Crema Catalana – Een zalige zachte roompudding met een krokant karamellaagje. Een heerlijke afsluiter na een avond tafelen. Je maakt het met ingrediĆ«nten die vrijwel iedereen in huis heeft. Slagroom, melk, eieren en suiker.Ā
De Crema Catalana is een Spaans dessert dat enorm lijkt op de veel bekendere crĆØme brĆ»lĆ©e uit de Franse keuken. Beide worden gemaakt van room en beide hebben een suikerlaagje. Een crĆØme brĆ»lĆ©e wordt op smaak gebracht met vanille. In de Crema Catalana zit ook vaak vanille, maar altijd citrusschillen en kaneel. CrĆØme brĆ»lĆ©e is gemaakt met slagroom, dooiers en suiker, in de Crema Catalana wordt een mengsel van melk en slagroom, dooiers en suiker gebruikt.Ā Het uiterlijk is dus vrijwel hetzelfde, de smaak is echter wel anders.Ā
Crema Catalana is een heerlijke custard met veel smaak
Net als bij ieder klassiek recept zijn er veel verschillende varianten van te vinden. Welk recept het echte originele recept is is vrij lastig te achterhalen. We hadden het al over de smaak makers, maar ook de manier van klaarmaken is verschillend. De Crema Catalana maak je namelijk klaar op het fornuis. De dooiers zorgen dat de zuivel bindt, door ze voorzichtig te verwarmen. Dit kan rechtstreeks in een pannetje, maar beter doe je dit au bain-marie. Bij te hoge verhitting willen de dooiers nogal makkelijk te gaar worden waardoor je geen gladde custard krijgt, maar een geschifte substantie.Ā Ā
Au bain-marie op het fornuis of in de oven
Die au bain-marie kun je zelf creëren door een kom op een pannetje met zachtjes kokend water te zetten. Zorg ervoor dat de bodem het water niet raakt, anders kun je net zo goed alleen het pannetje gebruiken. Vind je het roeren, maar niets en ben je bang dat het toch gaat schiften, dan kun je er voor kiezen om ze net als de crème brûlée in een waterbad in de oven te garen.
Een heerlijke krokante karamel
De Crema Catalana is zo al lekker, maar dat lekkere laagje harde karamel is toch wel wat dit nagerecht zo lekker maakt. De karamel is eigenlijk niets meer dan een laagje suiker dat je met een brandertje laat karameliseren. Het licht bittere van de karamel is een heerlijk contrast met het zachte zoete van de zuivel die eronder zit. De brandertjes vind je in vrijwel iedere huishoudspeciaalzaak en hoeven echt geen fortuin te kosten.Ā
De Crema Catalana kun je al een dag vooraf maken, het laagje karamel maak je pas vlak voor het serveren. Omdat je de custard al eerder gemaakt hebt en hij koud is weggezet krijg je een heerlijk contrast is smaak, textuur en temperatuur. Kortom, een geweldig lekker dessert dat makkelijk voor te bereiden is.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Crema Catalana
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 250 ml slagroom
- 200 ml melk
- 1 kaneelstokje
- 6 eidooiers
- 100 gram suiker
- schil van 1 sinaasappel, met een dunschiller geschild
- 60 gram ruwe rietsuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Crema Catalana:
Schenk de room en de melk in een pan, voeg het kaneelstokje en de schillen toe. Breng de inhoud van de pan aan de kook, en zet het vuur uit. Laat dit even trekken. Haal de kaneel en de citrusschillen er vlak voor je de room bij de dooiers voegt uit.
Au-bain-marie op het fornuis:
Zet een pan met een laagje water klaar en een kom van ijzer of glas die er precies op past. De kom mag het water niet raken.
Doe de dooiers met de suiker in de kom en voeg er voorzichtig, al roerende, de warme room aan toe. Zet de kom op de pan en breng het water in de pan aan de kook. Blijf steeds goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Als de custard begint te binden, haal de kom dan van de pan en test of je een streep door de custard op de achterkant van een lepel of spatel kunt zetten. Pas op dat het niet te ver doorgaart. Giet de Crema Catalana in 6 wijde kommetjes en strijk ze glad. Dek af met plasticfolie en zet ze minimaal 4 uur koud weg.
Gaar je de custard liever in de oven? Volg dan de volgende stappen:
Doe de dooiers met de suiker in de kom en voeg er voorzichtig, al roerende, de warme room aan toe.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Verdeel de custard over 6 brede lage ovenvaste schaaltjes. Het is belangrijk dat ze breed zijn. Zet de bakjes in een braadslede en vul die met water, tot de bakjes tot de helft in het water staan. Bak ze 30 tot 40 minuten.
Check voorzichtig of de randen stevig zijn en het midden nog wat zacht is. Neem ze uit de braadslede en laat ze afkoelen. Dek de bakjes af met plasticfolie. Zet ze minimaal 4 uur koel weg.
De karamellaag voor de Crema Catalana maak je vlak voor serveren. Bestrooi elk schaaltje met een gelijkmatige laag rietsuiker. Brand de suiker voorzichtig af met een gasbrandertje. Let op, zet de bakjes op een hittebestendige ondergrond zodat het gasbrandertje geen schade kan veroorzaken!
Serveer de Crema Catalana direct.
Tafel lekker !!
Oh, ik ben hier zo enorm gek op. Echt heerlijk!
Geniet ervan Mirne, en als je wel eens crema catalana maakt, probeer dan ook eens de asperge panna cotta die vandaag op de website geplaatst is.