Hangop met rabarbercompote is puur en makkelijk. Hangop is typisch zo’n nagerecht dat in de vergetelheid is geraakt, maar zonde eigenlijk. Want zelfgemaakte hangop is juist zó simpel, zó romig en veel lekkerder dan wat je uit de supermarkt haalt. Je hebt alleen een flinke dot volle boerenyoghurt nodig en wat tijd om het uit te laten lekken. Zo krijg je een dikke, zachte yoghurtmassa met een pure, frisse smaak. En voor wie het echt feestelijk wil maken: een beetje slagroom erbij maakt het nóg romiger.
Wat het afmaakt? Een lepel zelfgemaakte compote van verse rabarber. Die combinatie van romige hangop met rabarbercompote is een klassieker die het altijd goed doet.
Romige hangop met rabarbercompote
Die compote uit een potje kun je beter laten staan. Door verse rabarber te gebruiken proef je pas echt het friszure karakter. Het enige wat je hoeft te doen is de rabarber in stukjes snijden en zachtjes koken in een siroop van gekaramelliseerde suiker en vers sinaasappelsap. Even laten pruttelen, niet te lang. Dan blijft de rabarber grof van structuur en dat past perfect bij de zachte hangop.
Gebruik vooral geen magere yoghurt voor de hangop met rabarbercompote. Die bevat veel water en levert amper hangop op. Volle boerenyoghurt geeft juist die stevige en romige structuur waar je naar op zoek bent. En met de toevoeging van citroenrasp en -sap in de yoghurt geef je het geheel een lichtfrisse toets die mooi matcht met de rabarbercompote.
Zo maak je het lekker en makkelijk
De hangop laat je gewoon in de koelkast uitlekken. Gebruik een fijne zeef en een schone theedoek. Dit is even wachten, maar het werk zelf is zo gedaan. Na twee uur heb je een heerlijke basis die je ook met ander fruit kunt combineren als je wilt. Maar in het voorjaar is hangop met rabarbercompote gewoon het lekkerste.
Serveer het nagerecht met rabarber in een lage schaal en maak er een kuiltje in voor de compote. Dat ziet er leuk uit, en je kunt zelf bepalen hoeveel je opschept. De rest van de compote serveer je er los bij.
Bewaartips
De hangop kun je één tot twee dagen in de koelkast bewaren. Dek goed af met folie. De compote kun je zelfs een paar dagen van tevoren maken. Laat die gewoon in de pan afkoelen en zet over in een goed afsluitbare pot. Handig als je de hangop met rabarbercompote wilt voorbereiden voor een etentje.
Rabarber desserts; lekkere en inspirerende recepten
Lust je graag rabarber? Ga dan eens een stapje verder dan de bekende rabarber compote. Durf jij één van deze rabarber desserts te proberen?
Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig
Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.
Romige hangop met rabarbercompote
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram rabarber
- 1 liter volle boerenyoghurt
- 150 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
Bereidingswijze van dit recept
Was de citroen, sinaasappel en rabarber.
Rasp de schil van de citroen en de sinaasappel. Pers beide vruchten uit, maar houd de sappen en de rasp gescheiden.
Neem een zeef, zet deze op een kom en leg er een schone doek in.
Meng de yoghurt met 50 gram suiker, de citroenrasp en het citroensap.
Giet de yoghurt in de zeef, vouw de doek dicht en zet dit ongeveer 2 uur in de koelkast.
Snijd de rabarber in stukken van 2-3 cm.
Verwarm een pan, voeg 100 gram suiker toe en laat deze karameliseren tot goudbruin.
Blus de karamel af met het sinaasappelsap. Voeg de rabarber en sinaasappelrasp toe en roer door.
Laat de rabarber 5 minuten zachtjes koken. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen in de pan.
Haal de yoghurt uit de zeef en doe deze in een schaal. Vorm een kuil in het midden.
Roer het vanille-extract door de rabarbercompote. Schep wat compote op de hangop en serveer de rest apart.
Tafel lekker !!