IJs van verse perziken is misschien wel het lekkerste zomerdessert dat je zelf kunt maken. Met een paar rijpe perziken en een simpele siroop zet je een romige traktatie op tafel waar niemand nee tegen zegt. Het frisse fruit geeft een prachtige kleur én een volle smaak. En het beste van alles: je hebt geen ingewikkelde ingrediënten of dure apparatuur nodig. Een ijsmachine helpt, maar zelfs zonder lukt het met wat geduld en een vriezer. Zo wordt zelf ijs maken niet alleen leuk, maar ook haalbaar.
Door het fruit eerst te koken met suiker en vanille, komt de natuurlijke zoetheid mooi naar voren. Daarna pureer je alles tot een glad mengsel en laat je de machine het werk doen. IJs van verse perziken is dus niet alleen puur genieten, maar ook een ode aan de zomer. Serveer het op een zonnige dag of na een lichte maaltijd en je hebt gegarandeerd succes. Maak het extra feestelijk met warme, gegrilde perziken ernaast en je dessert is compleet.
IJs van verse perziken
Ingrediënten:
- 500 gram rijpe perziken
- 450 ml water
- 150 gram basterdsuiker
- 1 theelepel vanille extract
Zo maak je ijs van verse perziken:
Was de perziken, haal de pit eruit en snijd ze in vier stukken. Zet de perziken op met het water, de suiker en de vanille. Kook ze tot ze helemaal gaar zijn en laat het mengsel vervolgens afkoelen. Giet het daarna in een blender of gebruik een staafmixer om het geheel glad te pureren. Giet alles in de ijsmachine en draai er ijs van. Als het ijs stevig genoeg is, schep je het uit de machine en zet je het nog een uurtje in de vriezer om steviger te worden. Snoep er gerust alvast wat van; het ijs heeft dan een heerlijke softijsachtige structuur.
Tip: Bak wat halve perziken in de grill- of koekenpan en serveer ze warm bij het ijs.
Tafel lekker !!
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
IJs van verse perziken – Heerlijk fruitig en vol van smaak. Dat kan ook niet anders met zoveel verse perziken.
Zelf ijs maken
IJs zelf maken is erg leuk om te doen. Het is echt niet moeilijk. Het is wel fijn als je een ijsmachine hebt. Die apparaten zijn al voor een paar tientjes te koop op verschillende plekken. Het grote voordeel van zelf ijs maken is dat je precies weet wat erin zit. Die ijsmachine is die paar tientjes dus echt wel waard. Volg wel altijd goed de gebruiksaanwijzing van de machine. Er zijn namelijk nogal wat verschillende soorten machines.
Geduld
Ja, we weten het, dit is een lastige. Toch is het beter om na het draaien het ijs over te scheppen in een bakje om dit nog even een uur in de vriezer te zetten. Laat je het een dag in de vriezer staan? Dan moet je het wel even een half uur voordat je het gaat eten, uit de vriezer halen. Het zelf gedraaide ijs is namelijk vaster dan het ijs dat je gewend bent. In ijssalons gebruiken ze speciale recepten waarin dextrose, glucose, melkpoeder en zo meer verwerkt is en hierdoor krijgt het ijs een andere structuur. Omdat de meesten onder ons die spullen niet in huis hebben, krijg je hier een eenvoudig recept dat ook erg lekker is. Let er wel op dat zelf gedraaid ijs niet zo lang houdbaar is als fabrieksijs.
Perziken
In dit recept worden perziken gebruikt, maar je kunt hier ook prima andere steenvruchten voor nemen. Denk hierbij aan pruimen, nectarine of abrikoos. Zorg er wel voor dat het fruit goed rijp is en geen lelijke plekken heeft. Je kunt dus in de zomer dit ijs van perziken maken als dessert, maar later in de zomer kun je ook gaan voor abrikozen ijs, pruimen ijs of kersen ijs. Zorg altijd voor wat extra fruit voor de garnering.
Serveer het ijs van verse perziken als een zomerse verrassing
Als je het ijs van verse perziken eenmaal hebt gemaakt, kun je het op allerlei manieren presenteren. Serveer het bijvoorbeeld in een mooi glas of coupe met een takje munt en een paar dunne schijfjes verse perzik ernaast. Voor een feestelijk tintje kun je er ook wat grofgehakte pistachenootjes of amandelen over strooien. Of leg er een kletskop of een stukje meringue naast voor een extra crunch. IJs van verse perziken komt prachtig tot zijn recht op een zomerbuffet of als licht dessert na een barbecue. Laat het altijd een paar minuten op temperatuur komen voordat je het uitschept, dan is de structuur perfect zacht.
Kun je ijs van verse perziken bewaren of invriezen?
Zelfgemaakt ijs is wat steviger dan fabrieksijs en bevat geen stabilisatoren. Daarom is het goed om te weten hoe je het bewaart. Je kunt ijs van verse perziken tot zo’n 3 dagen in de vriezer bewaren, mits in een goed afgesloten bak. Dek het af met bakpapier of plastic folie direct op het ijs, zodat er geen ijskristallen vormen. Wil je het langer bewaren? Dan is het handig om kleine porties in te vriezen. Haal het ijs in dat geval 20 tot 30 minuten voor serveren uit de vriezer om weer mooi schepbaar te maken. Gebruik je een vriezer met veel temperatuurschommelingen, dan is het beter om het ijs niet langer dan 2 dagen te bewaren voor optimale smaak en structuur.
IJs zonder ijsmachine? Zo lukt het ook
Heb je geen ijsmachine? Dan kun je het mengsel na het pureren ook rechtstreeks invriezen in een platte bak. Roer elk half uur even met een vork of mixer door het ijs terwijl het bevriest, gedurende zo’n 3 uur. Zo voorkom je grote ijskristallen en krijg je alsnog een redelijk romig resultaat. Het vergt wat meer inspanning en geduld, maar het is de moeite waard. Voor een nog zachtere structuur kun je het ijs, eenmaal bevroren, kort in de keukenmachine doen voordat je het serveert. Let wel: dit alternatief werkt het best als het fruitmengsel van tevoren goed gekoeld is.
Recept variaties en dieetvriendelijke opties
Hoewel dit recept al vrij puur is, kun je het nog aanpassen aan verschillende diëten. Voor een suikervrije versie gebruik je een natuurlijke zoetstof zoals stevia of erythritol. Let dan goed op de verhoudingen, want sommige zoetstoffen zijn veel krachtiger dan suiker. Wil je lactosevrij ijs maken? Voeg dan wat kokosroom of amandelmelk toe aan de perziken voor extra romigheid. Ook leuk: vervang een deel van het water door kokoswater voor een exotisch tintje. En experimenteer gerust met ander seizoensfruit. Pruimen, nectarines, abrikozen of zelfs mango kunnen perfect dienstdoen in dit recept. Elk fruit geeft weer zijn eigen karakter aan het ijs van verse perziken.
Restjes? Zo gebruik je ze creatief
Heb je wat ijs over? Gebruik het dan als topping op een warm dessert zoals een appelcrumble of een stukje taart. Je kunt het ook verwerken in een milkshake of smoothie, of zelfs combineren met yoghurt voor een fris ontbijt. Een leuke zomerse traktatie is ook om kleine bolletjes ijs op te steken op een stokje en weer in te vriezen – ideaal voor kinderen. Heb je perziken over na het maken van het ijs? Snijd ze in stukjes, grill ze kort en serveer als warme topping of bewaar ze in een siroop in de koelkast als bijgerecht. Zo gaat er niets verloren, en haal je het maximale uit je zomerse fruitvoorraad.
IJs van verse perziken
Ingrediënten voor dit recept
- 500 gram rijpe perziken
- 450 ml water
- 150 gram basterdsuiker
- 1 theelepel vanille extract
Bereidingswijze van dit recept
Was de perziken haal de pit eruit en snijd ze in 4 stukken.
Zet de perziken op met het water de suiker en de vanille. Kook ze tot ze helemaal gaar zijn. Laat afkoelen.
Giet het mengsel in een blender of gebruik een staafmixer en maal het helemaal glad.
Giet alles in de ijsmachine en draai er ijs van. Als het ijs stevig genoeg is schep je het uit de bak van de machine en zat het nog een uurtje in de vriezer om steviger te worden. Snoep er vast wat van voor je het in de vriezer zet, want het ijs van verse perziken heeft nu een heerlijke softijsachtige structuur.
Tip: Bak wat halve perziken in de grill- of koekenpan en serveer ze warm bij het ijs.
Tafel lekker !!
