Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Haagse bluf; een echt Nederlands nagerecht

Een lekker licht en luchtig nagerecht van eiwitschuim en rode bessensap

Connie Derks door Connie Derks
in Nagerecht
0
Haagse bluf

Haagse bluf – Een licht en luchtig nagerecht van eiwitschuim met bessensap. Het zachte zoete eiwitschuim is heerlijk zacht en zuur van smaak door de rode bessen. Haagse bluf is eenvoudig te maken en je hebt maar een paar ingrediënten nodig.

De reputatie van de Hagenezen

Haagse bluf is een nagerecht van Nederlandse afkomst, zoals de naam al aangeeft. De Hagenezen waren bekend om hun neiging tot arrogantie. Het opgeklopte eiwit staat hiervoor symbool. Het lijkt heel wat, maar het is vooral lucht. Een Haags bakkie is net zoiets, een kopje dat slechts voor de helft gevuld is met koffie. Een erg goede reputatie hadden de Hagenezen vroeger niet!

Een luchtig nagerecht met rode bessen

De rode bessen worden niet meer zo vaak gegeten als vroeger. Als je moestuin hebt, heb je misschien nog een struik met rode bessen. Van die besjes heb je er dan ineens heel veel of ze worden opgegeten door de vogels. De groenteboer en de supermarkten verkopen rode bessen die vaak geïmporteerd worden. Midden in de zomer zijn er Nederlandse rode bessen. Die bessen kun je gebruiken voor Haagse bluf. De rode bessen worden vaak gebruikt als decoratie, maar het sap is ook erg lekker bij nagerechten zoals griesmeelpudding.

Haagse bluf maak je van eiwitschuim en het sap van rode bessen. Koop geen flesje sap, maar maak het sap zelf. Door de besjes heel eventjes met een klein beetje water te koken worden ze zacht. Daarna duw ze door een zeef zodat de velletjes en de pitjes achterblijven. Het zuur van dit sap zorgt er door een chemische reactie voor dat het eiwit mooi stijf wordt. En het geeft natuurlijk lekker veel smaak en een mooie roze kleur aan je nagerecht.

Haagse bluf met een Maria koekje

Haagse bluf heeft een hele lichte en luchtige structuur en wordt traditioneel geserveerd met Mariakoekjes. Soms zie je het ook geserveerd met lange vingers. Die koekjes zijn bedoeld om het schuim uit het glas te lepelen. Ze zorgen zo voor een beetje structuur in dit luchtige nagerecht.

Haagse bluf maak je met geklopt vers eiwit

Dit nagerecht is gemaakt met opgeklopt vers eiwit. Hiervoor gebruik je zo vers mogelijke eieren. Zorg ervoor dat je de Haagse bluf niet al te lang van tevoren maakt en het koel wegzet tot gebruik.

Het gebruik van verse rauwe eieren wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, kleine kinderen en mensen met een zwakke gezondheid. Wil je toch graag eens Haagse bluf voor je oma maken? Gebruik dan gepasteuriseerd eiwit, dit is te koop in de grotere supermarkten en volkomen veilig om te gebruiken.

Rode bessen

Rode bessen; heerlijke friszure smaakbommetjes

Zet die rode bessen eens in het zonnetje, die smaakbommetjes laten een gerecht helemaal opleven. Zelfs een kan water fleurt er van op.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Haagse bluf

Porties: 4
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 eiwitten
  • 100 gram suiker
  • 250 gram rode bessen
  • Mariakoekjes, om te lepelen

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Haagse bluf:

Was de rode bessen en leg 4 mooie takjes opzij.

Doe de rest van de rode bessen in een pannetje, met 2 eetlepels water en breng dit met de deksel op de pan aan de kook. Laat een minuutje koken tot de bessen zacht zijn en je ze makkelijk kapot kunt duwen.

Duw de bessen door een zeef die je boven een kom hangt en probeer er zoveel mogelijk sap uit te duwen.

Maak een kom en kloppers vetvrij door ze goed heet af te spoelen en klop hierin het eiwit met de suiker tot het bijna stevig is.

Giet er langzaam al het sap bij en klop goed door tot een luchtig en stevig schuim.

Schep de Haagse bluf in glazen en decoreer met de achtergehouden rode bessentakjes. Geef er Mariakoekjes bij om te lepelen.

Tafel lekker !!

Tags: Eieren
DeelPin14TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tiramisu met bosbessen en citroen
Nagerecht

Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Tiramisu met aardbeien in glaasjes
Nagerecht

Tiramisu met aardbeien in glaasjes

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Eieren

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief