en nu soms nog gemaakt in de banketbakkerij. Veel van die prachtige klassieke gerechten staan beschreven in dit boek, zo ook de chipolatapudding.

Zuivel

Zuivel

Werken met verse zuivel is lekker en gezond. Melk, Yoghurt, Kwark en Boter gebruik je liefst puur. Toevoegingen aan zuivel doe je beter zelf.

slagroom

Slagroom

Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.

Chipolatapudding

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 ei
  • 4 eidooiers
  • 50 gram suiker
  • 10 gram gelatineblaadjes
  • 40 gram marasquin
  • 450 gram slagroom
  • 50 gram suiker
  • 150 gram bigarreaux
  • 100 gram mandarijntjes
  • 100 gram ananas
  • 50 gram bitterkoekjes

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je chipolatapudding:

Als je gebruikmaakt van verse ananas, verwarm die dan vooraf een minuutje in de magnetron af laat ze 2-3 minuten met een heel klein beetje water garen. Dit doe je omdat verse ananas en gelatine niet samengaan en de gelatine niet zal werken.

Week de gelatineblaadjes in 80 gram koud water.

Klop het ei, de dooiers en 50 gram suiker au bain-marie tot ze bijna wit en heel luchtig zijn.

Verwarm de gelatine voorzichtig in een pannetje op het fornuis of in de magnetron op lage stand tot de gelatine opgelost is. Let wel op, want de gelatine mag niet warmer worden dan 70 graden.

Meng de gelatine door het luchtige eimengsel en roer de marasquin erdoor.

Klop de slagroom met de andere 50 gram suiker tot hij lobbig is. Spatel een gedeelte van de slagroom door het eimengsel en als dit mooi vermengd is spatel je voorzichtig de rest erdoor.

Snijd de bitterkoekjes en het fruit in niet al te kleine stukjes en voeg ze aan de pudding toe als die begint te geleren.

Spoel een vorm of kom om met koud water en doe de pudding in de vorm. Tik een paar keer met de vorm op het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen.

Zet de chipolatapudding een nachtje in de koelkast om op te stijven.

Zet de chipolatapudding kort in een bak met heet water zodat de vorm warm wordt.

Leg een bord omgekeerd op de pudding en draai dit samen met de pudding om. Haal de vorm voorzichtig van de pudding.

Versier de chipolatapudding eventueel met wat slagroom en fruit maar ook zonder versieringen is de chipolatapudding erg lekker en mooi om te zien.

Tafel lekker !!

Tags: puddingZuivel
DeelPin3TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tiramisu met bosbessen en citroen
Nagerecht

Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Tiramisu met aardbeien in glaasjes
Nagerecht

Tiramisu met aardbeien in glaasjes

Reacties 5

  1. Jacco Van Dingstee says:
    2 jaar geleden

    Leuk recept. Enige wat niet erin staat is dat je geen verse ananas mag gebruiken. Dit doet de gelatine teniet om dat de enzymen van de ananas de werking tegen gaan. Helaas mijn pudding is gefaald.

    Gr
    Jacco

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Sorry Jacco je hebt gelijk, ik heb het direct aangepast.

      Beantwoorden
  2. zon says:
    3 jaar geleden

    L.S.,
    Wat wordt bedoeld met: Verwarm de gelatine voorzichtig in een pannetje op het fornuis of in de magnetron op lage stand tot de gelatine opgelost is.
    Waar los ik de gelatine dan in op? In de 80gram water of in het ei suikermengsel?
    Bvd.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Deze verwarm je met het aanhangend water, dus de gelatine weken en een beetje uitknijpen. Gelatine smelt erg snel, en stijft ook makkelijk op, daarom gaat het bij het lauwwarme eimengsel zodat deze mooi verdeeld wordt.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!