Chocolademousse met Baileys – Een heerlijk luchtige chocolademousse gemaakt van luchtige slagroom en echt lekkere chocolade. Het scheutje Baileys zorgt voor een extra luxe mousse voor een heerlijke afsluiter na een feestelijke maaltijd.
Een chocolade dessert voor elke gelegenheid
Een dessert met chocolade valt bij bijna iedereen in de smaak. Of het nu gaat om ijs met chocoladesaus, een brownie of zoals in dit geval een luxe chocolademousse met een scheutje Baileys. Voor dit recept is de chocolademousse geserveerd in glazen. Dit maakt het extra feestelijk en makkelijk te presenteren.
Als je veel gasten hebt, is een grote schaal met mousse ideaal. Zet de schaal op tafel en laat iedereen zelf een portie opscheppen. Dit is niet alleen gezellig, maar ook praktisch. Niet iedereen wil evenveel en misschien heb je ook nog andere desserts gemaakt waar ze van willen proeven.
Chocolademousse maak je met echte chocolade
Als je een echt lekkere chocolademousse wil maken zul je ook echt lekkere chocolade moeten gebruiken. Koop hiervoor geen goedkope melkchocolade maar pure chocolade van goede kwaliteit, het liefst een chocolade van minimaal 60% cacao. Dit is een vrij sterke chocolade die niet iedereen even lekker vindt om zo te eten, maar die geweldig is in een chocolademousse met Baileys. De pure smaak van de chocolade wordt verzacht door de luchtige slagroom voor een heerlijke mousse met een volle chocoladesmaak.
Chocolademousse met Baileys o fzonder Baileys
De Baileys voegt smaak toe aan de mousse. Nu is er Baileys in diverse smaken. Hier is gekozen voor de koffievariant, maar er is bijvoorbeeld ook karamel en er zijn nog veel meer soorten. Behalve smaak voegt de Baileys ook alcohol toe aan chocolademousse. Wil je liever een mousse zonder alcohol? Dan kun je de Baileys eenvoudig vervangen door slagroom. Wil je maar één keer werk, maar wel met en zonder alcohol? Maak dan de mousse volgens recept en laat de drank weg. Neem er de nodige porties zonder alcohol uit en voeg dan de drank pas toe voor de rest voor een chocolademousse met Baileys. Pas dan wel de hoeveelheid drank aan om een al te gezellig feestje te vermijden.
Met dit recept is zelf chocolademousse maken echt niet moeilijk
Als je de bereidingswijze volgt kan het maken van de chocolademousse met Baileys bijna niet misgaan. Zorg er altijd voor dat je alles klaar hebt staan zodat je snel kan werken. Vergeet niet eerst familie te maken, dit betekent dat je eerst een gedeelte van de slagroom bij de chocolademassa doet en daarna pas de rest. Op die manier voorkom je klonters en schiften door een te groot temperatuurverschil. Roer ook nooit te lang door een mousse, dan verlies je lucht en het is juist de luchtigheid die het mede zo lekker maakt. Volg eenvoudig de stappen dan lukt het zeker.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Chocolademousse met Baileys
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 450 ml slagroom
- 125 gram chocola minimaal 60%
- 50 gram suiker
- 75 ml Baileys
- 4 fijne wafeltjes
- chocolade om te decoreren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je chocolademousse met Baileys:
Hak de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een kom.
Breek de koekjes in stukjes en doe ze in een kommetje. Giet er 25 ml Baileys over en roer even om.
Zet 4 of 6 glazen afhankelijk van de grootte van de porties klaar. Verdeel de helft van de koekjes over de glazen.
Verwarm 150 ml slagroom tot het bijna kookt en giet dit over de chocolade. Zet opzij.
Klop de overige slagroom met de suiker tot hij nog net iets loopt. Haal er ongeveer 100 ml/gram vanaf en zet opzij, dit is voor de toeven.
Roer het chocoladeroommengsel door elkaar totdat alle chocolade mooi is opgelost.
Voeg er 2 eetlepels slagroom aan toe en roer luchtig door elkaar. Schep er nu de rest van de slagroom en de rest van de Baileys doorheen. Probeer er zoveel mogelijk lucht in te houden en spatel niet te lang door.
Doe de chocolademousse in een spuitzak of plastic zakje. Knip er een punt vanaf en verdeel ongeveer de helft over de 4 glazen.
Strooi de resterende koekjes over de chocolademousse en spuit er de rest van de chocolade mousse op.
Klop met een garde de opzij gezette slagroom door tot hij stevig genoeg is om er toeven mee te spuiten. Doe de slagroom in een spuitzak met kartelspuitje en spuit mooie toeven op de mousse.
Werk de chocolademousse met Baileys af met geraspte chocolade en chocolade decoratie naar keuze.
Zet de chocolademousse met Baileys koel weg tot gebruik.
Tafel lekker !!