Citroen tiramisu met limoncello – De bekendste tiramisu is natuurlijk de klassieke, gemaakt met koffie of amandellikeur en cacao. Met dit recept geef je er eens een heel andere twist aan en maakten een frisse variant met citroen. De lekkere citroensmaak komt van de lemoncurd en van de heerlijke limoncello van Luxardo. Zo wordt tiramisu een fantastisch, zomers en fris toetje. Dit nagerecht is een fijne afsluiter van een barbecue of een zomerse maaltijd.
Vier de zomer met een glas limoncello en verwerk diezelfde limoncello in deze heerlijke citroen tiramisu
Waarom je altijd verse citroenen zou moeten gebruiken
In veel recepten wordt, net als in de citroen tiramisu met limoncello, citroensap gebruikt. Nu zou je geneigd kunnen zijn om daarvoor zo’n geel plastic flesje in de vorm van een citroen te gebruiken. Want dat is zo lekker makkelijk. Je kunt het altijd op voorraad hebben en je hoeft niet zelf met de citruspers aan de gang. Wil je een goede tip? Doe dat niet. Neem gewoon even de moeite om zelf sap te persen van verse citroenen. Dat wat in dat flesje zit is namelijk geen citroensap, maar citroenconcentraat. En dat is veel zuurder dan vers geperst sap. Je kunt het dus niet een op een vervangen en het risico dat je teveel gebruikt, en daarmee je gerecht bederft, is groot.
Limoncello; een heerlijk frisse likeur van citroenschillen
Limoncello is een Italiaanse likeur die wordt gemaakt van citroenen. De likeur heeft een alcoholpercentage van tussen de 25 en 30%. Limoncello kan puur, ijskoud gedronken worden. Lekker om te mixen met tonic en ijsblokjes, of met prosecco. Maar limoncello ook heerlijk om in desserts als de citroen tiramisu of gebak te verwerken.
Mascarpone en eieren; even opletten!
Citroen tiramisu met limoncello maak je met mascarpone. In Nederland wordt die verse, Italiaanse kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk. Die kun je dus veilig gebruiken, zonder het risico op een listeriabesmetting. Waar je wel rekening mee dient te houden is dat er in de citroen tiramisu rauwe eieren worden gebruikt. Serveer dit gerecht niet aan kwetsbare ouderen, zwangeren en jonge kinderen.
Tiramisu; het basisrecept + de recepten voor heerlijke variaties
De bekende klassieker tiramisu in vele variaties. Mascarpone, lange vingers en nog veel meer lekkers met steeds een ander resultaat.
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Citroen tiramisu met limoncello
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 ml citroensap
- 100 ml limoncello (Luxardo, fles 700 ml)
- 3 eieren
- ongeveer 30 lange vingers
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels suiker
- 250 gram mascarpone
- 4 eetlepels lemoncurd
- scheutje limoncello
Bereidingswijze van dit recept
Verder nodig: een rechthoekige schaal van ongeveer 20 bij 16 cm.
Zo maak je citroen tiramisu met limoncello:
Splits de eieren. Zorg er voor dat er beslist geen spoortje eigeel in het eiwit terechtkomt en dat de kom waarin je het eiwit doet vetvrij is. Anders is het eiwit niet stijf te kloppen. De mengkom eventueel reinigen met citroensap.
Klop de eiwitten stijf met een mixer.
Klop in een andere kom de eierdooiers, suiker en citroensap met een garde schuimig. Roer hier lepel voor lepel de mascarpone doorheen. Als alle mascarpone is opgenomen spatel je voorzichtig het stijfgeklopte eiwit hier doorheen. Het moet een luchtig geheel blijven.
Doe het citroensap met de limoncello in een laag schaaltje.
Roer in een kommetje de lemoncurd los met een scheut limoncello.
Nu ga je de citroen tiramisu met limoncello opbouwen.
Doop de lange vingers een voor een in het limoncello mengsel en leg ze in de rechthoekige schaal. Let er op dat ze niet te vochtig worden. Dus er in dopen en er gelijk weer uit. Je moet dus snel werken. Leg de helft van de lange vingers op de bodem van de schaal. Verdeel daar over de helft van het mascarponemengsel, en strijk glad met de achterkant van een lepel. Verdeel hier overheen de losgeroerde lemoncurd.
Dan leg je er een tweede laag lange vingers op. Vervolgens de andere helft van het mascarponemengsel. Strijk ook die laag glad met de achterkant van een lepel. Nu is de citroen tiramisu klaar om op te stijven.
Dek de schaal af met aluminiumfolie of plastic huishoudfolie.
Zet de schaal minimaal voor 4 uur in de koelkast. Langer kan ook.
Als je de citroen tiramisu met limoncello gaat serveren kun je eventueel als garnering wat geraspte limoen- of citroenschil en overgebleven lange vingers gebruiken.
Tafel lekker !!