• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Crème brûlée; het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

Een klassiek Frans dessert

Connie Derks door Connie Derks
in Nagerecht
0
Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

Crème brûlée basisrecept – Crème brûlée, je hebt het vast wel eens gegeten in een restaurant. Het lijkt een ingewikkeld nagerecht, maar niets is minder waar. En iedereen die een beetje van koken houdt, heeft de ingrediënten ongetwijfeld al in huis. Dus wat let je om binnenkort die heerlijke puddinkjes zelf te maken.

Crème brûlée betekent ‘gebrande room’

Letterlijk vertaald betekent crème brûlée ‘gebrande room’. Nu is niet de room gebrand, maar het laagje suiker erbovenop. Door de suiker te branden wordt het een heerlijk knapperige karamel, wat een perfect contrast vormt met de romige custard. De custard bestaat uit slagroom, eidooiers, suiker en vaak een smaakmaker zoals vanille, koffie of iets anders. Dit recept is een basisrecept met een beetje vanille. Variaties hierop volgen nog. 

Niet koken, maar au bain-marie garen

Crème brûlée maken is eigenlijk vrij eenvoudig. Je hebt wel een oven en een gasbrander nodig. De binding komt van eidooiers die losgeklopt worden met suiker. De room wordt verwarmd. Aan die room kun je nog een extra smaakmaker toevoegen, zodat de smaak goed in de room trekt. Als je een smaakmaker met alcohol gebruikt, kun je die beter later toevoegen, omdat de alcohol anders vervliegt bij het verwarmen. Als alles gemengd is zet je het in vuurvaste bakjes in een schaal. De schaal vul je voor de helft met water. Het geheel zet je vervolgens ruim een uur in de oven om te garen. Au bain-marie garen noem je dat. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat het water in de schaal niet gaat koken. Je haalt ze dan uit de oven en je laat ze afkoelen.

Dit alles kun je ook al een dag van tevoren doen.

Vlak voor het serveren strooi je er suiker over. Met een gasbrandertje (ook wel een crème brûlée brander genoemd) brand je de suiker tot een mooie bruine karamel. Let er wel op dat de suiker niet te donker wordt, want dan gaat het bitter smaken.

Als de suiker eenmaal gebrand is, kun je de puddinkjes beter niet te lang bewaren. De suiker wordt in de koelkast namelijk weer zacht door het vocht uit de custard en dan is het hele effect van de crème brûlée weg.

Crème brûlée variaties

De klassieker met vanille is het populairst en wat ons betreft ook het lekkerst, maar af en toe variëren is wel leuk en lekker, natuurlijk. Je kunt ook kleine crème brûlee’s maken, in verschillende variaties en die bijvoorbeeld bij een high tea serveren.

Je kunt kiezen voor fruitsmaken, maar ook voor kruidige smaken. Je vindt hier wat voorbeelden die geschikt zijn om te gebruiken bij een crème brûlée. Volg hierbij de bereidingswijze van het basisrecept.

  • Vers of diepvriesfruit zoals framboos, kers, mango, bosvrucht, aardbei, bessen. Leg een paar stukjes fruit in het schaaltje en giet daar het crèmemengsel overheen.
  • Een lepel halfzoete jam of vruchtencompote in het bakje voor dat het crèmemengsel erin gaat.
  • Koffiepoeder 2 theelepels op het basisrecept oplossen in het crèmemengsel. Gebruik hiervoor het fijne poeder of verwarm het mee met de room.
  • Kaneel, 2 theelepels op het basisrecept.
  • Chocolade, 1 eetlepel cacao oplossen in een beetje van de room en aan de rest van de room toevoegen.
  • Rozemarijn of tijm, een takje 10 minuten zachtjes mee verwarmen in de room voor een licht accent. Erna pas de dooiers toevoegen
  • Sinaasappel, citroen of limoenrasp 1 eetlepel 10 minuten zachtjes mee verwarmen met de room en er later weer uitzeven en dan pas de dooiers toevoegen. Zorg ervoor dat je niet het witte gedeelte van de schil mee raspt.

Neem geen verse ananas of kiwi voor een crème brûlée, die fruitsoorten bevatten eiwitsplitsende enzymen en laten melkproducten na een tijdje bitter smaken. Voorgekookt of uit blik is geen probleem omdat de enzymen dan al afgebroken zijn.

Varieer met wat je lekker vindt, maar let er wel op dat het niet te zoet wordt want er komt ook nog een laagje krokante karamel bovenop.

slagroom

Slagroom

Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.

Crème brûlée

Porties: 4 kleine bakjes
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 3 eidooiers
  • 300 gram slagroom
  • 30 gram fijne suiker
  • 5 gram vanillesuiker
  • suiker om te branden

Bereidingswijze van dit recept

Crème brûlée maak je zo:

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Klop de eidooiers in een ruime kom los met de suiker en vanillesuiker.

Verwarm de room op een zacht vuur tot hij kookt. Giet de room, al roerend, bij de dooiers. Giet het mengsel in bakjes.

Zet de bakjes in een schaal en zet die in de oven. Vul de schaal met de bakjes erin voor iets meer dan de helft met water.

Laat de custard in 1 uur en 15 minuten gaar worden. De custard zal nog verder opstijven bij het afkoelen.

Haal de bakjes uit de vloeistof en laat ze afkoelen. Als ze eenmaal afgekoeld zijn zet je ze tot gebruik in de koelkast.

Strooi een dun laagje suiker over de custard en brand dat af met een brandertje. Serveer de crème brûlée het liefst direct.

Tafel lekker !!

DeelPin47VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Trifle met nectarine
Nagerecht

Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht

sorbet met zomerfruit
Nagerecht

Sorbet met zomerfruit; makkelijk een feestje bouwen

Gegrilde pruimen
Nagerecht

Gegrilde pruimen uit de oven

Yoghurtijs met blauwe bessen
Nagerecht

Yoghurtijs met blauwe bessen; zonder ijsmachine

Griesmeelpudding met rode bessensaus
Nagerecht

Griesmeelpudding met rode bessensaus; makkelijk en puur natuur

Pruimenclafoutis van verse pruimen
Bakken

Pruimenclafoutis van verse pruimen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!