Gefrituurde banaan – Zo kan banaan dus ook, lekker warm in een krokant jasje. Gefrituurde banaan is heerlijk als nagerecht, samen met wat walnoten en honing of met een bolletje ijs voor de liefhebber.
Knapperige, gefrituurde banaan
Nee, niet die banaan die je bij wok restaurants tegenkomt, maar een heerlijk knapperige en veel lichtere variant.
Een licht en luchtig beslag voor de gefrituurde banaan krijg je door gebruik te maken van koolzuurhoudend mineraalwater en maïzena. Het krokante komt mede door de luchtigheid, maar ook door de toevoeging van maïzena. Het is een vrij simpel, het recept voor dit beslag, maar met een groot effect.
Gebruik wel kleine stukjes banaan. Maak je de stukken te groot dan worden ze door het korte bakproces niet helemaal warm. Ook wordt de smaak van banaan intenser als die warm is. Te grote stukken gefrituurde banaan worden hierdoor al snel te machtig.
Niet alleen banaan is lekker met dit beslag, probeer ook eens perzik, pruim, appel, peer of mango!
De banaan wordt eerst door de bloem gehaald, zodat het beslag beter hecht. Daarna gaat de banaan door het beslag. Laat vervolgens de banaan met beslag voorzichtig in de hete olie zakken en bak een paar minuten tot ze krokant zijn. Maak niet meer dan 6 stukjes gefrituurde banaan per keer anders koelt de olie te veel af en worden ze vet.
Een verrassend nagerecht
Gefrituurde banaan is een echt verrassend nagerecht met banaan. Erg lekker met walnoten en honing, maar ook met een bolletje ijs en warme chocoladesaus. Of pas het recept aan en frituur meerdere soorten fruit en maak er een saus van gepureerd fruit bij om in te dippen.
Het beste is het om ze direct na het bakken te eten, dan zijn ze het lekkerst. Je kunt ze eventueel warm houden in de oven als je grote porties nodig hebt. Leg ze dan op een bord met keukenpapier in een oven van 80 graden.
Desserts met banaan; van eenvoudig tot lekker luxe
Warm als loempia, koud of zelfs bevroren, desserts met banaan zijn altijd lekker. Wij hebben de lekkerste recepten met banaan in de hoofdrol.
Gefrituurde banaan
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 rijpe bananen
- 150 + 50 gram bloem
- 15 gram maïzena
- 1 zakje vanillesuiker
- een snufje zout
- ongeveer 100 ml bruisend mineraalwater
- frituurolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gefrituurde banaan:
Verwarm de olie tot 180 graden Celsius.
Zeef de 150 gram bloem met de maïzena en doe er het zout en de vanillesuiker bij. Voeg nu al roerend het mineraalwater toe tot je een dik vloeibaar beslag hebt wat lijkt op een pannenkoek beslag. Zet opzij. Dit kun je eventueel ook een uurtje van tevoren maken.
Pel de bananen en snijd ze midden door. Neem nu een halve banaan en duw met je vinger in het midden waar je de banaan doorgesneden hebt. De banaan zal nu in 3 stukken splijten. Doe dit ook met de rest van de bananen. Haal alle stukken banaan even door de bloem.
Zet een bord met keukenpapier klaar. Doop een stukje banaan in het beslag en laat dit snel maar voorzichtig in de frituurolie zakken. Doe dit met alle stukjes banaan. Bak de stukjes een paar minuten tot ze knapperig zijn. Als het begint te spetteren is dat vaak een teken dat de banaan gaar en hierdoor vochtig is. Meestal is dan je beslag ook gaar. Bak niet meer dan 6 stukken gefrituurde banaan tegelijk, als je een gemiddelde maat frituurpan gebruikt.
Tafel lekker !!