Crème brûlée basisrecept – Crème brûlée, je hebt het vast wel eens gegeten in een restaurant. Het lijkt een ingewikkeld nagerecht, maar niets is minder waar. En iedereen die een beetje van koken houdt, heeft de ingrediënten ongetwijfeld al in huis. Dus wat let je om binnenkort die heerlijke puddinkjes zelf te maken.
Crème brûlée betekent ‘gebrande room’
Letterlijk vertaald betekent crème brûlée ‘gebrande room’. Nu is niet de room gebrand, maar het laagje suiker erbovenop. Door de suiker te branden wordt het een heerlijk knapperige karamel, wat een perfect contrast vormt met de romige custard. De custard bestaat uit slagroom, eidooiers, suiker en vaak een smaakmaker zoals vanille, koffie of iets anders. Dit recept is een basisrecept met een beetje vanille. Variaties hierop volgen nog.
Niet koken, maar au bain-marie garen
Crème brûlée maken is eigenlijk vrij eenvoudig. Je hebt wel een oven en een gasbrander nodig. De binding komt van eidooiers die losgeklopt worden met suiker. De room wordt verwarmd. Aan die room kun je nog een extra smaakmaker toevoegen, zodat de smaak goed in de room trekt. Als je een smaakmaker met alcohol gebruikt, kun je die beter later toevoegen, omdat de alcohol anders vervliegt bij het verwarmen. Als alles gemengd is zet je het in vuurvaste bakjes in een schaal. De schaal vul je voor de helft met water. Het geheel zet je vervolgens ruim een uur in de oven om te garen. Au bain-marie garen noem je dat. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat het water in de schaal niet gaat koken. Je haalt ze dan uit de oven en je laat ze afkoelen.
Dit alles kun je ook al een dag van tevoren doen.
Vlak voor het serveren strooi je er suiker over. Met een gasbrandertje (ook wel een crème brûlée brander genoemd) brand je de suiker tot een mooie bruine karamel. Let er wel op dat de suiker niet te donker wordt, want dan gaat het bitter smaken.
Als de suiker eenmaal gebrand is, kun je de puddinkjes beter niet te lang bewaren. De suiker wordt in de koelkast namelijk weer zacht door het vocht uit de custard en dan is het hele effect van de crème brûlée weg.
Crème brûlée variaties
De klassieker met vanille is het populairst en wat ons betreft ook het lekkerst, maar af en toe variëren is wel leuk en lekker, natuurlijk. Je kunt ook kleine crème brûlee’s maken, in verschillende variaties en die bijvoorbeeld bij een high tea serveren.
Je kunt kiezen voor fruitsmaken, maar ook voor kruidige smaken. Je vindt hier wat voorbeelden die geschikt zijn om te gebruiken bij een crème brûlée. Volg hierbij de bereidingswijze van het basisrecept.
- Vers of diepvriesfruit zoals framboos, kers, mango, bosvrucht, aardbei, bessen. Leg een paar stukjes fruit in het schaaltje en giet daar het crèmemengsel overheen.
- Een lepel halfzoete jam of vruchtencompote in het bakje voor dat het crèmemengsel erin gaat.
- Koffiepoeder 2 theelepels op het basisrecept oplossen in het crèmemengsel. Gebruik hiervoor het fijne poeder of verwarm het mee met de room.
- Kaneel, 2 theelepels op het basisrecept.
- Chocolade, 1 eetlepel cacao oplossen in een beetje van de room en aan de rest van de room toevoegen.
- Rozemarijn of tijm, een takje 10 minuten zachtjes mee verwarmen in de room voor een licht accent. Erna pas de dooiers toevoegen
- Sinaasappel, citroen of limoenrasp 1 eetlepel 10 minuten zachtjes mee verwarmen met de room en er later weer uitzeven en dan pas de dooiers toevoegen. Zorg ervoor dat je niet het witte gedeelte van de schil mee raspt.
Neem geen verse ananas of kiwi voor een crème brûlée, die fruitsoorten bevatten eiwitsplitsende enzymen en laten melkproducten na een tijdje bitter smaken. Voorgekookt of uit blik is geen probleem omdat de enzymen dan al afgebroken zijn.
Varieer met wat je lekker vindt, maar let er wel op dat het niet te zoet wordt want er komt ook nog een laagje krokante karamel bovenop.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Crème brûlée
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eidooiers
- 300 gram slagroom
- 30 gram fijne suiker
- 5 gram vanillesuiker
- suiker om te branden
Bereidingswijze van dit recept
Crème brûlée maak je zo:
Verwarm de oven voor op 100 graden.
Klop de eidooiers in een ruime kom los met de suiker en vanillesuiker.
Verwarm de room op een zacht vuur tot hij kookt. Giet de room, al roerend, bij de dooiers. Giet het mengsel in bakjes.
Zet de bakjes in een schaal en zet die in de oven. Vul de schaal met de bakjes erin voor iets meer dan de helft met water.
Laat de custard in 1 uur en 15 minuten gaar worden. De custard zal nog verder opstijven bij het afkoelen.
Haal de bakjes uit de vloeistof en laat ze afkoelen. Als ze eenmaal afgekoeld zijn zet je ze tot gebruik in de koelkast.
Strooi een dun laagje suiker over de custard en brand dat af met een brandertje. Serveer de crème brûlée het liefst direct.
Tafel lekker !!