• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Citroenpudding; een heerlijke klassieker

door
in Nagerecht
0
Citroenpudding

Citroenpudding; een heerlijke klassieker – Dit recept is er één die echt al jaren mee gaat. Het mooie aan zulke oude recepten vind ik vaak dat ze geen poespas bevatten. Makkelijk te maken zonder ingewikkelde technieken, simpele ingrediënten die bijna iedereen wel in huis heeft en zo niet, dan wel erg makkelijk te verkrijgen zijn. Daarnaast vind ik deze recepten altijd uiterst budget-vriendelijk.

Een pudding zonder poespas

Heel even heb ik overwogen om na al dat gemak wat dieper na te denken over een “classy” naam, maar die gedachte heb ik maar laten varen. Citroen pudding is wat het is, je proeft het licht zure van de citroen en verder is het gewoon een heerlijke pudding, dik maar toch luchtig met een licht krokant laagje bovenop en een romig citroen sausje onderop.

Ik heb ervoor gekozen om de pudding te serveren in aparte schaaltjes, je kunt natuurlijk ook kiezen om het in één grote schaal te doen, pas dan wel de oventijd aan. Verhoog hem om te beginnen met 15 minuten.

Citroen

Citroen; een veelzijdige supervrucht

De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.

Citroenpudding; een heerlijke klassieker

Voor 4 personen

  • 185 gram fijne kristal Suiker
  • 40 gram zachte Boter
  • 30 gram Bloem*
  • 1/2 theelepel Bakpoeder*
  • 1 Citroen
  • 240 milliliter Melk
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels Poedersuiker

Extra

  • 4 ovenvaste schaaltjes
  • 1 braadslee of grote ovenvaste schaal

* Je zou eventueel ook voor zelfrijzend bakmeel kunnen kiezen in plaats van bloem in combinatie met bakpoeder.

Splits de eieren, rasp de schil van de citroen en pers het sap uit de citroen. Verwarm je oven voor op 180 graden.
Vet de schaaltjes in met wat boter.

Mix de boter en de suiker met een mixer tot deze mooi licht en romig is. Voeg dan de rasp van de citroenschil en de eidooiers toe en mix net zo lang tot je een mooi glad geheel hebt. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en mix tot de bloem goed is vermengd. Voeg als laatste de melk en het sap van de citroen toe en mix alles nog eens flink door.

Neem een andere kom, maak die goed vetvrij en klop hierin je eiwitten stijf. Schep een helft van het stijfgeklopte eiwit bij de eidooiers en vouw voorzichtig tot gemengd. Zodra alles goed vermengd is doe je de andere helft eiwitten erbij en vouwt ook deze er voorzichtig door.

Verdeel het beslag nu over de schaaltjes. Plaats de schaaltjes in de braadslee of ovenvaste schaal en schenk hierbij heet water totdat de schaaltjes half onder water staan. Schuif de schaal voorzichtig in de oven en bak ze voor 30 minuten. De bovenkant moet licht bruin gekleurd zijn en iets meeveren als je ze zachtjes indrukt, dan is de pudding klaar. Neem uit de oven en bestrooi met poedersuiker.

Tafel lekker !!

Tags: zelfrijzend bakmeel
DeelPin133VerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

Mousse van cottage cheese en frambozen
Nagerecht

Zo maak je een frisse mousse van cottage cheese en frambozen

Pistache-ijs van cottage cheese
Nagerecht

Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade

Romige hangop met rabarbercompote
Nagerecht

Romige hangop met rabarbercompote; heel makkelijk zelf te maken

Tiramisu met bosbessen en citroen
Nagerecht

Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Tiramisu met aardbeien in glaasjes
Nagerecht

Tiramisu met aardbeien in glaasjes

Reacties 2

  1. GERARD VAN DER LEEUW says:
    6 jaar geleden

    Lekker citroenpudding. En er is inderdaad niks aan. Maar dat ‘voor x munten inde oven is natuurlijk een naar Englicisme. Probeer dat te vermijden. Gedurende x minuten in de over is goed Nederlands. Ik geef toe: je ziet het tegenwoordig overal, maar het is lelijk!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief