Eton mess, een toetje waarvoor zeker geldt “less is more” – Eton Mess is zo’n dessert waarbij je denkt: waarom zou je het moeilijker maken dan dit? Met alleen room, schuim en aardbeien zet je iets verrassend lekkers op tafel. In dit recept gaat het nét een stapje verder, zonder ingewikkeld te worden. Door veel verse aardbeien te gebruiken en een klein beetje balsamico door de saus te mengen, blijft het toetje lekker fris. Dat is fijn, want Eton Mess kan al snel te zoet of te machtig worden.
De meringue kun je gewoon kant-en-klaar kopen, maar als je tijd hebt: zelf maken is niet moeilijk en wel extra lekker. Die zelfgemaakte schuimpjes geven net wat meer bite én je houdt er meteen een voorraadje aan over.
Serveer Eton Mess in kleine glaasjes, zeker na een uitgebreide maaltijd. Of zet gewoon een grote schaal op tafel. Iedereen kan dan zelf kiezen hoeveel hij opschept. Dat zorgt meteen voor een gezellig moment aan tafel, met lepels die nog een tweede of derde keer gaan.
Schuimpjes voor de Eton Mess
- 2 eiwitten
- mespuntje zout
- 75 gram fijne suiker
- 50 gram poedersuiker
Klop het eiwit met het zout stijf in een vetvrije kom. Meng daarna met de mixer op langzame stand de suiker er geleidelijk doorheen. Klop nu tot alle suikerkristallen zijn opgelost en spatel er dan de gezeefde poedersuiker doorheen. Verwarm de oven voor op 110 graden. Vul een spuitzak en spuit nu met een kartelspuit rozetjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Heb je geen spuitzak, leg dan met twee lepels hoopjes schuim op de bakplaat. Bak de schuimpjes in ongeveer 30 minuten droog. Zet de oven uit en laat ze in de oven afkoelen met de deur op een kier. Als ze afgekoeld zijn, kun je ze in de Eton Mess verwerken.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen
Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.
Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt
Verse aardbeien, een paar andere ingrediënten en een klein beetje tijd. Meer is er niet nodig voor de allerlekkerste toetjes met aardbeien.
Eton Mess met balsamico en verse aardbeien
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram witte schuim
- 200 gram slagroom
- 500 gram aardbeien
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Eton Mess:
Je begint met het marineren van de aardbeien.
Leg 6 mooie aardbeien opzij om later te gebruiken voor decoratie.
Neem ongeveer 100 gram aardbeien. Doe er de suiker en de balsamico bij en pureer dit met de staafmixer.
Snijd de rest van de aardbeien in kwarten en giet hier de saus overheen. Laat dit minimaal 15 minuten staan.
Breek het schuim in grove stukken en zet opzij.
Klop de slagroom in een grote kom tot hij lobbig is.
Schep er nu ¾ van het schuim en ¾ van de aardbeienmassa losjes doorheen. Niet te lang roeren, want het moet dus een “mess” zijn.
Verdeel het mengsel over 6 glazen of doe het in een grote kom. Decoreer met de overgebleven saus, schuim en de aardbeien. Eet de Eton Mess het liefst nog dezelfde dag.
Tafel lekker !!