IJs van verse perziken – Heerlijk fruitig en vol van smaak. Dat kan ook niet anders met zoveel verse perziken.
Zelf ijs maken
IJs zelf maken is erg leuk om te doen. Het is echt niet moeilijk. Het is wel fijn als je een ijsmachine hebt. Die apparaten zijn al voor een paar tientjes te koop op verschillende plekken. Het grote voordeel van zelf ijs maken is dat je precies weet wat erin zit. Die ijsmachine is die paar tientjes dus echt wel waard. Volg wel altijd goed de gebruiksaanwijzing van de machine. Er zijn namelijk nogal wat verschillende soorten machines.
Geduld
Ja, we weten het, dit is een lastige. Toch is het beter om na het draaien het ijs over te scheppen in een bakje om dit nog even een uur in de vriezer te zetten. Laat je het een dag in de vriezer staan? Dan moet je het wel even een half uur voor dat je het gaat eten, uit de vriezer halen. Het zelf gedraaide ijs is namelijk vaster dan het ijs dat je gewend bent. In ijssalons gebruiken ze speciale recepten waarin dextrose, glucose, melkpoeder en zo meer verwerkt is en hierdoor krijgt het ijs een andere structuur. Omdat de meesten onder ons die spullen niet in huis hebben, krijg je hier een eenvoudig recept dat ook erg lekker is. Let er wel op dat zelf gedraaid ijs niet zo lang houdbaar is als fabrieksijs.
Perziken
In dit recept worden perziken gebruikt, maar je kunt hier ook prima andere steenvruchten voor nemen. Denk hierbij aan pruimen, nectarine of abrikoos. Zorg er wel voor dat het fruit goed rijp is en geen lelijke plekken heeft. Je kunt dus in de zomer dit ijs van perziken maken als dessert, maar later in de zomer kun je ook gaan voor abrikozen ijs, pruimen ijs of kersen ijs. Zorg altijd voor wat extra fruit voor de garnering.
Perzik en nectarine; veelzijdige zomerse vruchten
Het verschil tussen perzik en nectarine. Waar komen ze vandaan, hoe koop je de beste exemplaren en nog meer tips.
IJs van verse perziken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram rijpe perziken
- 450 ml water
- 150 gram basterdsuiker
- 1 theelepel vanille extract
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ijs van verse perziken:
Was de perziken haal de pit eruit en snijd ze in 4 stukken.
Zet de perziken op met het water de suiker en de vanille. Kook ze tot ze helemaal gaar zijn. Laat afkoelen.
Giet het mengsel in een blender of gebruik een staafmixer en maal het helemaal glad.
Giet alles in de ijsmachine en draai er ijs van. Als het ijs stevig genoeg is schep je het uit de bak van de machine en zat het nog een uurtje in de vriezer om steviger te worden. Snoep er vast wat van voor je het in de vriezer zet, want het ijs van verse perziken heeft nu een heerlijke softijsachtige structuur.
Tip: Bak wat halve perziken in de grill- of koekenpan en serveer ze warm bij het ijs.
Tafel lekker !!