Eton mess met stoofperen – Een nagerecht om van te smullen. Eton mess is een nagerecht met slagroom, schuimpjes en fruit dat je vooral kent in de variant met aardbeien. Omdat je eigenlijk met lokaal fruit zou moeten werken, is er voor de winterse variant van het recept voor Eton mess gekozen voor stoofperen. Want stoofperen zijn er in de winter natuurlijk volop. Met dat toetje ga je indruk maken, zelfs op je kersttafel misstaat dit dessert niet!
Stoofperen zijn echte smaakmakers
Het recept voor het nagerecht Eton mess met stoofperen is niet moeilijk, maar je moet wel eerst even voor gestoofde peren zorgen. En niet zomaar stoofperen, maar Gieser Wildeman, gegaard in port. De port en de kruiden, zoals kaneel en steranijs, die meestoven geven de lekkerste stoofpeertjes en een geweldige saus. Je snapt dat die peertjes perfect zijn om in een winterse Eton mess te verwerken. Neem dus even de tijd en maak de stoofpeertjes zelf, dat tilt het gerecht echt naar een hoger niveau. Doe dit het liefst een dag vooraf, zodat ze ook goed koud zijn als je ze gaat verwerken in de Eton mess met stoofperen. Het recept voor de lekkerste stoofpeertjes in port vind je hier.
Stoofpeertjes met port
Als je de stoofpeertjes met port eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer anders! Ze zijn zalig bij hartige en bij zoete gerechten
Eton mess met stoofperen is licht en luchtig, precies zoals een dessert moet zijn
De Eton mess met stoofperen, van luchtige slagroom, lichte krokante schuimpjes en de volle smaak van de peren met port, is perfect, precies zoals een nagerecht hoort te zijn. Niet te zoet en niet te zwaar, maar lekker luchtig en fruitig. Meng de schuimpjes, de peren en de saus pas op het laatste moment door de slagroom, zodat je bij iedere hap al die texturen uit het recept proeft. Laat je dit mengsel te lang staan dan lossen de schuimpjes op. Wil je het recept voor de Eton mess met stoofperen toch voorbereiden, doe dit dan zo laat mogelijk, gebruik grote stukken schuim en zet alles zo koud mogelijk weg.
Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen
Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.
Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.
Eton mess met stoofperen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 halve stoofpeertjes met port
- 8 eetlepels siroop van de stoofpeertjes met port
- 20 gram suiker
- 400 ml slagroom
- 200 gram witte schuimpjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Eton mess met stoofperen:
Verkruimel ruim de helft van de schuimpjes grof.
Klop de slagroom met de suiker stevig en luchtig, maar niet helemaal stijf. Houdt 4 lepels slagroom apart voor de decoratie.
Leg 2 halve peren opzij en snijd de rest in grove stukken.
Verdeel de helft van de stukken peer over de bodem van 4 glazen of kommetjes.
Schep de rest van de stukken stoofpeer samen met de grof verkruimelde schuimpjes door de slagroom.
Schep er 4 eetlepels saus kort doorheen zodat je de saus wel nog ziet.
Verdeel ruim de helft van je slagroommengsel over de stukken peer in het glas. Verdeel er de resterende saus over en de rest van het slagroommengsel.
Decoreer met de achtergehouden lepels slagroom.
Snijd de 2 halve peren in partjes en leg ze op de Eton mess. Werk de Eton mess af met stoofperen en hele en verkruimelde schuimpjes. Serveer direct.
Tafel lekker !!