• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Honing tijm ijs; geraffineerd!

0
Honing Tijm ijs

Honing tijm ijs – IJs van honing-tijm, zo heerlijk als het klinkt, is het ook. Intens van smaak, niet te zoet, kruidig… weer eens heel wat anders dan de gebruikelijke smaken. Met een ijsmachine is dit ijs helemaal zó gemaakt. Zonder lukt het ook wel, al wordt de consistentie wel iets harder waarschijnlijk.

Roomijs, eindeloze smaken

Roomijs kennen we allemaal, maar wist je dat je oneindig kunt variëren in de smaken? De geschiedenis van ijs gaat terug naar de tijd van de Romeinen, waar men de allereerste keer sprak van een sorbet. De Romeinen waren er verzot op en serveerden hun gasten diverse ijsgerechten bereid met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit.

Dat bracht mij op ideeën en daarom heb ik in plaats van suiker te gebruiken deze keer honing genomen en als extra toets tijm toegevoegd. Nu maak ik mijn ijs steeds in een ijsmachine, deze zijn ondertussen heel goedkoop geworden, en wie kids heeft haalt dit er heel vlug uit.

Honing tijm ijs

Porties: 1/2 liter ijs
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 eidooiers
  • 125 gram honing
  • 200 ml melk
  • 100 ml room 40 %
  • takje tijm
  • 1 eetlepel melkpoeder

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je honing tijm ijs:

Breng de melk , room, het takje tijm en 2/3 van de honing aan de kook. Zet het vuur vervolgens uit.

Klop de 4 eidooiers samen met de rest van de honing totdat het in volume ongeveer is verdubbeld (dat gaat het beste met een mixer). Zeef de hete melk, meng er voorzichtig de opgeklopte eidooiers door en verwarm vervolgens tot 85 graden (het mengsel wordt dan dik en lobbig).

Giet het mengsel vervolgens weer door een zeef en mix ongeveer 1 min lang, dan  krijg je erna een heel romige ijscrème.

Laat het mengsel afkoelen in een koudwaterbad en laat het mengsel vervolgens ongeveer een 2-tal uur rusten in de koelkast. Vervolgens wordt het afgedraaid in een ijsmachine of zet het meteen in de vriezer.

Tips ten slotte voor de presentatie

Hier kan je natuurlijk je eigen fantasie gebruiken, maar je kunt je honing tijm ijs ook afwerken met slagroom, nootjes, een flintertje honing en wat blaadjes tijm.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Pannenkoeken beslag

    Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

  • botersaus

    Botersaus met roomboter; in 10 minuten klaar en ouderwets lekker!

  • Roomsaus of bechamelsaus

    Basisrecept voor roomsaus of bechamelsaus; snel klaar en veelzijdig

  • Drie-in-de-pan

    Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

  • bearnaisesaus

    Bearnaisesaus eenvoudig zelf maken

  • Linzenvlaai

    Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

  • Raita

    Raita; uit de Indiase keuken

  • Pannenkoek met gist naar oma’s recept

    Pannenkoek met gist naar oma’s recept

  • Boter klaren

    Boter klaren, hoe doe je dat en waarom?

  • Dragonsaus

    Dragonsaus een zalige romige kruidensaus

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.