• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Citroen tiramisu met limoncello; een heerlijk dessert!

2
Citroen tiramisu met Luxardo limoncello

Citroen tiramisu met limoncello – De bekendste tiramisu is natuurlijk de klassieke, gemaakt met koffie of amandellikeur en cacao. Met dit recept geef je er eens een heel andere twist aan en maakten een frisse variant met citroen. De lekkere citroensmaak komt van de lemoncurd en van de heerlijke limoncello van Luxardo. Zo wordt tiramisu een fantastisch, zomers en fris toetje. Dit nagerecht is een fijne afsluiter van een barbecue of een zomerse maaltijd.

Vier de zomer met een glas limoncello en verwerk diezelfde limoncello in deze heerlijke citroen tiramisu

Waarom je altijd verse citroenen zou moeten gebruiken

In veel recepten wordt, net als in de citroen tiramisu met limoncello, citroensap gebruikt. Nu zou je geneigd kunnen zijn om daarvoor zo’n geel plastic flesje in de vorm van een citroen te gebruiken. Want dat is zo lekker makkelijk. Je kunt het altijd op voorraad hebben en je hoeft niet zelf met de citruspers aan de gang. Wil je een goede tip? Doe dat niet. Neem gewoon even de moeite om zelf sap te persen van verse citroenen. Dat wat in dat flesje zit is namelijk geen citroensap, maar citroenconcentraat. En dat is veel zuurder dan vers geperst sap. Je kunt het dus niet een op een vervangen en het risico dat je teveel gebruikt, en daarmee je gerecht bederft, is groot.

Limoncello; een heerlijk frisse likeur van citroenschillen

Limoncello is een Italiaanse likeur die wordt gemaakt van citroenen. De likeur heeft een alcoholpercentage van tussen de 25 en 30%. Limoncello kan puur, ijskoud gedronken worden. Lekker om te mixen met tonic en ijsblokjes, of met prosecco. Maar limoncello ook heerlijk om in desserts als de citroen tiramisu of gebak te verwerken.

Mascarpone en eieren; even opletten!

Citroen tiramisu met limoncello maak je met mascarpone. In Nederland wordt die verse, Italiaanse kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk. Die kun je dus veilig gebruiken, zonder het risico op een listeriabesmetting. Waar je wel rekening mee dient te houden is dat er in de citroen tiramisu rauwe eieren worden gebruikt. Serveer dit gerecht niet aan kwetsbare ouderen, zwangeren en jonge kinderen.

tiramisu

Tiramisu recepten die je zelf wilt maken

De bekende klassieker tiramisu in vele variaties. Mascarpone, lange vingers en nog veel meer lekkers met steeds een ander resultaat.

Citroen

Citroen; een veelzijdige supervrucht

De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.

Citroen tiramisu met limoncello

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 265 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 ml citroensap
  • 100 ml limoncello (Luxardo, fles 700 ml)
  • 3 eieren
  • ongeveer 30 lange vingers
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 4 eetlepels lemoncurd
  • scheutje limoncello

Bereidingswijze van dit recept

Verder nodig: een rechthoekige schaal van ongeveer 20 bij 16 cm.

Zo maak je citroen tiramisu met limoncello:

Splits de eieren. Zorg er voor dat er beslist geen spoortje eigeel in het eiwit terechtkomt en dat de kom waarin je het eiwit doet vetvrij is. Anders is het eiwit niet stijf te kloppen. De mengkom eventueel reinigen met citroensap.

Klop de eiwitten stijf met een mixer.

Klop in een andere kom de eierdooiers, suiker en citroensap met een garde schuimig. Roer hier lepel voor lepel de mascarpone doorheen. Als alle mascarpone is opgenomen spatel je voorzichtig het stijfgeklopte eiwit hier doorheen. Het moet een luchtig geheel blijven.

Doe het citroensap met de limoncello in een laag schaaltje.

Roer in een kommetje de lemoncurd los met een scheut limoncello.

Nu ga je de citroen tiramisu met limoncello opbouwen.

Doop de lange vingers een voor een in het limoncello mengsel en leg ze in de rechthoekige schaal. Let er op dat ze niet te vochtig worden. Dus er in dopen en er gelijk weer uit. Je moet dus snel werken. Leg de helft van de lange vingers op de bodem van de schaal. Verdeel daar over de helft van het mascarponemengsel, en strijk glad met de achterkant van een lepel. Verdeel hier overheen de losgeroerde lemoncurd.

Dan leg je er een tweede laag lange vingers op. Vervolgens de andere helft van het mascarponemengsel. Strijk ook die laag glad met de achterkant van een lepel. Nu is de citroen tiramisu klaar om op te stijven.

Dek de schaal af met aluminiumfolie of plastic huishoudfolie.

Zet de schaal minimaal voor 4 uur in de koelkast. Langer kan ook.

Als je de citroen tiramisu met limoncello gaat serveren kun je eventueel als garnering wat geraspte limoen- of citroenschil en overgebleven lange vingers gebruiken.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit header

    Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit

  • pruimenjam maken

    Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Apfelstrudel

    Maak het jezelf makkelijker: Apfelstrudel van bladerdeeg

  • Drie-in-de-pan

    Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

  • Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

    Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

  • zelf limonade maken

    Zelf limonade maken

  • Gestoofde appeltjes

    Gestoofde appeltjes; heerlijk bij vlees … of als toetje!

  • Aardbei mocktail mojito style

    Een feestelijke aardbei mocktail in de stijl van een mojito

  • Tonijnsalade met appel-min

    Tonijnsalade met appel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.