Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Zelfgemaakte Crema Catalana: Spaans dessert op z’n best

Geniet van deze Spaanse custard met citrus, kaneel en een krokant suikerlaagje. Voor een feestelijk einde van je diner.

Connie Derks door Connie Derks
in Nagerecht
0
Crema Catalana

Crema Catalana is zo’n nagerecht waar je altijd indruk mee maakt, maar het eigenlijk verrassend makkelijk is om te maken. Je hebt er geen gekke dingen voor nodig – gewoon melk, slagroom, eidooiers, suiker, en wat smaakmakers als kaneel en sinaasappelschil. Die combinatie geeft een romige custard met een tikje citrus en een warme hint van specerij. Precies wat je wilt na een gezellig diner.

In Spanje maken ze het traditioneel op het fornuis, au bain-marie. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is gewoon een kom op een pan met zacht kokend water. Zo verhit je de custard voorzichtig en voorkom je dat het mengsel gaat schiften. Vind je dat teveel gedoe? Dan kun je het ook in de oven doen, in een waterbad. Dat geeft net zo’n mooie, zachte structuur – zonder dat je erbij hoeft te blijven roeren.

En dan die karamellaag. Dat laagje ruwe rietsuiker brand je vlak voor het serveren tot een knapperig dakje. Het contrast met de koude, romige custard is zó lekker. Zeker als je ‘m al een dag eerder maakt en koel wegzet: dan heb je nauwelijks werk meer tijdens het etentje zelf.

Verse ingrediënten maken hier echt het verschil. Geen pakjes of zakjes, gewoon zelf even roeren en verwarmen. Zo weet je precies wat erin zit, en proef je echt die volle, zachte smaak.

Serveertip: Gebruik brede, lage schaaltjes zodat je een lekkere verhouding krijgt tussen de custard en de karamellaag.

slagroom

Slagroom

Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Crema Catalana

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 ml slagroom
  • 200 ml melk
  • 1 kaneelstokje
  • 6 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • schil van 1 sinaasappel, met een dunschiller geschild
  • 60 gram ruwe rietsuiker

Bereidingswijze van dit recept

Schenk de room en de melk in een pan, voeg het kaneelstokje en de schillen toe. Breng de inhoud van de pan aan de kook, en zet het vuur uit. Laat dit even trekken. Haal de kaneel en de citrusschillen er vlak voor je de room bij de dooiers voegt uit.

Au-bain-marie op het fornuis:

Zet een pan met een laagje water klaar en een kom van ijzer of glas die er precies op past. De kom mag het water niet raken.

Doe de dooiers met de suiker in de kom en voeg er voorzichtig, al roerende, de warme room aan toe. Zet de kom op de pan en breng het water in de pan aan de kook. Blijf steeds goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Als de custard begint te binden, haal de kom dan van de pan en test of je een streep door de custard op de achterkant van een lepel of spatel kunt zetten. Pas op dat het niet te ver doorgaart. Giet de Crema Catalana in 6 wijde kommetjes en strijk ze glad. Dek af met plasticfolie en zet ze minimaal 4 uur koud weg.

Gaar je de custard liever in de oven? Volg dan de volgende stappen:

Doe de dooiers met de suiker in de kom en voeg er voorzichtig, al roerende, de warme room aan toe.

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Verdeel de custard over 6 brede lage ovenvaste schaaltjes. Het is belangrijk dat ze breed zijn. Zet de bakjes in een braadslede en vul die met water, tot de bakjes tot de helft in het water staan. Bak ze 30 tot 40 minuten.

Check voorzichtig of de randen stevig zijn en het midden nog wat zacht is. Neem ze uit de braadslede en laat ze afkoelen. Dek de bakjes af met plasticfolie. Zet ze minimaal 4 uur koel weg.

De karamellaag voor de Crema Catalana maak je vlak voor serveren. Bestrooi elk schaaltje met een gelijkmatige laag rietsuiker. Brand de suiker voorzichtig af met een gasbrandertje. Let op, zet de bakjes op een hittebestendige ondergrond zodat het gasbrandertje geen schade kan veroorzaken!

Serveer de Crema Catalana direct.

Tafel lekker !!

Tags: EierenZuivelZuivel - Melk
DeelPin3TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tiramisu met bosbessen en citroen
Nagerecht

Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Tiramisu met aardbeien in glaasjes
Nagerecht

Tiramisu met aardbeien in glaasjes

Reacties 2

  1. Mirne says:
    11 jaar geleden

    Oh, ik ben hier zo enorm gek op. Echt heerlijk!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      11 jaar geleden

      Geniet ervan Mirne, en als je wel eens crema catalana maakt, probeer dan ook eens de asperge panna cotta die vandaag op de website geplaatst is.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief