Citroenmousse met een toef van eiwitschuim – Toetjes, altijd lekker! Doordeweeks wordt er meestal gekozen voor vla of yoghurt, maar in het weekend, als we allemaal een drukke werkweek achter de rug hebben dan mogen we onszelf best wel eens trakteren op net iets meer. Deze heerlijke frisse citroenmousse is dan een hele goede optie.
Citroenen
Citroenen zijn een heerlijke inspiratiebron in talloze gerechten. Het frisse en het zure van de citroen kun je geweldig combineren met andere smaken. In onderstaand recept voor citroenmousse heeft de citroen een echte hoofdrol in de smaak. Een heerlijk fris en luchtig toetje waar menig mens gelukkiger van wordt.
Slagroom, eieren, gelatine
Of dit nu een mousse of bavarois moet heten is twijfelachtig. Het verschil zit hem in de gelatine. In een mousse gebruik je officieel geen gelatine. Toch noemen we deze combinatie van slagroom, eieren en gelatine een mousse omdat er maar heel weinig gelatine gebruikt wordt en het resultaat superluchtig is.
De eiwittoef waarmee de mousse wordt gedecoreerd geeft een heerlijk zoete tegenhanger bij het friszure van de citroen.
Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen
Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Citroenmousse met toef van eiwitschuim
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 citroenen
- 6 eieren (m)
- 200 milliliter slagroom
- 4 gram gelatine
- 250 gram fijne kristalsuiker
- 1/4 theelepel zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de citroenmousse:
Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water. Rasp de schil van de citroenen en pers de citroenen uit. Scheid de eieren maar houd hierbij 2 eiwitten weer gescheiden van 4 eiwitten. Ter verduidelijking je hebt uiteindelijk 3 bakjes; 1 met 6 eidooiers, 1 met 2 eiwitten en 1 met 4 eiwitten.
Mix de eidooiers met 75 gram suiker tot een romige massa. Voeg hier de rasp en sap van de citroenen aan toe. Knijp de gelatine uit en laat deze op een heel laag vuur smelten. Voeg hierbij ongeveer 3 eetlepels van het eidooiermengsel en roer het geheel goed door elkaar. Schenk het dan weer terug bij de overige eidooiers en roer goed om. Zet voor 10 minuten koud weg tot het licht begint op te stijven.
2 eiwitten met de helft van het zout, in een vetvrije kom, stijf kloppen. Vervolgens de slagroom voor 3/4 stijf kloppen. Roer eerst de slagroom door het eidooiermengsel en spatel daarna voorzichtig het eiwit erdoor. Verdeel de mousse over 4 glazen, schaaltjes of over één grote schaal. Plaats ze in de koeling en laat ze minimaal 2 uur opstijven.
Klop 4 eiwitten met het overige zout, in een vetvrije kom, stijf. Als deze stijfgeklopt is voeg je eetlepel voor eetlepel de overige suiker toe. Klop nu net zolang tot de suiker is opgelost en je eiwit mooi glanst. Decoreer je citroenmousse met het eiwit. Ik strooide er nog wat gemalen pistachenoten over, maar je kunt eventueel ook wat cacao of citroenrasp gebruiken voor decoratie.
Tafel lekker !!