Crêpe suzette – De Franse keuken is een echte, klassieke keuken. Vaak met veel toeters en bellen en heel veel werk. Maar de Franse keuken kent ook minder moeilijke gerechten, die vaak heel moeilijk lijken door de manier van presenteren. De crêpe suzette is er zo een. Wij zouden het gewoon pannenkoekjes met sinaasappelsaus noemen. De Fransen geven het dessert een elegante, vrouwelijke naam, wat het gerecht direct allure geeft.
Zo maak je van enkele eenvoudige ingrediënten crêpe suzette
Sinaasappels, suiker, eieren, boter, melk en bloem. Je zou het niet direct zeggen, maar dit zijn de ingrediënten voor dit luxe dessert. Er zijn geen dure ingrediënten nodig en alles is gemakkelijk te verkrijgen of zelfs al in huis. Ook het recept is niet echt moeilijk. Alleen het bakken van de crêpes neemt een beetje tijd in beslag. Je moet de flensjes een voor een bakken, een flensje bak je ongeveer 3 minuten, dus voor dit recept ben je ongeveer 30 minuten aan het bakken. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, want je kunt ze al een dag voordat je ze wilt serveren bakken en koel wegzetten.
Een goddelijk lekkere sinaasappel-karamelsaus
Crêpe suzette serveer je altijd met een sinaasappelsaus. Dit is niet zomaar een saus nee, hiervoor kook je eerst een karamel van suiker en sinaasappelsap. De kunst is om de karamel mooi te laten kleuren zonder dat je erin gaat roeren. Het beste beweeg je met de pan zodat de karamel een beetje gemengd wordt en egaal kan verkleuren.
Als die karamel eenmaal mooi op kleur is, blus je hem af met sinaasappelsap. Schrik niet dit gaat bruisen en er komt veel stoom vanaf. De karamel zal een klont worden. Dit is normaal. Als je het sap met de karamel eventjes door laat koken verdwijnt die klont karamel vanzelf.
Een andere smaakmaker van de saus voor de crêpe suzette is roomboter. Dit geeft de saus een heerlijke volle smaak. In sommige recepten zie je dat er slagroom wordt gebruikt. Omdat slagroom de saus wit en troebel maakt, is er gekozen voor alleen roomboter. Zo heb je een mooie heldere sinaasappel-karamelsaus voor bij de crêpe suzette.
Flamberen voor een show aan tafel
Crêpes suzette is een vrij oud en bekend Frans gerecht. Dit nagerecht staat erom bekend dat het vaak aan tafel wordt geflambeerd. Er wordt een hele show van gemaakt die ieders aandacht trekt.
Flamberen is niet moeilijk, maar je moet er wel goed bij opletten. Om te kunnen flamberen verwarm je een glaasje Grand Marnier of Cointreau in een pannetje. De warme Grand Marnier giet je over de crêpes die op een schaal liggen. Door een vuurtje bij de warme alcohol te houden vat die al snel vlam.
Pas op voor gezicht en haren, en zorg dat de afzuigkap niet aanstaat!!
Crêpe suzette is ideaal voor etentjes voor grotere groepen
Crêpe suzette is echt een ideaal nagerecht om te maken voor meerdere personen. Je kunt het namelijk heel goed voorbereiden zodat je op het laatste moment alleen maar de crêpes in de saus hoeft te verwarmen en mooi op een bord hoeft te leggen.
Je kunt dit recept nog verder uitbreiden door een bolletje ijs of slagroom bij de crêpe suzette te serveren. In het basisrecept is geen alcohol gebruikt, zo kunnen ook kinderen van dit nagerecht meegenieten. Je kunt eventueel een glaasje Grand Marnier meeverwarmen in de saus als je dat lekker vindt. Of ga je de uitdaging aan en steel je de show door aan tafel te flamberen? Hoe je het ook serveert, iedereen houdt van crêpe suzette.
Sinaasappel
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Crêpe suzette
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram bloem
- 50 + 150 gram suiker
- 4 eieren
- 300 ml melk
- zout
- 25 + 100 gram boter + om in te bakken
- 6 sinaasappels
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je crêpe suzette:
Was een sinaasappel en droog hem goed. Rasp de schil van 1 sinaasappel.
Pers het sap uit 4 sinaasappels, verdeel het in 100 en 250 ml.
Maak een beslag, doe hiervoor de bloem, 50 gram suiker, en een beetje zout in een kom.
Klop in een andere kom de melk, 100 ml sinaasappelsap en de eieren los.
Roer het vloeibare mengsel half bij het bloemmengsel en roer goed.
Voeg de rest van het mengsel toe en blijf roeren tot een dun en glad beslag ontstaat.
Smelt 25 gram boter en roer dit door het beslag.
Zet dit minimaal 30 minuten koud weg.
Maak de saus: Doe hiervoor 150 gram suiker met de rasp, een snuf zout en 75 ml sinaasappelsap in een steelpan.
Kook dit tot een gouden karamel. Probeer niet te roeren, beweeg de pan eventueel.
Als de suiker mooi goudbruin is, doe je de er de rest van het sinaasappelsap bij. Pas op, dit bruist!
Laat de saus koken tot de klont karamel die zich gevormd heeft helemaal is opgelost.
Voeg er 100 gram boter aan toe en kook de saus even goed door. Zet opzij.
Snijd de schil van de resterende 2 sinaasappels en snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
De crêpes bakken: Verhit een middelmaat koekenpan en smelt hierin een beetje boter.
Roer het beslag even goed door met een garde en giet een beetje beslag in de pan.
Bak zo dun mogelijke crêpes. Zodra de bovenkant dof is, kun je ze draaien. Bak de andere kant maar heel kort.
Leg de crêpes op elkaar op een bord tot gebruik.
Het serveren van de crêpe suzette: Verwarm de saus in een ruime koekenpan of hapjespan.
Leg er steeds een crêpe in en vouw die in warme saus in vieren. Leg ze op een ander bord en verwarm zo alle crêpes die je nodig hebt.
Leg per persoon 1 of 2 warme crêpes op een bord.
Verwarm de partjes sinaasappel even kort in de saus.
Decoreer de crêpes met een paar partjes sinaasappel en giet nog een beetje extra saus over de crêpe suzette.
Serveer ze zo naturel of met een bolletje roomijs of een dot slagroom.
Tafel lekker !!