• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Romige hangop met rabarbercompote; heel makkelijk zelf te maken

Zelfgemaakt smaakt beter: hangop met rabarber uit eigen keuken

Connie Derks door Connie Derks
in Nagerecht
0
Romige hangop met rabarbercompote

Hangop met rabarbercompote is puur en makkelijk. Hangop is typisch zo’n nagerecht dat in de vergetelheid is geraakt, maar zonde eigenlijk. Want zelfgemaakte hangop is juist zó simpel, zó romig en veel lekkerder dan wat je uit de supermarkt haalt. Je hebt alleen een flinke dot volle boerenyoghurt nodig en wat tijd om het uit te laten lekken. Zo krijg je een dikke, zachte yoghurtmassa met een pure, frisse smaak. En voor wie het echt feestelijk wil maken: een beetje slagroom erbij maakt het nóg romiger.

Wat het afmaakt? Een lepel zelfgemaakte compote van verse rabarber. Die combinatie van romige hangop met rabarbercompote is een klassieker die het altijd goed doet.

Romige hangop met rabarbercompote

Die compote uit een potje kun je beter laten staan. Door verse rabarber te gebruiken proef je pas echt het friszure karakter. Het enige wat je hoeft te doen is de rabarber in stukjes snijden en zachtjes koken in een siroop van gekaramelliseerde suiker en vers sinaasappelsap. Even laten pruttelen, niet te lang. Dan blijft de rabarber grof van structuur en dat past perfect bij de zachte hangop.

Gebruik vooral geen magere yoghurt voor de hangop met rabarbercompote. Die bevat veel water en levert amper hangop op. Volle boerenyoghurt geeft juist die stevige en romige structuur waar je naar op zoek bent. En met de toevoeging van citroenrasp en -sap in de yoghurt geef je het geheel een lichtfrisse toets die mooi matcht met de rabarbercompote.

Zo maak je het lekker en makkelijk

De hangop laat je gewoon in de koelkast uitlekken. Gebruik een fijne zeef en een schone theedoek. Dit is even wachten, maar het werk zelf is zo gedaan. Na twee uur heb je een heerlijke basis die je ook met ander fruit kunt combineren als je wilt. Maar in het voorjaar is hangop met rabarbercompote gewoon het lekkerste.

Serveer het nagerecht met rabarber in een lage schaal en maak er een kuiltje in voor de compote. Dat ziet er leuk uit, en je kunt zelf bepalen hoeveel je opschept. De rest van de compote serveer je er los bij.

Bewaartips

De hangop kun je één tot twee dagen in de koelkast bewaren. Dek goed af met folie. De compote kun je zelfs een paar dagen van tevoren maken. Laat die gewoon in de pan afkoelen en zet over in een goed afsluitbare pot. Handig als je de hangop met rabarbercompote wilt voorbereiden voor een etentje.

rabarber desserts

Rabarber desserts; lekkere en inspirerende recepten

Lust je graag rabarber? Ga dan eens een stapje verder dan de bekende rabarber compote. Durf jij één van deze rabarber desserts te proberen?

yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.

Romige hangop met rabarbercompote

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram rabarber
  • 1 liter volle boerenyoghurt
  • 150 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen

Bereidingswijze van dit recept

Was de citroen, sinaasappel en rabarber.

Rasp de schil van de citroen en de sinaasappel. Pers beide vruchten uit, maar houd de sappen en de rasp gescheiden.

Neem een zeef, zet deze op een kom en leg er een schone doek in.

Meng de yoghurt met 50 gram suiker, de citroenrasp en het citroensap.

Giet de yoghurt in de zeef, vouw de doek dicht en zet dit ongeveer 2 uur in de koelkast.

Snijd de rabarber in stukken van 2-3 cm.

Verwarm een pan, voeg 100 gram suiker toe en laat deze karameliseren tot goudbruin.

Blus de karamel af met het sinaasappelsap. Voeg de rabarber en sinaasappelrasp toe en roer door.

Laat de rabarber 5 minuten zachtjes koken. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen in de pan.

Haal de yoghurt uit de zeef en doe deze in een schaal. Vorm een kuil in het midden.

Roer het vanille-extract door de rabarbercompote. Schep wat compote op de hangop en serveer de rest apart.

Tafel lekker !!

DeelPin2VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegrilde pruimen
Nagerecht

Gegrilde pruimen uit de oven

Yoghurtijs met blauwe bessen
Nagerecht

Yoghurtijs met blauwe bessen; zonder ijsmachine

Griesmeelpudding met rode bessensaus
Nagerecht

Griesmeelpudding met rode bessensaus; makkelijk en puur natuur

Pruimenclafoutis van verse pruimen
Bakken

Pruimenclafoutis van verse pruimen

Blauwe bessen pannenkoekjes
Nagerecht

Blauwe bessen pannenkoekjes; een echt lekker ontbijt

Citroenroom met zacht zomerfruit
Nagerecht

Makkelijk toetje: Citroenroom met zacht zomerfruit

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!