• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Chocolademousse; Heerlijk klassiek met een scheutje likeur

Connie Derks door Connie Derks
in Nagerecht
0
chocolademousse recept

Chocolademousse – Deze fluweelzachte chocolademousse met een volle pure smaak is een ware traktatie voor de echte chocolade liefhebber. Je kan chocolademousse op vele manieren maken. Deze manier is klassiek, puur en vrij simpel. Voor deze chocolademousse maken we alleen maar gebruik van chocolade, slagroom en suiker.

De smaak

Neem voor een chocolademousse altijd een goede kwaliteit chocolade van minimaal 60% cacao maar liever met een hoger cacao gehalte. Neem je een lichtere chocolade dan blijft er van de smaak weinig over omdat de slagroom de smaak zachter maakt. In dit recept staat 50 gram suiker vermeld maar… wanneer je sterkere chocolade hebt kan het wellicht zijn dat je meer suiker toe wil voegen. Het is dus afhankelijk van smaak en chocolade hoeveel suiker je er aan toevoegt. Wanneer je zeer fijne suiker gebruikt kun je eventueel na het mengen nog wat extra suiker toevoegen. Wanneer je er van houdt is het mogelijk om er wat likeur door te mengen, denk dan aan likeur 43, Baileys of Amarula. Deze mousse is vrij machtig dus serveer er niet al te grote porties van.

Familie maken

De textuur van een mousse is erg belangrijk. Je wil niet dat er stukjes in zitten of dat je mousse gaat schiften. Ook is lucht in een chocolademousse erg belangrijk dit bepaald voor een gedeelte smaakbeleving van je dessert. Zorg ervoor dat je chocolademengsel afgekoeld is, kouder dan lichaamstemperatuur voordat je deze opklopt. De slagroom moet goed gekoeld zijn en maximaal 7 graden voordat je deze met de suiker opklopt. Door het temperatuurverschil van deze 2 heb je kans op schiften. Om dit schiften te voorkomen en tevens zoveel mogelijk lucht te behouden gaan we familie maken. Dit doen we door eerst een gedeelte van de koude slagroom door het chocolademengsel te mengen. Door te mengen komen de temperaturen dichter bij elkaar en wordt het verschil in massa kleiner. Ook is de mousse door de toevoeging van een gedeelte slagroom beter te spatelen. Nu kun je de voorzichtig met scheppende bewegingen de overige slagroom makkelijk door het chocolademengsel mengen zonder dat je alle luchtigheid verliest.

slagroom

Slagroom

Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.

Chocolademousse

Nagerecht voor 4 personen

  • 150 gram chocola minimaal 60%
  • 300 gram slagroom
  • 50 gram fijne suiker
  • 50 gram likeur naar smaak

Verhit 150 gram slagroom tot tegen het kookpunt. Hak de chocola in kleine stukjes. Haal de pan van het vuur en voeg er de chocolade aan toe. Laat 10 minuten staan en roer goed door tot alle chocola opgelost is. Is dit niet het geval verwarm dit mengsel dan nog eventueel au bain-marie totdat de chocolade geheel opgelost is. Laat dit mengsel afkoelen. Klop de slagroom met de suiker tot lobbig. Klop het chocolademengsel met een mixer los. Voeg er 1/3 van de slagroom aan toe en klop goed door. Voeg er de rest van de slagroom aan toe en spatel deze er voorzichtig doorheen. . Wanneer je er likeur aan toe wil voegen spatel deze er nu dan voorzichtig doorheen. Spatel niet te lang want hoe luchtiger hoe lekkerder. Doe de mousse in een spuitzak of plastic zakje. Knip er een punt vanaf en vul zo de glaasjes. Laat de chocolademousse minimaal een uur opstijven in de koelkast. Bestuif de mousse met een beetje cacao. Serveer de chocolademousse met een bolletje ijs of als onderdeel van een grand dessert.

Tafel lekker!

chocolademousse slagroom
chocolademousse maken
chocolademousse spuitzak
chocolademousse recept

Ideeën met een eenvoudige chocolademousse

  • Garneer de chocolademousse met witte anijs hagel, leuk voor kinderen
  • Een toef slagroom hoort er, als je niet aan het diëten bent, natuurlijk bij.
  • De chocolademousse kan prima met vers fruit geserveerd worden. Dat verzacht het schuldgevoel. Neem bijvoorbeeld kiwi.
  • Chocolademousse is ook een mooie vulling die je met behulp van een spuitzak in ananasringen, halve perziken, halve abrikozen of halve peren spuit.
  • Als je chocolademousse over hebt kun je morgen een paar mooie strepen mousse gebruiken om je volgende dessert te garneren.
  • Maak een mousse van pure chocolade en een mousse van witte chocolade. Schep deze om en om in glazen en garneer met een framboosje. Het is eenvoudig, maar je mag het gerust een grand dessert noemen.
  • Kleur kun je ook makkelijk creëren door een bolletje ijs op de chocolademousse te leggen. Een mousse van pure chocolade kun je dan prima begeleiden met roomijs of pistache ijs.
  • Om een mooi dessert te maken kun je chocolademousse makkelijk vormen. Gebruik kookringen, schaaltjes of koekvormpjes om het voor jou gewenste resultaat te bereiken.

Hoe maak of serveer jij je chocolademousse? Laat het ons en onze lezers weten in het reactieformulier onder dit recept.

Tags: Chocolade
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Mousse van cottage cheese en frambozen
Nagerecht

Zo maak je een frisse mousse van cottage cheese en frambozen

Pistache-ijs van cottage cheese
Nagerecht

Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade

Romige hangop met rabarbercompote
Nagerecht

Romige hangop met rabarbercompote; heel makkelijk zelf te maken

Tiramisu met bosbessen en citroen
Nagerecht

Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Tiramisu met aardbeien in glaasjes
Nagerecht

Tiramisu met aardbeien in glaasjes

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief