Haagse bluf – Een licht en luchtig nagerecht van eiwitschuim met bessensap. Het zachte zoete eiwitschuim is heerlijk zacht en zuur van smaak door de rode bessen. Haagse bluf is eenvoudig te maken en je hebt maar een paar ingrediënten nodig.
De reputatie van de Hagenezen
Haagse bluf is een nagerecht van Nederlandse afkomst, zoals de naam al aangeeft. De Hagenezen waren bekend om hun neiging tot arrogantie. Het opgeklopte eiwit staat hiervoor symbool. Het lijkt heel wat, maar het is vooral lucht. Een Haags bakkie is net zoiets, een kopje dat slechts voor de helft gevuld is met koffie. Een erg goede reputatie hadden de Hagenezen vroeger niet!
Een luchtig nagerecht met rode bessen
De rode bessen worden niet meer zo vaak gegeten als vroeger. Als je moestuin hebt, heb je misschien nog een struik met rode bessen. Van die besjes heb je er dan ineens heel veel of ze worden opgegeten door de vogels. De groenteboer en de supermarkten verkopen rode bessen die vaak geïmporteerd worden. Midden in de zomer zijn er Nederlandse rode bessen. Die bessen kun je gebruiken voor Haagse bluf. De rode bessen worden vaak gebruikt als decoratie, maar het sap is ook erg lekker bij nagerechten zoals griesmeelpudding.
Haagse bluf maak je van eiwitschuim en het sap van rode bessen. Koop geen flesje sap, maar maak het sap zelf. Door de besjes heel eventjes met een klein beetje water te koken worden ze zacht. Daarna duw ze door een zeef zodat de velletjes en de pitjes achterblijven. Het zuur van dit sap zorgt er door een chemische reactie voor dat het eiwit mooi stijf wordt. En het geeft natuurlijk lekker veel smaak en een mooie roze kleur aan je nagerecht.
Haagse bluf met een Maria koekje
Haagse bluf heeft een hele lichte en luchtige structuur en wordt traditioneel geserveerd met Mariakoekjes. Soms zie je het ook geserveerd met lange vingers. Die koekjes zijn bedoeld om het schuim uit het glas te lepelen. Ze zorgen zo voor een beetje structuur in dit luchtige nagerecht.
Haagse bluf maak je met geklopt vers eiwit
Dit nagerecht is gemaakt met opgeklopt vers eiwit. Hiervoor gebruik je zo vers mogelijke eieren. Zorg ervoor dat je de Haagse bluf niet al te lang van tevoren maakt en het koel wegzet tot gebruik.
Het gebruik van verse rauwe eieren wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, kleine kinderen en mensen met een zwakke gezondheid. Wil je toch graag eens Haagse bluf voor je oma maken? Gebruik dan gepasteuriseerd eiwit, dit is te koop in de grotere supermarkten en volkomen veilig om te gebruiken.
Rode bessen; heerlijke friszure smaakbommetjes
Zet die rode bessen eens in het zonnetje, die smaakbommetjes laten een gerecht helemaal opleven. Zelfs een kan water fleurt er van op.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Haagse bluf
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 eiwitten
- 100 gram suiker
- 250 gram rode bessen
- Mariakoekjes, om te lepelen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Haagse bluf:
Was de rode bessen en leg 4 mooie takjes opzij.
Doe de rest van de rode bessen in een pannetje, met 2 eetlepels water en breng dit met de deksel op de pan aan de kook. Laat een minuutje koken tot de bessen zacht zijn en je ze makkelijk kapot kunt duwen.
Duw de bessen door een zeef die je boven een kom hangt en probeer er zoveel mogelijk sap uit te duwen.
Maak een kom en kloppers vetvrij door ze goed heet af te spoelen en klop hierin het eiwit met de suiker tot het bijna stevig is.
Giet er langzaam al het sap bij en klop goed door tot een luchtig en stevig schuim.
Schep de Haagse bluf in glazen en decoreer met de achtergehouden rode bessentakjes. Geef er Mariakoekjes bij om te lepelen.
Tafel lekker !!