Gepocheerde perziken – Of je ze nu warm of koud eet, gepocheerde perziken zijn geweldig lekker. Ze zijn heerlijk als dessert, puur met een beetje van de saus, maar ook met een bolletje ijs, slagroom of in de yoghurt. Met gepocheerde perziken zet je een echt lekker fruitdessert op tafel.
Perziken op de fruitschaal
Perziken zijn heerlijk en in de zomer liggen ze dan ook geregeld in menige fruitschaal. Het moment dat ze echt lekker zijn is vrij kort. Vaak koop je ze als ze nog een beetje hard zijn en dus nog net niet rijp genoeg. Ze rijpen op de fruitschaal nog een beetje door, met het risico dat je ineens weer heel veel rijpe perziken hebt die je niet in een keer gebruikt. De oplossing is dan om ze langer houdbaar te maken door ze te pocheren. Door perziken, maar ander steenfruit zoals nectarines, pruimen en abrikozen te pocheren kun je ze mits koel bewaard een dag of 3 gebruiken. Je kunt ze ook invriezen om ze later te gebruiken.
Een ware smaaksensatie
Of de perziken nog hard zijn of helemaal rijp, door ze te pocheren krijgen ze echt veel meer smaak. Zonder veel werk veranderen de perziken in de oven in ware smaakbommetjes. Het zoetzure van de citroen en de suiker en de warmte van de oven hebben een magische werking op het fruit. Het resultaat zijn heerlijke zachte perziken waar een perzik uit blik echt niet tegenop kan.
Perziken pocheren, simpeler kan bijna niet
Pocheren is niets anders dan het garen van voedsel in vocht. Vis, vlees, groente en fruit je kunt het allemaal pocheren. Vaak in een ruime hoeveelheid vocht zoals sap of een bouillon. Steenfruit kun je ook in een ovenschaal pocheren. Simpeler kan bijna niet. Maak een bodempje van sap en suiker en leg daarop de halve perziken. Door dit een half uurtje in een oven te garen laat het fruit ook nog een beetje vocht los en wordt het heerlijk zacht.
Schillen is niet nodig, de schillen geven kleur aan de perziken en beschermen ze in de oven tegen uitdrogen. Eet je liever perzik zonder schil, haal die er dan na de bereiding vanaf. Dit gaat zeker bij rijpe vruchten heel makkelijk als ze uit de oven komen. Je ziet, pocheren klinkt moeilijk, maar het is eigenlijk nog simpeler dan koken.
Perzik en nectarine; veelzijdige zomerse vruchten
Het verschil tussen perzik en nectarine. Waar komen ze vandaan, hoe koop je de beste exemplaren en nog meer tips.
Gepocheerde perziken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 tot 8 perziken
- sap van 1 citroen
- 2 eetlepels suiker
Bereidingswijze van dit recept
Gepocheerde perziken maak je zo:
Verdeel het citroensap en de suiker over de bodem van een ovenschaal waar de perziken netjes naast elkaar in passen.
Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Leg ze met de snijkant naar onderen in de marinade.
Zet de oven op 180 graden en schuif de ovenschaal in de oven. Haal na ongeveer 10 minuten even de schaal uit de oven en bedruip de perziken met het vocht uit de schaal. Test even hoe gaar ze zijn en laat ze nog 5 tot 10 minuten pocheren.
Haal de schaal uit de oven en haal voorzichtig met 2 vorken de schillen van de perziken.
Serveer de perziken naar wens warm of koud.
Tafel lekker !!