Gekarameliseerde ananas met ijs – IJs met warme ananas, in karamel, daar houd je graag een plekje voor vrij.
Verse ananas, dat is echt veel lekkerder!
Ananas is altijd lekker en zeker verse ananas is heerlijk friszuur en lekker in heel veel gerechten, zowel warm als koud. Ananas valt onder de exoten en is het hele jaar door verkrijgbaar. Verse ananas heeft veel meer smaak dan de ingeblikte variant. Van een ananas snijd je heel veel stukjes. Die stukjes kun je gebruiken in een fruitsalade, bij een kipgerecht of als nagerecht zoals nu. Dit recept van gekarameliseerde ananas met ijs is perfect om die laatste stukjes die je nog over had op te maken. Maar het is ook begrijpelijk als je speciaal hiervoor een ananas gaat halen, want dit is toch wel erg lekker.
Zelf karamel maken, zoek de grens op
Laat de suiker voor de gekarameliseerde ananas met ijs niet verbranden, maar doe de boter er ook niet te vroeg bij. Hoe donkerder de kleur, des te intenser de smaak. Ga je te ver? Dan kun je de karamel weggooien, want dan is de smaak bitter. Als je vaker karamel maakt, ga je steeds meer de grens opzoeken, begin bij mooi amber of goudkleurig en ga bij iedere keer dat je karamel maakt steeds een stapje verder. En ja, er komt vast een moment dat je net te ver gaat, dan moet je opnieuw beginnen.
Zoet, zuur, warm en koud, gekarameliseerde ananas met ijs heeft het allemaal!
Het recept is zowel simpel als geniaal, want zoet, zuur, warm en koud zitten allemaal in dit lekkere nagerecht. Met een paar simpele stappen zet je een overheerlijke smaaksensatie op tafel. Je kunt de gekarameliseerde ananas het beste op het laatste moment maken om bij het ijs te serveren. Zorg ervoor dat je de ananas gesneden klaar hebt staan en de rest van de ingrediënten hebt afgewogen. Na de maaltijd haal je het ijs uit de vriezer om op temperatuur te komen en in de tussentijd maak je die heerlijke gekarameliseerde ananas. Dan is het alleen nog een kwestie van koekjes over de borden strooien, een paar mooie bollen ijs erop leggen en dat heerlijke warme fruit erbij scheppen.
Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas
Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.
Gekarameliseerde ananas met ijs
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 ananas
- 100 gram suiker
- 30 gram roomboter
- 1 volle theelepel sesamzaadjes
- 8 bolletjes vanille roomijs
- 2-3 spritskoekjes, verkruimeld
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gekarameliseerde ananas met ijs:
Snijd de schil van de ananas en snijd de kern eruit. Verdeel de ananas in niet te kleine stukjes.
Rooster het sesamzaad kort in een droge koekenpan, haal eruit en laat afkoelen.
Verdeel de suiker over de bodem van een pan, laat op een matig vuur de suiker karameliseren. Als je een pan met een lichte bodem gebruikt, kun je het proces beter volgen, zodat de suiker niet zo makkelijk verbrandt. Beweeg een beetje met de pan op en neer, maar ga er niet in roeren.
Zodra de suiker is opgelost en hij donker begint te kleuren voeg je er de boter aan toe. Pas op, dit bruist en is heel heet! Roer de boter goed door de karamel, voeg er nu de stukjes ananas aan toe en bak die al roerende in de karamel, zodat ze door en door heet worden en een beetje vocht loslaten. Zet het vuur uit, maar laat alles in de pan.
Verdeel de koekkruimels over de borden en schep er het ijs op. Roer de wat afgekoelde ananas goed door, verdeel ze over de borden en bestrooi alles met een beetje geroosterde sesam.
Serveer de gekarameliseerde ananas met ijs direct.
Tafel lekker !!